Da li gojaznost utiče na plodnost kod žena?

Prekomerna težina je povezana sa brojnim zdravstvenim problemima, ali danas sve više mišljenja ukazuje na to da takođe može uticati na plodnost. Hormonski balans ima ključnu ulogu u regulisanju menstrualnog ciklusa, međutim, žene koje pate od gojaznosti ili imaju višak kilograma često imaju i povišen nivo hormona leptina koji se proizvodi u masnom tkivu. Ovaj disbalans hormona nepovoljno utiče na ravnotežu u organizmu i može dovesti do smanjene plodnosti.

Važno je reći i to da gojaznost može biti samo jedan od faktora koji utiču na plodnost, a da su i drugi faktori, poput genetike, starosti i zdravstvenog stanja takođe važni. Ipak, sve veći broj istraživanja ukazuje na to da održavanje zdrave težine i postizanje zdravog hormonalnog balansa pozitivno utiču na začeće.

Zato je bitno da, ako planirate trudnoću ili imate probleme sa uspostavljanjem iste, obratite pažnju na svoju telesnu težinu i zdravlje. Ako želite smršati brzo ali niste sigurni kako, postoje brojni načini, samo treba odabrati pravi, pa je možda najbolje angažovati nutricionistu ili personalnog trenera da vam pomogne u tome. 

U svakom slučaju, puno je naučnih studija koje potvrđuju vezu između plodnosti i gojaznosti. Evo nešto o tome. 

Višedecenijska istraživanja

Australijski naučnici sa Univerziteta Adelaida sproveli su istraživanje koje ukazuje na to da ishrana bogata mastima može imati negativan uticaj na jajne ćelije u jajnicima, što će sprečiti njihovu normalnu transformaciju u zdrave embrione. Ova studija je dodatna potvrda sumnji koje su već neko vreme postojale o vezi između gojaznosti i problemima sa začećem.

Tokom istraživanja, naučnici su sproveli testiranja na životinjama i otkrili da masti značajno utiču na jajne ćelije pre oplodnje, ometajući njihov normalan razvoj u embrione. Otkrili su da protein prisutan u ćelijama koje bi trebalo da obezbede hranljive materije jajnim ćelijama,  igra ključnu ulogu u ovom procesu. Pretpostavka naučnika je da manipulacijom ovim proteinom uz pomoć određenih lekova se može neutralisati negativan uticaj loše ishrane na proces začeća.

Ovi nalazi ukazuju na to da je pristupanje promeni ishrane i održavanje zdrave telesne težine veoma važno za očuvanje plodnosti gojaznih žena. Istraživači preporučuju da žene koje se muče sa prekomernom težinom  probaju da je smanje za najmanje pet do deset kilograma kako bi poboljšale šanse za začeće. Dodatno, manipulacijom gorepomenutog proteina putem lekova, naučnici veruju da se može umanjiti negativni uticaj loše ishrane na sposobnost uspostavljanja trudnoće.

Ova studija predstavlja značajan korak napred u razumevanju veze između ishrane, gojaznosti i plodnosti. Iako je istraživanje sprovedeno na životinjama, rezultati su važni za dalje testiranje na ljudima i mogu pružiti nove perspektive i terapijske mogućnosti za parove koji se suočavaju sa pomenutim problemima.

Masnoće nisu jedini problem

Hormonski balans igra najvažniju ulogu u regulisanju menstrualnog ciklusa, a žene koje su gojazne ili imaju višak kilograma često imaju povećan nivo hormona leptina koji se proizvodi u masnom tkivu. Ovaj disbalans hormona narušava reproduktivni sistem i dovodi do smanjenja plodnosti.

Leptin, koji je poznat kao hormon sitosti, ima ulogu u kontroli apetita i energetskog metabolizma. Međutim, kod gojaznih ljudi, nivo leptina može biti viši nego što je optimalno. On se u praksi pokazao kao krivac za narušavanje normalnih procesa reprodukcije. Povećani nivoi leptina utiču i na hipotalamus, deo mozga koji kontroliše reproduktivni sistem i koji je odgovoran za ovulaciju i normalan menstrualni ciklus. Kao rezultat toga, žene sa prekomernom težinom mogu imati nepravilne ili odsutne menstruacije, što dodatno otežava mogućnost ostajanja u drugom stanju.

