Da li su putovanja na daleke destinacije moguća sa decom (i gde)

Lude avanture nisu prošlost samo zato što ste postali mama ili tata. Mnogi roditelji, a posebno oni čija su deca još mala, zapitaju se da li su putovanja na daleke destinacije moguća sa malom decom. A odgovor je jednostavan – apsolutno da! 

Zaboravite na sve predrasude o tome da su duga putovanja rezervisana samo za solo avanturiste ili parove bez obaveza. Roditeljstvo ne znači odustati od avantura, već ih deliti sa svojim najdražima. Ovde ćemo vam otkriti tajnu kako pretvoriti porodično putovanje u nezaboravno iskustvo, bez obzira na uzrast vaših malih saputnika. I koje su to „must have“ lokacije na kojima ćete se sjajno provesti.

Čari putovanja ispred brige i stresa

Putovanje sa malim članovima porodice deluje kao ozbiljan izazov, ali zapravo je prilika za istraživanje sveta kroz njihove oči. Zamislite njihovu radost kada prvi put vide tirkizno more, dodirnu beli pesak ili sretnu neobične životinje koje su gledali samo u slikovnicama. 

Putovanje nije samo promena mesta, već i promena perspektive. Upustite se u svet otkrivanja, smejanja i zajedničkih trenutaka jer, verujte, najlepše uspomene nastaju tamo gde se najmanje nadate.

Destinacije prilagođene porodičnom uživanju

Razumemo koliko je važno pronaći savršeno odredište koje će zadovoljiti sve potrebe vaše porodice, a posebno kada su u pitanju mališani. Zato smo pripremili listu dalekih destinacija koje su preporučljive za putovanja sa najmlađima, i koje su sinonim za lepotu i sigurnost:

Kanarska ostrva – Vulkanaska avantura za sve uzraste: 

Kanarska ostrva nude jedinstvenu kombinaciju vulkanskih pejzaža, prelepih plaža i prijatne klime tokom cele godine. Destinacije poput Tenerifa i Gran Canarie pružaju raznovrsne aktivnosti, uključujući avanturističke izlete, posete zabavnim parkovima i opuštanje na peskovitim obalama.

Švajcarska – Zimska čarolija za celu porodicu: 

Ako volite zimske radosti, Švajcarska je destinacija koja će vas očarati. Planinski vrhovi, snegom prekrivene padine i tradicionalni švajcarski šarm stvaraju idilično okruženje za porodični odmor. Skijanje, sankanje i šetnje kroz slikovita sela samo su neke od aktivnosti koje čekaju vašu porodicu.

Sejšeli – Rajski ostrvski ambijent za porodice: 

Sejšeli, arhipelag od 115 ostrva u Indijskom okeanu, predstavlja pravu oazu za porodice koje žele da spoje luksuz, avanturu i relaksaciju. Ostrva poput Mahea, Prasa i Laverne imaju prelepe plaže, tropske šume i fascinantnu floru i faunu koje će oduševiti i najmlađe i njihove roditelje. Aktivnosti u kojima ovde možete uživati su vožnje čamcem sa staklenim dnom ili posmatranje kornjača. Znamo da smo vas ubedili, zato aranžmane za putovanje na Sejšele pogledajte na ovom linku.

Skandinavija – Čisto i prelepo: 

Norveška, Švedska i Danska često se smatraju idealnim destinacijama za porodice sa malom decom. Bajkovite šume, zapanjujući fjordovi i priče o vikinzima čine ovu regiju jedinstvenom. Takođe, ovi severni krajevi poznati su po svojoj sigurnosti, čistom vazduhu i prijateljskom okruženju.

Kosta Rika – Pustolovina u džungli: 

Kosta Rika je kombinacija divlje prirode i avanturističkih aktivnosti. Posmatranje divljih životinja, istraživanje tropskih prašuma i učenje o očuvanju prirode čine ovu destinaciju atraktivnom, a prilagođenoj deci koja vole životinjski svet.

Japan – Susret sa kulturom i tradicijom: 

Za porodice koje žele da spojezabavu i obrazovanje, Japan je savršen izbor. Tokio je pun raznovrsnih zabavnih parkova, ima muzeje prilagođene deci, kao i fascinantnu kulturu. Ne zaboravite na Tokyo Disneyland, ali istražite tradicionalne hramove i uživajte u jedinstvenoj japanskoj kuhinji. Ova destinacija će zadovoljiti svačiji ukus, ali se pametno spakujte, jer smo sigurni da ćete se vratiti sa mnogo suvenira.

Holandija – Nije samo za odrasle: 

Holandija je više od tulipana i vetrenjača (i kofi šopova) – idealna je destinacija za porodice. Amsterdam ima mnogo porodičnih muzeja, parkova i brojnih biciklističkih staza koje će oduševiti decu. Posetite Zaanse Schans kako biste doživeli autentičnu holandsku atmosferu.

Bora Bora – Ne postoji ništa lepše: 

Bora Bora je raj na zemlji i savršeno mesto za porodični odmor. Beli pesak, tirkizno plavo more i luksuzni bungalovi imaju elemente i opuštanja i avanture. Sa brojnim vodenim aktivnostima i mirnim lagunama, deca će uživati u istraživanju podvodnog sveta, dok roditelji mogu uživati u romantičnim trenucima.

Lista saveta za bezbrižna putovanja

  • Planirajte unapred, ali budite spremni na neočekivano. Fleksibilnost će vam pomoći da se nosite sa neočekivanim situacijama ukoliko nešto zaboravite. Razmislite o tome šta će zadržati pažnju vaše dece i prilagodite plan prema njihovim interesovanjima. Prilagodite i itinerer i aktivnosti prema uzrastu dece.
  • Pokušajte da zadržite neke elemente svakodnevne rutine čak i tokom putovanja, poput vremena za obrok i spavanje. To može pomoći deci da se lakše prilagode novom okruženju.
  • Pakujte pametno, ali ne zaboravite igračke i omiljene knjige. To će deci obezbediti poznati osećaj i izbećiće dosadu tokom putovanja.
  • Iskoristite lokalnu kuhinju – hrana je deo avanture.
  • Tražite destinacije koje nude porodične aktivnosti, poput vožnje brodom, šetnji biciklom ili radionica koje su prilagođene deci. To će im obogatiti iskustvo odmora.
  • Koristite moderne tehnologije pametno. Tableti, igre i filmovi mogu biti od pomoći tokom dužih putovanja, ali ne zaboravite i na neelektronske opcije poput društvenih igara koje podstiču zajedništvo.
  • Obezbedite osnovne medicinske potrepštine i prilagodite se zdravstvenim potrebama dece. Informišite se unapred kod osiguravajuće kuće o lokalnim zdravstvenim uslugama.
  • Razgovarajte sa mališanima o putovanju, objasnite im šta mogu da očekuju i uključite ih u donošenje odluka. Osećanje uključenosti čini putovanje drugačijim.

Kada imate realna očekivanja i po prirodi ste fleksibilni, putovanje će proći bez većih poteškoća. Razmišljajte o tome kao o avanturi punoj iznenađenja i radujte se zajedničkom istraživanju nepoznatog. Putovanje sa decom jeste izazovno, ali i nezaboravno iskustvo koje će ojačati porodične veze i ostaviti trajne uspomene za celu porodicu. Uživajte u svakom trenutku, jer roditeljstvo jeste najlepše putovanje. A deca brzo porastu i već za koju godinu im neće biti zanimljivo da putuju sa mamom i tatom. Srećan put!