Ček-lista za planiranje prvog rođendana

Planiranje prvog rođendana deteta, kao i bilo koje veće proslave, može biti stresno i iziskivati mnogo energije i vremena. Stoga je vrlo važno da se dobro organizujete, kako u tom procesu ne biste nepotrebno gubili živce. Neka vam ova ček-lista posluži kao vodič, ali i podsetnik, kako ne biste zaboravili neku bitnu stavku.

1. Odaberite datum i vreme

Iako je uobičajeno da se proslava važnog događaja kao što je prvi rođendan odigrava na sam dan rođenja ili prvi sledeći vikend, ovo možda neće svima odgovarati. Kada birate datum i vreme, proverite sa bitnim gostima da li im odgovara. A obavezno prvo konsultujte one koje biste voleli da zamolite za pomoć na taj dan kako bi mogli da se unapred organizuju.

2. Izaberite temu (opciono)

Tematske zabave su sve popularnije kod nas pa i vi možete izabrati temu za rođendan svog deteta. Ovo je učestalija opcija kada su deca nešto starija i počinju da iskazuju sopstvena interesovanja. Ali ako imate mnogo klinaca u široj familiji koju planirate da pozovete, njima ovo svakako može biti zabavno.

3. Napravite listu gostiju

Napravite listu svih prijatelja i članova porodice koje želite da pozovete. Kada imate finalan broj gostiju, vreme je da potražite idealan prostor za održavanje ovakvog tipa događaja.

4. Izaberite prostor

U zavisnosti od broja gostiju i vaših preferencija, odlučite da li će se zabava održati kod kuće, u parku, iznajmljenom prostoru, igraonici ili na nekoj drugoj lokaciji.

5. Bukirajte bend 

Dobri bendovi za rođendane bukirani su i po nekoliko meseci, ako ne i celu godinu unapred, pa čim imate datum, obezbedite i dobru zabavu. Planiranje prvog rođendana doživite kao planiranje dobre žurke, pa shodno tome birajte i muziku.

6. Pošaljite pozivnice

Pošaljite pozivnice dovoljno vremena unapred, kako bi vaši najmiliji isplanirali svoje vreme i mogli da se organizuju. Ukoliko ste odabrali temu koja iziskuje specifičan dres-kod, obavezno naglasite to u pozivnici.

7. Napravite spisak poklona

S obzirom na to da je dete jako malo, velika je verovatnoća da će vas rodbina i prijatelji pitati šta da kupe detetu. Kako biste izbegli da svima pišete ponaosob ili da lupate glavu kada vas to pitaju, već nekoliko meseci unapred počnite sa sastavljanjem spiska svih neophodnih stvari. Igračke za dečake i devojčice, knjige, bicikli, tricikli, ali i one malo skuplje stvari neka se nađu na spisku, pa će svako odabrati shodno svojim mogućnostima.

8. Dekoracija

Kupite ili napravite sami ukrase koji odgovaraju odabranoj temi. Druga opcija je da kontaktirate profesionalne dekoratere da to urade za vas. Imajte na umu da će i njima trebati vremena da izrade dekoraciju po vašoj želji pa im obezbedite dovoljno vremena za to.

9. Ketering

Isplanirajte meni uključujući grickalice, glavno jelo i tortu. Uzmite u obzir alergije u ishrani gostiju pa ponudite nekoliko opcija.

Prilikom bukiranja prostora, naročito ako su u pitanju restorani i igraonice, unapred razgovarajte o tome da li je torta uključena u cenu ili ne. Neke igraonice čak imaju i all-inclusive pakete gde je i ketering uračunat u najam.

Ako samostalno ogranizujete ketering, pobrinite se da probate sve opcije pre odabira finalnog menija, ali i da ketering stigne nešto pre gostiju.

10. Pobrinite se za tortu

Naručite rođendansku tortu ili je sami napravite. Naročito su popularni recepti sa Plazmom koje deca prosto obožavaju.

11. Piće

Za koju god varijatnu da se odlučite, organizujte dovoljnu količinu i raznolikost pića. Čak i ako slavite u restoranu, možete dogovoriti veći izbor pića no što oni nude ili specifične brendove. Takođe, ukoliko sami nabavljate piće po cenama u marketu biće jeftinije od cena u restoranu.

12. Haljina ili odelce za slavljenika

Ne zaboravite da svog mezimca ili svoju mezimicu obučete onako kako slavljeniku i dolikuje. Odaberite haljinu ili odelce unapred, a možete i da potražite veštu šnajderku da ih sašije po meri.

13. Potvrdite detalje

Još jednom proverite sve dogovore nekoliko dana pre zabave da biste bili sigurni da je sve u redu. Ovo uključuje prostor, muziku (ili drugi vid zabave), ketering, tortu i dekoraciju, osim ako se niste odlučili da je pravite sami.

14. Postavite i ukrasite

Na sam dan zabave ili veče pre, prostor za zabavu ukrasite, postavite dekoraciju i sve druge potrepštine.

15. Potražite pomoć

Zatražite pomoć porodice ili prijatelja da pomognu u aktivnostima, posluživanju hrane i nadgledanju dece, naročito ako je u pitanju kućna zabava. Neka se smenjuju u ovome, kako bi svi podjednako mogli da uživaju u zabavi, uključujući i vas.

16. Ne zaboravite da snimite i slikate

Dogovorite se da neko snima fotografije ili video zapise tokom zabave kako biste zabeležili posebne trenutke. Možete angažovati i profesionalce kako biste bili sigurni da ćete imati savršene uspomene toga dana.

17. Uživajte u zabavi!

Kada je sve organizovano, opustite se i uživajte u slavlju sa svojim detetom i gostima. Ovo je tek prvi u nizu koje ćete zajedno slaviti.

18. Pripremite se za čišćenje

Planiranje prvog rođendana je možda naporno, ali ništa spram čišćenja kuće posle zabave. Imajte to na umu ako se odlučite za kućnu zabavu. Spremite kese za smeće, sredstva za čišćenje i dobar plan kako da brzo očistite kuću nakon završetka zabave. A možete angažovati i profesionalce da to obave umesto vas.

Planiranje prvog rođendana ne mora uopšte da bude stresno ako pristupite ovom zadatku sa dobrim planom. Neka vam ovaj vodič posluži kao orijentir, a po potrebi možete dodati ili izbaciti nešto sa spiska. Prilagodite ga svojoj viziji proslave prvog rođendana vašeg mališana, pametno delegirajte i uživajte u procesu.