Da li su kišobran kolica dobar izbor za dete?

Kišobran kolica

Imate li dilemu prilikom kupovine koja sledi da li da odaberete standardna ili kišobran kolica? Često je ova dilema produkt nekog razmišljanja ranijih generacija koje su smatrale da su ova vrsta kolica za bebe nešto što ne utiče pozitivno na njihov razvoj i rast. I to možda tako jeste bilo ranijih decenija, međutim, danas se na tržištu pitanje kvaliteta skoro i ne postavlja. Sva sedišta/kolevke na kolicima napravljene su prema određenim pravilima koja zahtevaju da samo sedište daje potrebnu potporu i podršku bebinoj kičmi već od najranijih dana života. Zato se odgovor u tome koju vrstu odabrati ne traži u tome.

Ono kako ćete odlučiti da li su vam potrebna kišobran kolica ili standardna kolica za bebe jeste na osnovu svojih živoptnih navika, na osnovu svojih potreba, možda čak i finansijskih mogućnosti, ali i na osnovu okoline koja vass okružuje u smislu terena.

Prednosti kišobran kolica

Pre nego otkrijemo glavne prednosti koje kišobran kolica nesumnjivo poseduju, bitno je da znate da kao i kod standardnih kolica položaj sedišta određuje da li se ona mogu koristiti od samog rođenja deteta ili su namenjena za veće uzraste, recimo nakon napunjenih šest meseci života. Ukoliko kolica imaju mogućnost potpunog ležećeg položaja, onda se mogu koristiti od rođenja bebe i neće vam biti potrebna nijedna druga kolica.

Pored brojnih prednosti koje kišobran kolica imaju najveća je u njihovoj skladnosti, odnosno veličini. Kišobran kolica nisu velika, široka, nemaju dodatke koji bespotrebno ceo sklop čine većim, što znači da ćete mnogo lakše prolaziti uskim sokacima, uskim trotoarima, između automobila kada su nezgodno parkirani, a praksa pokazuje da je to nažalost često baš tako. Pored toga, kišobran kolica nisu teška, pa ćete ih lakše preneti preko nekog stepeništa, ako za to ima potrebe, i uopšte ćete ih lakše nositi.

Ova vrsta kolica za bebe napravljena je tako da bude što funkcionalnija, što je uslovilo da imaju jednostavan i lak sistem sklapanja i rasklapanja. Ovo će vam mnogo značiti posebno u situacijama kada ste sami sa detetom, ili ako već znate da ćette često samo izlaziti u šetnju sa bebom. To je važno i za ubacivanje u manje liftove, gepeke od auotomobila… Kišobran kolica će vam nesumnjivo odgovarati ako idete negde automobilom, pa ćete lako i brzo moći da ih sklopite i spakujete, te posle uzmete iz gepeka i nastavite dalje.

Značajna finansijska ušteda

Pored toga što se uz kišobran kolica uštedi prostor, u gepeku, ostavi, hodniku, uštedi po koji nerv zbog maltretiranja po uskim ulicama i nemogućnosti da se prođe uredno, ostvaruje se ušteda i u kućnom budžetu. Dok standardna kolica za bebe mogu zbog određenih dodataka i samog dizajna nekad da budu veoma skupa, kišobran kolica nisu toliko skupa i prilagodljiova su svačijim mogućnostima. Ovo je prilično važna prednost koju imaju ova kolica, posebno što se ne kupuju skoro nikada u trenutku isključivo ona, već su samo jedna stavka sa spiska koji je dugačak i koji zahteva prilična ulaganja, jer se na njemu nalaze i krevetac, sedište, posteljina, sitna oprema i još mnogo toga.