Da li se dijabetes može izlečiti?

Da, dijabetes se može uspešno izlečiti i dovesti u normalu, ali je potrebno pratiti savete lekara i isključiti sve elemente koji su uzrok pojave dijabetesa, a za tako nešto je važno razumeti šta je šećerna bolest, zašto nastaje i zbog čega je sve više obolelih?

Nikada nije bila ovako dramatična situacija porasta brojnih sistemskih bolesti, a dijabetes se javlja u sve mlađem uzrastu i među sve većem broju ljudi. To je doprineo i porastu kardio-vaskularnih problema, problema sa vidom, ali i pogoršanja drugih bolesti pa je važno na vreme otkriti oboljenje i tretirati ga pravilno.

Zašto nastaje šećerna bolest?

Šećerna bolest (dijabetes) je stanje poremećaja resorpcije glukoze u krvi, njenog porasta i nastanka trajnih posledica po zdravlje osobe.

Postoje dva tipa bolesti, kod dijabetesa tip 1 insulin se ne stvara zbog poremećaja rada pankreasa, ali je mnogo zastupljeniji dijabetes tip 2 kod kog telo jednostavno ne reaguje na insulin iz krvi.

Uzrok nastanka šećerne bolesti nije do kraja utvrđen, ali se zna da veliku ulogu igra genetika, uzrok mogu da budu i različite infekcije, poremećaj rada štitaste žlezde, ali i neadekvatan stil života kao što je gojaznost i prevelik unos nezdrave hrane.

Duži vremenski period ne reagovanja dovode do pojave dijabetesa, tj. poremećaja nivoa šećera u krvi.

Koji su simptomi dijabetesa?

Dijabetes je teško prepoznati jer simptomi nisu neuobičajeni i često se mogu pomešati sa nekim drugim stanjima, naročito ako je došlo do insulinske rezistencije koja je uvod u pojavu dijabetesa.

Simptomi dijabetesa variraju od stadijuma u kojem se bolest nalazi.

Prvi simptomi dijabetesa se manifestuju kroz pojačanu žeđ i sušenje usta. To je praćeno i češćim mokrenjem, a događaju se i drhtavice sa pojačanom glađu povremeno i neobjašnjivo. Dolazi i do gubitka kilaže, a osoba je stalno umorna i nema dovoljno energije iako se hrani sasvim normalno.

Kasnije se razvijaju i trnci u nogama i rukama jer živci reaguju na prva oštećenja koja nastaju razvojem dijabetesa, vremenom i vid slabi, može doći i do problema sa krvnim sudovima, srčanim i moždanim udarom, razvojem gangrene, slepilom

Simptome dijabetesa nije lako uočiti na vreme pa je izuzetno važno preventivno kontrolisati krvnu sliku i parametre glukoze u krvi. Čak i kada je ona normalna, postoji mogućnost poremećaja insulina što je prvi znak da ćelije ne dobijaju dovoljnu količinu glukoze. Vremenom će i ona postajati sve brojnija u krvi i to je zapravo početak dijabetesa.

Zbog toga je pravovremeno otkrivanje prvi korak ka uspešnom tretiranju bolesti.

Kako se leči dijabetes?

Dijabetes je hronično oboljenje koje zahteva kombinovano lečenje koja se radi medikamentozno i isključivanjem svih nezdravih navika.

Lekovi koje lekar propisuje imaju za cilj da snize nivo glukoze u krvi i povećaju metabolizam lipoproteina. Kombinacija može biti efikasna, a pacijent mora da redovno kontroliše nivo glukoze i da prilagođava terapiju nivou šećera u krvi. Tako se dijabetes tretira na pravi način.

Promena životnih navika pre nego što bolest postane hronična je put ka izlečenju

Dijabetičari moraju da brinu o svakoj unetoj kaloriji i da ona nema proste šećere koji će da povećavaju nivo glukoze.

Pravilan izbor namernica podrazumeva unos pojedinog povrća i voća, izbacivanje belog brašna i svih vrsta slatkiša iz upotrebe. To će sniziti nivo glukoze u krvi koja je uneta hranom pa će i efikasnost lekova biti bolja.

Veća fizička aktivnost, mnogo više šetnje i gubitak kilograma je pravi put ka boljoj kontroli bolesti.

Ako se na vreme započne sa lečenjem dolazi se do dugoročne kontrole šećera u krvi i mogućnošću za potpunim isključivanjem medikamenata, ali redovne kontrole moraju da postoje. Vrlo često se dijabetes ponovo pojavi, ali je kontrola simptoma mnogo bolja ako se vodilo računa o svakom segmentu.

Šećerna bolest je ozbiljno stanje koje u početku ne daje ozbiljne simptome, a pravi ogromnu štetu u organizmu. Najbolje je da se radi na prevenciji i da se brine o zdravlju dok do promena ne dođe, ali redovne kontrole će upozoriti na promene i omogućiće pravovremeno lečenje.

Uspešno izlečenje dijabetes je moguće, ali se često jedino može kontrolisati što je takođe važna stvar u lečenju bolesti. Redovne kontrole i praćenje uputstva lekara su takođe važan korak u kontroli bolesti, ali i promena životnih navika koje su najčešće i dovele do poremećaja metabolizma glukoze iz krvi.

Gojaznost i malo fizičke aktivnosti su dovele do porasta broja oboljenja koja su nekada bila najčešće vezana za stariju populaciju. Dijabetes je jedan od njih. Sve mlađe osobe imaju prve simptome i sve se teže bore sa problemima koje ova bolest donosi.

Zato, proverite krvnu sliku i uključite merenje nivoa glukoze. Brinite o kvalitetu porcija i uključite pojačanu fizičku aktivnost. Reagujte dok nije kasno ili dok je bolest u samom nastajanju jer je tada šansa za boljitak znatno veća.