Bez alergija u vašem stanu- u 5 jednostavnih koraka sačuvajte zdravlje svog deteta

Alergije su postale jedan od najčešćih problema kod dece u današnje vreme. Prema istraživanjima, oko 30% dece ima neku vrstu alergije, kao što su alergije na hranu, polen, grinje, kućnu prašinu ili životinjsku dlaku. Ove alergije mogu biti veoma neugodne i uticati na kvalitet života deteta.

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti kako biste zaštitili svoje dete od ovog oboljenja i pružili mu što kvalitetniji život.

Prvo: Ugradnja kvalitetne pvc stolarije može pomoći u rešavanju problema alergena

Alergeni u stanu mogu biti problem za mnoge ljude, a posebno za naše najmlađe članove. Zato je potrebno posebno obratiti pažnju i ukoliko još niste zamenili stolariju, sad je pravo vreme da učinite.

Pvc stolarija predstavlja efikasan način za sprečavanje ulaska alergena u stan, tako što zadržava na spoljnoj strani prozora, čime se sprečava njihov ulazak u prostoriju. Samo održavanje i čišćenje stakla na ovoj vrsti stolarije je znatno lakše i jednostavnije od drvene stolarije.

Ugradnjom kvalitetne PVC stolarije, možete uživati u čistijem i zdravijem prostoru, bez nepotrebnih alergijskih reakcija.

Drugo: Redovno provetravajte vaše prostorije

Redovno provetravanje prostorija može biti od velike pomoći u sprečavanju pojave alergija kod dece. Kada se prostorije ne provetravaju dovoljno često, vazduh u njima postaje zagušljiv i sklon nakupljanju svih mogućih čestica i prašine. Ovo može biti naročito problematično za decu čiji su  respiratorni putevi često osetljiviji. Učestalim provetravanjem, nekoliko puta u toku dana, pomažete da se zagađenja izbace iz prostorija i zamene čistim vazduhom.

Takođe je važno održavati vlažnost vazduha na prihvatljivom nivou, jer previše suv vazduh može iritirati sluznice nosa i grla, što može pogoršati simptome.

 Treće: Koristite kvalitetne prečistivače vazduha sa filterima koji dodatno sprečavaju ulazak alergena

S obziro na veliku zagađenost u vazduhu prečišćivači vazduha su postali neophodni ukoliko želite čistiji i svežiji vazduh u svom domu. Dizajnirani su da smanje štetnost čestica koje se nalaze u vazduhu i veoma su korisni za decu i odrasle koji pate od respiratornih problema. Narano, filteri su veoma biti prilikom njihovog odabira. Birajte one koji su napravljeni od različitih materijala, kao što su vlakna stakla, vlakna ugljenika i aktivni ugljenik. Ovi materijali mogu efikasno zadržati sve nečistoće koje prolaze kroz njih, tako da čist vazduh prolazi kroz uređaj.

Takođe, ne zaboravite da ih redovno menjate, perete i čistite.

Četvrto: Korišćenjem posebnih usisivača sa filterima možete doprineti smanjenju alergijskih oboljenja

Čišćenje prostorija usisavačem sa filterom za prašinu može biti korisno u borbi protiv alergija, a ovaj proces bi trebalo sprovoditi redovno. Veži deo alergena pokreću se pokreću prašinom, spoljnim polenom, dlakama kućnih ljubimaca i drugim sitnim česticama koje se mogu sakupiti u kući. Redovno usisavanje može pomoći uklanjanju tih alergena i smanjiti rizik od alergijskih reakcija.

Preporučuje se korišćenje usisavača sa HEPA filterom, koji ima sposobnost zadržavanja većine čestica, uključujući čestice veličine mikrona.

Peto: Redovno menjajte posteljinu i koristite posebne navlake za jastučnice

Redovno pranje i menjanje posteljine, uz korišćenje zaštitnih navlaka za jastuk, može biti korisno u borbi protiv alergijskih oboljenja. Jedno od takvih je asthma. Poznato je da su grinje najčešći uzrok pojave astme kod dece. Redovnim menjanjem i pranjem jednom nedeljno možete ukloniti sve čestice i prljavštinu koje se nagomilavaju i na taj način ublažiti pojavu alergije. Takođe, u ovoj borbi mogu pomoći i deterdženti koji se prave na biljnoj bazi jer sadrže određene enzime, koji mogu biti veoma korisni u održavanju higijene cele kuće.

Alergije su učestaliji problem kod dece, a prisustvo alergena u stanu može uticati na njihovo zdravlje. Međutim, postoje koraci gde vi kao roditelji možete preduzeti i zaštititi svoje dete.

Male promene u načinu života mogu imati veliki pozitivan uticaj na zdravlje naših najmlađih članova porodice.