Bolesti kod pasa – kako da ovaj član vaše porodice bude zdrav

Pas spava

Psi se ne smatraju bez razloga čovekovim najboljim prijateljima, jer njihova odanost prosto ne zna za granice. Osim toga, u zavisnosti od rase mogu biti veoma razdragani, druželjubivi i odlični sa malom decom.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih se upravo mladi bračni parovi i roditelji sa tek rođenom ili malom decom, odlučuju da u svoje domaćinstvo uvrste i omiljenog kućnog ljubimca – psa!

Vaspitavanje pasa i osećaj odgovornosti koji se javlja prema njima još u periodu razvoja, odlična su test faza i uvežbavanje za nešto mnogo ozbiljnije i kompleksnije – roditeljstvo.

Ono što je važno tokom brige o psima jeste njihovo zdravlje, tačnije prepoznavanje simptoma bolesti, adekvatno i pravovremeno reagovanje.

U nastavku teksta se detaljnije informišite o nekim bolestima koje su učestale kod pasa i kako možete pomoći vašem ljubimcu.

Mačija kuga kod pasa – podmukla i opasna bolest

Mačija kuga kod pasa je jedna od najtežih bolesti sa kojom se vaš ljubimac može susresti, a ono što je učinilo da ovaj virus bude toliko smrtonosan kada se pojavio jeste činjenica da psi nisu imali razvijen imunitet na njega.

Razlog je zato što je mutirao od parvo virusa kod mačaka, od koga je nastao parvovirus tipa 2.

Značajno je to da je virus veoma otporan na spoljašnju sredinu, lako se prenosi i može biti infektivan do 6 meseci. U kojoj meri će pas oboleti i da li će uopšte zavisi od toga koliko mu je snažan imunitet, u kojoj meri je broj ćelija virusa zahvatio telo i kakva je okolina u kojoj deluje.

Uglavnom oboljevaju štenci, dok su simptomi povraćanje i dijareja. Terapija zavisi od simptoma koji se javljaju, dok njih utvrđuje veterinar. Metode lečenja su serumi, antivirusni lekovi, dijetalna ishrana, lekovi protiv dijareje i povraćanja. 

Veoma je važno da nakon što primetite prve simptome mačije kuge kod pasa, reagujete što pre, jer time povećavate šanse za potpunim ozdravljenjem ljubimca.

Štećenak – još jedna od bolesti od koje oboljevaju mladi psi

Štećenak je još jedna od bolesti pasa koja najčešće napada štenad, teško se leči, ali je zato vakcinacija veoma efikasna preventiva po ovom pitanju. 

Uzročnici pojave štećenka su paraziti, pothranjenost, avitaminoza, a brzo se širi i nikako nije naivan. Prenosi se tečnostima i sluzi iz nosa i grla zaraženog psa, ali pasivni prenosilac može biti i čovek, ukoliko je bio u kontaktu sa zaraženim životinjama, a bakterije su mu se zakačile za odeću.

Posebno će mala deca i osnovci biti oduševljeni kada im u kuću donesete štene, ali budite posebno obazrivi na koji način mu pristupate pre nego što se vakciniše.

Simptomi štećenka su:

 • mrzovoljnost;
 • odbijanje hrane;
 • visoka temperatura;
 • crvena sluzokoža očiju;
 • krmelji;

Bolest ima nekoliko oblika i može se pojaviti kao kožna, crevna, plućna ili nervna, sa tim da je poslednji oblik i najteži, a pas ima najveće tegobe.

Tragično je to što je ova bolest veoma teško izlečiva, o čemu svedoči podatak da je broj smrtnih slučajeva između 30% i 70%, a redovnom vakcinacijom koja se obavlja u starosti između 7 i 9 nedelja se veoma lako mogu sprečiti njene posledice. Sa tri meseca obavezna revakcinacija!

Pas kod veterinara

Artritis – bolest koja napada starije pse

Artritis je poprilično uopštena bolest i javlja se ne samo kod pasa, već i kod drugih kičmenjaka, a odnosi se na slabljenje hrskavice između zglobova.

Postoji nekoliko vrsta ove bolesti, od kojih su najčešće Osteoartritis, koji se zapravo i javlja usled istrošenosti zglobova kod starijih pasa. 

Sa druge strane, Reumatoidni artritis je možda i opasniji, s obzirom da predstavlja autoimuno stane, a primetno je kod pasa različitog doba. 

Septični artritis je uzrokovan infekcijama i kroz krv dolaz iz zglobova. 

Bez obzira na tip, bolest ćete prepoznati po šepanju, tromosti, ukočenosti, razdražljivosti, letargiji i drugim sličnim simptomima. Mnogo faktora može uticati na njenu pojavu, pa tako dosta zavisi od fizičke aktivnosti pasa, njegove težine, genetike, starosti…

Artritis se kao pojava ne može baš potpuno iskoreniti, ali se može držati pod kontrolom, tako da bolovi budu mizerni, naravno ako se sa terapijama krene na vreme.

Način lečenja:

 • lekovi protiv bolova;
 • suplementacija kao dodatak za zglobove;
 • hidroterapija za jačanje zglobova;
 • hirurški zahvat kao poslednja opcija, ukoliko su bolovi preterani.

Negujte vašeg ljubimca pravilno, pri čemu su ishrana i šetnje najvažniji, te ćete istovremeno raditi i na prevenciji ove bolesti.

Šuga – veoma ćete je lako primetiti

Šuga kod pasa je bolest koju dobijaju zahvaljujući parazitu pod nazivom Sacroptes scaibei. Bolest je koja se veoma lako prenosi i gotovo svaki pas je ima makar jednom u životu.

Sa druge strane, nije toliko štetna, ali može izazvati neprijatnosti, tačnije svrab. Za pse je normalno da se povremeno češkaju, ali ako primetite da to radi u preteranim količinama, kao i da ima upale, krvarenje na koži, neprijatan miris, gubitak dlake i slično, vreme je za lečenje.

Bakterija koja izaziva svrab se uklanja hirurškim putem, što je poprilično rutinski zahvat. Uglavnom se uklanja trajno sa kože pasa, a pre i nakon operacije svog ljubimca možete mazati kamilicom i kokosovim uljem.

Razlozi zbog koji se šuga javlja jesu:

 • loša nega;
 • nepravilna ishrana;
 • starost;
 • stres;
 • loša higijena.

Šuga se prenosi na ljude, tako da i sami budite veoma oprezni!

Nadamo se da smo vas malo bliže uputili u neke od najučestalijih bolesti i tegoba sa kojima se mogu susresti vaši ljubimci, kao i da ste čitanjem teksta stekli znanja koja će biti od pomoći.