Deca i odgovorno korišćenje pametnih telefona: Saveti roditeljima

Digitalni uređaji, uključujući i pametne telefone, postali su sastavni deo života ne samo nas već i naše dece od njihovih najranijih godina. Preko njih deca ulaze u svet informacija, komunikacije i zabave, što svakako donosi brojne prednosti. Međutim, isto tako upotreba pametnih telefona nosi i puno izazova za decu, ali još više za roditelje. 

Dok pametni uređaji pružaju brojne edukativne mogućnosti, istovremeno se postavlja pitanje kako roditelji mogu usmeravati svoju decu ka odgovornom korišćenju tehnologije. Proces nije nimalo lak i treba mu pristupiti krajnje ozbiljno jer u suprotnom mogu nastati ozbiljne posledice po fizičko i mentalno zdravlje dece. Evo nekoliko korisnih saveta koji mogu pomoći roditeljima u procesu odgovornog korišćenja pametnih telefona od strane dece.

Postavite granice od samog početka 

Definišite jasna pravila o korišćenju pametnih telefona od samog početka. U procesu odrastanja dece u digitalnom dobu kakvo je danas, postavljanje jasnih granica ima ključnu ulogu u formiranju odgovornog odnosa prema upotrebi savremene tehnologije.

Ograničenje u vremenu koje dete provodi ispred ekrana pomaže mu da balansira između onlajn i oflajn aktivnosti. Odredite razumne vremenske intervale tokom radnih dana i vikenda kada mogu koristiti telefon u druge svrhe osim razgovora. Prema savetima koje daje Američka akademija pedijatara deca pre navršene druge godine ne bi trebalo uopšte da provode vreme ispred ekrana. Od 2. do 6. godine to vreme može biti najviše do 60 minuta dnevno. 

Nakon polaska u školu dete može provesti i nešto više vremena koristeći pametni telefon, ali ni tada ne treba preterivati. Uvek dajte prednost fizičkoj aktivnosti deteta, posebno dok se razvija, a ako ste kući u zatovrenom zbog lošeg vremena, probajte sa nekim zanimljivim društvenim igrama

Takođe, ne dozvolite deci da za vreme obroka gledaju u telefon ili da ga koriste pre spavanja najmanje pola sata. Vašem detetu je potrebno između 8 i 12 sati sna, a plava svetlost koju emituje ekran čini da se dete teže uspava i da ima manje kvalitetan san. 

Razumevanje opasnosti od neispravnih pametnih telefona

Deca treba da budu svesna potencijalnih opasnosti koje neispravni pametni telefoni mogu predstavljati. Oštećeni punjači ili kablovi za telefon su potencijalno opasni ne samo za decu već i za odrasle. Osim što njihove performanse mogu biti smanjenje, postoji i ozbiljan rizik od strujnog udara. 

Takođe, neispravnost ili pregrevanje baterije može izazvati čak i curenje štetnih hemikalija, što za posledicu može imati ozbiljne povrede ukoliko one dođu u kontakt sa kožom. Isto tako i slomljen ekran predstavlja rizik po zdravlje vašeg deteta. Oštre ivice polomljenog stakla displeja mogu da dovedu do posekotina ili povreda kože tokom rukovanja telefonom. 

Da biste predupredili neželjene situacije, naučite dete da vam prijavi bilo kakvo oštećenje ili nepravilan rad pametnog telefona. Ne budite lenji, odmah nakon što vam vaše dete ukaže na problem ili ga vi uočite potražite pomoć stručnjaka a jedna od pouzdanih opcija je Switchtel servis mobilnih Beograd.

Podučite decu o sigurnosti na internetu

Napomene i saveti u ovom podnaslovu su podjednako važni bez obzira da li dete korisiti internet putem mobilnog telefona (što je danas najčešći slučaj), preko tableta ili računara. Pre svega, objasnite deci važnost čuvanja ličnih podataka, poput imena, adrese stanovanja ili broja telefona. Naučite ih da budu oprezni prilikom deljenja ličnih informacija i da ih nipošto ne daju nepoznatim osobama. 

