Evo kako pravilno negovati svoju kožu u vreme trudnoće

Trudnica koja se drži za stomak

Ukoliko planirate trudnoću ili ste već u blagoslovenom stanju, vreme je da se neke navike u vašem životu promene. Osim redovne i pravilne ishrane i odricanja od kofeina i nikotina, od velike je važnosti da pravilno negujete i spoljašnji izgled, odnosno svoju kožu.

Pravilna nega kože u trudnoći preduprediće dermatološke probleme poput strija i akni, a ukoliko niste sigurne kada i na koji način otpočeti novu, trudničku rutinu negovanja, prirpemite se da upijete savete pripremljene u daljem tekstu.

Uskladite rutinu nege sa periodima smene hormona

Imajte na umu da u ovom periodu hormoni zaista luduju, i da u toj bici nemate velike šanse da izađete kao pobednik, ali pravilnom rutinom u negovanju, pravilnom i izbalansiranom ishranom ih možete držati pod kontrolom.

Tokom trudnoće naša koža prolazi kroz nekoliko faza. Prvo se javlja perutanje i zatezanje kože, neke trudnice primećuju i problem sa proširenim venama i hemoroidima, nekima se pojave fleke, akne, međutim, ova faza ne potraje dugo – nju smeni period kada su nokti jači, kosa sjajnija i bujna, malje sporo rastu i dr.

Prevencija strija uz koncetrovane kreme

Važno je negu prilagoditi potrebama kože, a sa koncentrovanim kremama za negu kože trudnica treba početi već kada saznate da ste u drugom stanju i primenjivati ih uporno, svaki dan – ukoliko do sada svoju kožu niste negovali kremama koje su bogate uljima, kompleksom Q10, alantoinom i sl. 

Potražite spas u prirodnoj kozmetici! Koža će nju bolje usvajati i nećete brinuti o tome da li se u vašem losionu nalaze nedozvoljene supstance koje mogu završiti u krvi, a putem nje stići i do bebe. 

Dr. Wolfin kozmetika za negu kože preporučuje prirodne preparate za umivanje i negu kože lica uz koje možete održavati pravilnu pH vrednost osetljive kože na licu i tako značajno ublažavati bubuljice, i održavati ten sjajnim i blistavim.

Revnosna upotreba bogatijih i masnijih proizvoda za negu kože več na početku trudnoće učiniće kožu gipkijom i hidriranijom, pa se strije mogu značajno ublažiti ili čak sprečiti kod nekih žena.

Period kada estrogen radi za nas – ublažavanje i prilagođavanje nege

Žena u plavo beloj majicei se drži za stomak

Koliko god negodovale uticaju estrogena na naše telo, žene imaju mnogo koristi od nega, i na neki način smo blagoslovene njime. On je zadužen za održavanje vlažnosti u koži, a time i održavanje kolagena unutar ćelija, čini kožu sjajnom i gipkom, daje sjaj kosi a noktima neverovatnu snagu.

Period kada je on najizraženiji jeste upravo trudnoća, odnosno drugi trimestar trudnoće. U tom periodu, zavisno od toga primetite li da vam treba dodatna hidratacija ili ne – prilagodite tretmane. Međutim, ono što naročito u ovom periodu ne sme izostati jesu kreme sa zaštitnim SPF faktorom!

Lako ćete primetiti da vam koncentrovane kreme za negu kože ili kose više ne odgovaraju. Ako vam se kosa prebrzo masti, a koža ne upija kremu kao pre mesec dana – vreme je da usporite. Potražite prirodne šampone koji će očistiti i osvežiti skalp, i kreme na vodenoj bazi, obogaćene hijaluronskom kiselinom. 

Pažljivo sa suplementima u toku trudnoće

Tokom trudnoće se povećavaju potrebe za energijom i gotovo 15% energrtskih potreba majke potrebno je nadoknaditi suplementima kojima su bogati kvalitetni organski proizvodi! Određeni suplementi su obavezni tokom trudnoće jer ih beba crpi iz vašeg tela i potrebno ih je nadoknaditi. To su obično tablete folata (folna kiselina i metafolin), omega masnih kiselina, vitamina B6, D, E, A, gvožđa, cinka, magnezijuma, joda i kalcijuma. 

Minerale je neophodno povećati zbog sinteze hemoglobina, a loša resorpcija iz hrane često završava time da se neophodne količine ne unesu. Na tržištu je velika ponuda suplemenata za trudnice, ali za svaku kupovinu obavezno se konsultujte sa svojim lekarom, na kraju krajeva – on će vam odmah savetovati da počnete sa “vitaminima za trudnice”.

Nadamo se da smo ovim tekstom skrenuli pažnju na bitne stvari kada je u pitanju nega kože trudnica, naročito u različitim periodima trudnoće. Slušajte svoju kožu, negujte je kvalitetnim preparatima – ona će to umeti da ceni.