Čime se voditi pri opremanju bebine sobe?

Plišani medved u krevecu

Jedan je od najlepših povoda za preuređenje doma je dolazak prinove.

Zadatak je izuzetno uzbudljiv, sladak i emotivan, ali većini roditelja ne pada lako. Potrebno je uložiti mnogo vremena, truda i finansijskih sredstava da bi sve izgledalo kako ste zamislili.

Bez obzira na to da li opremate jedan kutak ili celu sobu, čim se budete “bacili na posao” i počneli da obilazite specijalizovane prodavnice, bićete oduševljeni raznosvrsnošću programa i poželećete da nabavite sve što je u ponudi.

Međutim, kako ste ograničeni budžetom i zasigurno vam nije sve potrebno, moraćete da se odlučite za ono najbitnije i najpraktičnije.

U slučaju da osnovne potrebe nadilaze vaše trenutne mogućnosti, raspitajte se o alternativama. Za početak, saznajte sve o kreditima koji se nude, pogodnostima i periodima otplate. Vrlo lako možete pronaći izuzetno povoljnu ponudu i lišiti sebe muka i kalkulisanja.

Kako ne biste doveli sebe u stanje žurbe i stresa, savetujemo vam da počnete sa uređenjem ubrzo nakon što saznate pol bebe. Ta informacija u većini slučajeva služi kao orijentir i inspiracija.

Takođe, od pomoći mogu biti i saveti vama bliskih ljudi, koji imaju iskustva na ovom polju. Uvek postoji opcija angažovanja dizajnera enterijera, koji vam može dati profesionalne savete u domenu dekorisanja i efikasnog organizovanja prostora.

Kako bismo vam barem malo olakšali ovaj posao, spremili smo za vas nekoliko predloga za uređenje dečije sobe.

#1 Bezbednost zauzima prvo mesto na listi prioriteta

Pri upuštanju u opremanje enterijera, jedno je sigurno: dekorisanje ne može biti važnije od beskompromisne potrebe da vaša beba boravi na sigurnom mestu.

Zbog toga je najbitnije da sve podredite novom članu porodice, koji će u tom kutku provoditi najviše vremena. Okruženje treba da bude funkcionalno i lako za snalaženje.

Kada govorimo o osvetljenosti sobe, sunčeva svetlost je poželjna, ali imajte u vidu da bi jaki izvori svetlosti narušavali bebin mir. Treba napraviti balans.

Takođe, osigurajte sve oštre ivice, utičnice i izbacite iz prostorije sve što bi moglo da naudi bebi.

Ne sumnjamo da ćete, kao novopečeni roditelji, imati mnogo nedoumica.

Ukoliko ne znate odakle da počnete i odlučili ste da angažujete enterijeristu – znajte da posao u sigurnim rukama. On će vam pomoći da odaberete i pripremite prostoriju u vašem domu koja bi bila najbolja da biste ispunili svoje i bebine potrebe.

Soba za devojčice

#2 Krečenje bebine sobe – higijena je imperativ

Higijena je vrlo bitna u kontekstu bezbednosti. S tim u vezi, čišćenje doma pred bebin dolazak ne podrazumeva samo brisanje prašine i usisavanje.

Ako ste u mogućnosti, poželjno je da okrečite prostoriju u kojoj će beba spavati. Takođe, bilo bi dobro da promenite tepihe i zavese.

Izbor boja za zidove je veoma važan element dekoracije dečije sobe. Poželjno je kombinovati nekoliko različitih boja. Na internetu možete pronaći sajtove koji vam mogu pomoći da ustanovite koje se najbolje slažu.

U poslednje vreme, sve češće se koriste neutralni pastelni tonovi, naročito ako još uvek niste odlučili kako će soba izgledati. Ovaj izbor ne može biti pogrešan. Osim što deluju umirujuće, sve nežne nijanse roze, plave i zelene boje biće odlična podloga za dekoraciju.

Jako je bitno da boje koje koristite budu prijatne i bez mirisa, u idealnom slučaju – ekološke. Ovo znači da je neophodno da birate boje prema njihovom kvalitetu.

Zidna dekoracija jednako je važna koliko i boja zidova. Detalji su ono što će je činiti posebnom, a mnogi roditelji se odlučuju da zidove dekorišu fotografijama bebe ili zanimljivim umetničkim slikama.

Na taj način pokušavaju da zabeleže sve promene koje prate odrastanje njihove bebe, a koje se odigravaju munjevitom brzinom.

Sa druge strane, nije mali broj onih roditelja koji uramljuju bebine predmete kao što su čarapica ili otisak bebinog stopala. Možete na zid da okačite dekorisano ime ili ukrase poput oblačića i zvezdica.

U ovom slučaju mogućnosti su neograničene, a na vama je da smislite koje bi rešenje bilo najbolje.

#3 Opremite sobu komfornim i kvalitetnim nameštajem

Nameštaj je najbitniji element dečije sobe.

Bebe su osetljiva i nežna bića, pa je neophodno da nameštaj bude udoban i njima prilagođen.

Predstavljamo vam najbitnije komade nameštaja, koji moraju da se nađu u dečijoj sobi:

  • Krevetac – neophodno je da bude stabilan i praktičan. Da bi vaša beba imala miran san, ne zaboravite da u krevetac postavite udoban dušek. Takođe, zarad bezbednosti bi tu trebalo da se nađe i mekana ogradica.Krevetac stavite blizu ulaza u sobu, kako ne biste morali da zaobilazite i preskačete stvari u nameri da dođete do bebe tokom noći. Takođe, bilo bi dobro da ne bude ispod prozora (zbog moguće promaje).
    • Pult za presvlačenje – namenjen je presvlačenju i previjanju bebe. Obično poseduje opciju podešavanja visine. U samo par koraka možete namestiti pult baš onako kako vama odgovara.
    • Komoda za stvari – praktičan element, namjenjen da u nju slažete diječiju garderobu. Zahvaljujući njoj, uvijek ćete znati gde se šta nalazi, te nećete morati da tražite neku stvar kada vam zatreba.

Nakon što nabavite osnovne elemente, možete da se okrenete kupovini dodatnih sitnica.

#4 Dodatni elementi za bebinu sobu

Sobu možete ukrasiti na mnogo različitih načina, a od vaših želja će zavisiti šta će se u njoj naći. Kupite igračke i rasporedite ih po celoj sobi, tako će ona postati pravi dečiji kutak.

Takođe, možete postaviti kutije ili ormariće u koje ćete odlagati stvari poput kozmetike ili nekih sitnica.

U prvim mesecima bebinog rođenja (a sigurno i kasnije), biće vam neophodne i stvari poput lampe i udobne fotelje, kako biste tokom noći mogli da obilazite, hranite i uspavljujete bebu, bez potrebe da palite centralno svetlo.

Kada je u pitanju krevetac, na njega možete zakačiti baldahine i brojne igračke, a interesantna posteljina sa motivima će biti pun pogodak.

Spisak stvari kojima možete dekorisati bebinu sobu je dug, a trendovi se neprestano menjaju.

Nadamo se da će vam ove smernice pomoći da sigurnim korakom zakoračite u svet roditeljstva i kreirate idealan kutak za vas i vašu bebu.