Demonstrirajte im kako da kreiraju jake lozinke. Objasnite im da treba kombinovati mala i velika slova, brojeve i simbole kako bi kreirali lozinke koje je teško dešifrovati. Upozorite ih da ne koriste istu šifru za više naloga kao i da je redovno menjaju nakon određenog vremenskog perioda (tri, šest meseci ili godinu dana). 

Razgovarajte sa decom o opasnostima vezanim za onlajn komunikaciju sa nepoznatim osobama. Predočite im da nemaju potrebu da razgovaraju sa nepoznatima i da ukoliko im nešto nije jasno obavezno pitaju vas

Uvek dobra opcija je da uključite roditeljske kontrolne funkcije. Postavite opciju roditeljske kontrole na pametnom telefonu koje dete koristi kako biste ograničili pristup određenim aplikacijama ili sadržajima koji nisu primereni za određeni dečiji uzrast. Osim toga, postoje aplikacije i alati koji vam mogu omogućiti da pratite šta vaša deca rade na internetu. Koje su njihove aktivnosti i koliko vremena provode onlajn.  

Objasnite deci da njihove onlajn aktivnosti imaju stvarne posledice. Razgovarajte o digitalnom nasilju, deljenju neprimerenih sadržaja i drugim rizicima onlajn sveta kako bi bili svesni potencijalnih problema.

Aktivno učestvujte u digitalnom svetu svoje dece

Razgovarajte sa svojom decom o njihovim onlajn aktivnostima. Pitajte ih o aplikacijama koje koriste, igrama koje igraju i ljudima s kojima komuniciraju. Aktivno učestvovanje omogućava vam da bolje razumete njihov digitalni svet i predstavlja ključan faktor u izgradnji poverenja i podrške. 

Pokušajte da zajedno sa svojom decom istražujete digitalni svet. Postanite radoznali i zajedno otkrivajte nove aplikacije i igrice. Zajednički proces istraživanja digitalnog sveta pomoćiće vam da imate otvoren dijalog sa detetom. 

Često im postavljajte pitanja šta rade na mreži. Koje su njihove omiljene aktivnosti i kako komuniciraju sa svojim vršnjacima. Sigurno je da nećete moći da ispratite baš sve, ali što bolji i prisniji kontakt budete imali to ćete dete više podstaći da podeli iskustvo sa vama. 

Učestvujte u digitalnim projektima vaše dece. Ako dete radi na nekom digitalnom projektu poput kreiranja videa ili bloga budite tu da ga podržite i podelite zajedničko iskustvo.  

Zajedno postavljajte ciljeve za korišćenje telefona

Usmerite decu da na pozitivan način iskoriste pametni telefon i mogućnosti koje pruža digitalizacija. Podstičite ih da koriste edukativne aplikacije koje podržavaju razvoj matemetičkih veština ili učenje strani jezika. Ohrabrite ih da kombinuju zabavu i učenje. 

Inicirajte istraživačke projekte koje deca mogu sprovoditi koristeći internet preko mobilnih telefona. Na primer, neka iskoriste pametni telefon i mrežu da dođu do podataka o nekim istorijskim događajima, naučnim dostignućima ili pak pročitaju neku knjigu

Ukažite deci na to da telefon ne služi samo za kucanje poruka i pregledanje društvenih mreža, već da njime i aplikacijama koje postoje mogu kreirati zabavne video zapise i fotografije koje kasnije mogu obrađivati i stvoriti pravu malu umetnost.

Odgovorno korišćenje pametnih telefona je veština koju deca mogu naučiti uz podršku svojih roditelja. Uvođenje ovih pravila može pomoći u stvaranju zdravog odnosa između dece i tehnologije, podstičući istovremeno njihov razvoj i bezbednost u digitalnom svetu. Ne zaboravite da deca često uče posmatrajući ponašanje svojih roditelja. Ako želite da razviju odgovorne navike u vezi s telefonima, pokažite im kako to da čine. Ne radite ono što ne bi voleli da rade vaša deca!