Da li je generacija Z zadovoljila očekivanja stručnjaka?

Generacija Z ili milenijalci svrstavaju se osobe rođene nakon 2000. godine, odnosno to su generacije novog milenijuma. Svetski stručnjaci su polagali velike nade u razvoj kognitivnih veština, tehnološke pismenosti mladih generacije, kao i promeni životnog poretka, a da li se uspelo u tome?

Ko su milenijalci?

Mlade osobe rođene od početka novog milenijuma do danas nazivaju se milenijalcima ili generacijom Z. Zapravo, danas dvadesetogodišnjaci i svoji veliki ljudi, značajno su premenili radni i životni poredak. Generacijom Z nazivaju se i danas rođene bebe. Kada će se taj period okončati i otpočeti nova faza, sa sigurnošću se ne može reći. Statistički gledano, obično se period od 20 godina posmatrao.

Odlika novih generacija

Što je nekada bilo svojstveno osobama bejbi bum populacije ili generacije Y, sada je dijametralno suprotno osobama generacije Z. Zapravo, kod ispitivane populacije odsustvuje duh preduzetništva, poštovanja poretka, a neki bi rekli i novi životni maniri i stil življenja. Postaju usporeni, sa izraženim vizuelnim manirima i životom u apstarkciji. Zapravo, generacija Z ili bolje reći, svi oni koji joj pripadaju imaju utemeljen poredak, koji je svojstven samo toj generaciji i koji pripadnici ranijih generacija ne mogu priznati ni shvatiti.

Uticaj ere digitalizacije na generaciju Z

Razvoj tehnike i tehnologije, značajna informatička dostignuća i napredak u mulitmedijalnih tekovinama prati razvoj ispitivane populacije. Deca rođena nakon 2000. godine rastu sa svakodnevnom upotrebom telefona, koji sa vremenom prerastaju u pametne telefone, upotrebom računara, notbooka i tableta. Praćenje tehnike u korak sa rastom i razvojom, formiraju se i crte ličnosti svojstvene ovoj generaciji. Zapravo, odrastaju u apstrakciji, sa manjkom liderstva, kolektivnog rada i drugih crta ličnosti koje su pratile ranije generacije.

Druženje u ispitivanoj grupaciji

Druženje između pripadnika generacije Z je intenzivno, ali druženje se zasniva na virtualnim stvarima i društvenim mrežama. Virtuelni prijatelji, pripadnost virtuelnim grupama i virtuelni događaji otuđili su decu od pravog druženja. Tačno je da su oni izuzetno sposobni i spremni na takva delovanja. Zahvaljujući savremenim potrebama kompanija i radu od kuće, ovakve veštine su i te kako bitne. Dakle, distanca kod generacije Z postoji. Na jedan načine se predstavljaju i izražavaju svoje stavove i osećanja, a na drugi se način zapravo nose svakodnevnicom.

Savet za roditelje

Roditelji bi trebalo da budu svesni potreba i potencijala svoje dece. Zapravo, živi se u veku tehnike i telekomunikacije, a njihovi novi naraštaji idu u korak sa tim. Iako je danas možda teže razumeti svoje dete, nego što je to bio nekadašnji slučaj sa našim očevima i majkama koji su se susretali sa našim bubicama, ipak treba sve to prihvatiti kao normalno stanje kod deteta i pokušati ga razumeti. Svako vreme ima svoje generacije, što samim tim znači i drugačije potrebe ljudi i omladine. Potrebno je razumevanje i podržavanje, jer svako vreme nosi svoje breme, davno je rečeno. Poželjno je isključiti nepotrebna osuđivanja, podsticanje druženja, dovoljno je samo prihvatiti da se deca druže, ali na drugi način. Razvijanje ličnosti deteta poželjno je omogućiti prema potrebama i zahtevima kako deteta, tako i okoline.

Zaključna reč…

Generacija Z zauzima značajno mesto u odgajanju i obrazovanju novih naraštaja. Zahvaljujući ispitivanoj grupi menja se životni poredak, razvijaju novi stavovi i pogledi na svet. Radne navike, koje su značajno slabije u odnosu na prethodne pripadnike drugih populacija, poželjno je ojačati i motivisati ih na određeni način i razvoj ličnosti pripadnika generacije Z usavršavati ka adekvatnim pravcima. Ono što je karakteristično za ovu generaciju Z jeste to da ima izraženo interesovanje za digitalnim medijima i čak se ne libi da se izražava kroz različite društvene mreže i ostale digitalne medije. Ako je to već njihova karakteristika, hajde da se potrudimo da ih razumemo i pružimo im sve što im je potrebno da bi napredovali i razvijali se, ali naravno, u pozitivnom smislu.