Gojaznost je povezana sa insulinskom rezistencijom i poremećajem metabolizma glukoze, što je u tesnoj vezi sa sindromom policističnih jajnika (PCOS). PCOS je stanje koje ometa ovulaciju i dovodi do neredovnih menstrualnih ciklusa.

Takođe, prekomerna težina pojačava rizik od komplikacija tokom trudnoće, uključujući povišen krvni pritisak, dijabetes i problem sa placentom. Ne moramo posebno da naglašavamo koliko to potencijalno dovodi u opasnost i mamu i bebu.

Iako je uticaj prekomerne težine na plodnost složen i individualan, smanjenje telesne mase može pozitivno uticati na poboljšanje plodnosti kod žena generalno. U svetlu novih saznanja, važno je da se konsultujete sa stručnjacima, ginekolozima i endokrinolozima, i svakako pokušate da vodite zdraviji način života koji podrazumeva uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost. 

Kako da se hrane žene koje planiraju trudnoću?

Uvek je važno da se kako tokom trudnoće, tako i kod planiranja trudnoće pažljivo biraju namirnice koje će obezbediti adekvatne nutrijente za mamu i bebu. Ukoliko vam lekar nije strogo prepisao tako usled pokušaja začeća, nije potrebno osećati se kao da se nalazite na strogom režimu ishrane. 

Prvo, raznovrsnost je ključna. Trudnice i žene koje žele da ostanu u drugom stanju treba da jedu različite vrste hrane kako bi obezbedile sve potrebne hranljive sastojke. Uvrstite u svoju ishranu raznobojno voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašaste plodove, semenke, mlečne proizvode i proteine iz životinjskog ili biljnog izvora. Ne plašite se da eksperimentišete sa novim receptima i kombinacijama namirnica.

Drugo, ne zaboravite na zdrave masti. Masti su važne za razvoj bebe i optimalno zdravlje tokom trudnoće i njenog planiranja. Birajte zdrave izvore masti poput avokada, maslinovog ulja, orašastih plodova i semenki. Ove masti su bogate esencijalnim masnim kiselinama koje su korisne za mozak i nervni sistem.

Treće, hidrirajte se. Voda je neophodna za pravilan rad organizma, pa je važno unositi dovoljno tečnosti tokom trudnoće. Pored vode, možete uživati u raznim prirodnim sokovima, biljnim čajevima ili voćnim smutijima kako biste osvežili organizam.

Važno je slušati svoje telo i osećati se udobno. Ne morate se ograničavati na stroge dijete ili izbegavati sve svoje omiljene poslastice. Umerenost je ključna. Ako želite da uživate u nečemu slatkom ili zadovoljavajućem, dopustite sebi to povremeno. Biti srećan i zadovoljan takođe je važno za vaše opšte zdravlje i blagostanje.

Naravno, uvek je najbolje konsultovati se sa svojim lekarom ili nutricionistom koji će vam pružiti personalizovane smernice za ishranu tokom trudnoće. Oni će uzeti u obzir vaše individualne potrebe i preporučiti vam najbolje opcije za vas i vašu bebu.

Gojaznost i plodnost jesu u kompleksnoj vezi, ali ne mora svaki višak kilograma biti razlog za uzbunu. Ako primetite da prekomerna telesna težina negativno utiče na vaše opšte zdravlje, porazgovarajte o tome sa svojim ginekologom. Važno je napomenuti da svaka žena ima jedinstvene okolnosti i da će put do trudnoće biti drugačiji za svaku pojedinačnu osobu. Ali uz vođenje zdravog načina života, stručne pomoći i optimizma, moguće je prevazići izazove i ostvariti željeni cilj.