5 preporuka za brzo i lako mršavljenje

Dijetetska ishrana - integralni hleb i namazi sa žitaricama na stolu

Mršavljenje je proces gubitka kilograma i skidanja masnih naslaga, a ljudi se na njega najčešće odlučuju zbog fizičkog izgleda, mada je ono izuzetno značajno i za zdravlje, posebno kada je reč o gojaznosti.

Uz najrazličitije dijete i nikad bolju dostupnost informacijama o nutricionizmu i tome kako smršati, svako će lako pronaći način koji će njemu najviše odgovarati da smrša. Ipak, uvek dobro dođe i nekoliko saveta koji će ubrzati i mršavljenje učiniti još lakše dostižnim. Istražili smo umesto vas, a 5 preporuka za lako mršavljenje predstavljamo vam u nastavku teksta. 

#1 Istražite sve opcije za lako mršavljenje

Na tržištu ima toliko dijetskih proizvoda da će vam neki od njh sigurno odgovarati. Odlične tablete za mršavljenje naročito su popularne, ali tu su i mnogi praškovi, pudinzi, pa i sokovi koji zamenjuju obroke, a obavezan su deo mnogih dijeta.

Tek nakon što istražite sve opcije pred vama moći ćete da pronađete i idealno rešenje za mršavljenje.  Novopečenim mamama posebno će dobro doći da pronašu lak način za skidanje kilorama nakom porođaja

Razmislite o tome – zašto biste se podvrgavali strogim dijetama, kada se možda preparat koji će vas dovesti do željenog izgleda krije na samo malo radoznalosti od vas? Tek kada saznate sve o opcijama za mršavljenje, donesite odluku kako ćete odlučiti da smršate. 

#2 Hidratacija kao ključan deo procesa mršavljenja 

Uz nove principe za ishranu koje ćete usvojiti kako biste smršali ne zaboravite i na ono što pijete! Recite “doviđenja” veštačkim sokovima punim šećerima, kao i kao i gaziranim pićima, a zaboravite i na visokokalorični alkohol i poželite dobrodošlicu čistoj vodi, ceđenim sokovima i finim biljnim čajevima

Hidratacija je izuzetno važna za zdravlje celog organizma, kao i za sam proces mršavljenja. Uz unos od oko 2l vode na dnevnom nivou, sigurno ćete značajno podstaći i samo mršavljenje, a optimalna hidratacija pomoći će i da se oslobodite toksina, kao i da unapredite zdravlje na najbolji način.

#3 Pešačite gde god možete

Nećemo reći kako je za brže i lakše mršavljenje preporučljivo da dijetu kombinujete sa fizičkim aktivnostima i sportom, jer smo sigurni da to već odlično znate. Ipak, možda niste obavešteni o tome koliko je pešačenje dobro za mršavljenje.

Barem 2,5 sata hodanja nedeljno period je koji se preporučuje, a može sagoreti od 1.000 do 3.000 kalorija. Pokušajte da pešačite pola sata odjednom, to je efikasnije od pravljenja pauza i manjih intervala hodanja.

Crvena jabuka u ruci

#4 Ne preskačite obroke

Kako biste održavali metabolizam brzim – ne preskačite obroke! Znamo da svi koji žele da smršaju često preskaču obroke, naročito doručke. Ovo je najgora solucija za svakoga ko želi da smrša. Kako biste održavali metabolizam brzim i tako omogućili telu da lakše smrša, a i ostali zdravi – nužno je da održavate naviku konzumiranja barem 3 obroka dnevno.

Doručak je posebno važan obrok jer ima moć da vas održava sitim tokom dana i ukoliko dobro osmišljen – zadovoljava potrebe organizma za korisnim nutrijentima, te predstavlja idealan način da smanji apetit tokom dana, u kasnijim obrocima i tako unapredi šansu za gubitak kilograma. Upravo doručak je i obrok koji se najčešće preskače, te ga nipošto ne preskačite u kasnijim periodima. 

#5 Smanjite unos ugljenih hidrata

Verovali ili ne, izbacivanje samo jedne namirnice iz ishrane može doneti neverovatne rezultate. Pitate se o kojoj je reč? Belom hlebu, naravno. 

Zamenite ga integralnim i sigurno ćete videti značajnu razliku u kilaži, ali i tome kako se osećate. Naslage će se topiti! U početku će vam možda biti teško da se odreknete finog ukusa belog hleba, ali vremenom ćete uočiti sve lepote integralnih žitarica – kako njihovog ukusa, tako i moći da vas zasite.

Osim toga, savetuje se da se bela pasta takođe zameni integralnom, a da se beli pirinač zameni braon, integralnim pirinčem. Naravno, izbegavajte i peciva od belog brašna. Ovako ćete uspeti da u potpunosti eliminišete iz ishrane jednog od najvećih krivaca za prekomernu težinu – belo brašno. 

Uz ove savete, sigurno ćete brže i lakše mršaviti, a rezultate ćete uočiti već kroz nekoliko nedelja. Unapredite svoje zdravlje i skinite kilograme koji su prekomerni u odnosu na vašu konstituciju. Prijaće vašem organizmu!