Grčevi kod beba – sve što treba da znate

Grčevi kod beba se često navode kao razlog kada beba plače često. Grčevi kod beba se javljaju kada dete ima problema sa radom creva i digestivnog trakta. Nakon toga što utvrdite da su to grčevi kod beba, sta pomaze je sledeće pitanje.

Naravno, pored toga koliko traju grčevi kod beba. Za roditelje koji se prvi put susreću sa grčevima to ume da zvuči jako strašno. U pitanju je nešto sasvim prirodno, i što je još važnije, nešto što će proći. 

Samo treba da naučite da prepoznate grčeve kod beba i da znate šta treba da uradite kada se pojave. Za rešenje možete koristiti čak i kapi za grčeve kod beba.

Šta su grčevi kod beba 

Grčevi kod beba se javljaju tokom ojačavanja bebinog digestivnog trakta. Kada tek krene da se hrani, bebina creva nisu naviknuta da vare hranu. 

Usled gomilanja gasova u stomaku i zaustavljanja digestivnog trakta, beba oseća bol. Roditelji treba da masiraju bebin stomak, pomognu joj da podrigne, ili drugačije pokrenu rad stomaka da se otklone grcevi kod beba. Sta pomaze može biti promena u ishrani ili u aktivnosti bebe. 

Kada bebin stomak ponovo proradi, bol će prestati a beba će se smriti. Koliko traju grčevi kod beba zavisi od toga da li to beba rešava prirodno, ili koristi preparate poput kapi za grčeve kod beba. 

U tome kako radi bebin stomak ima dosta pojedinosti koje roditelje treba da prate. Srećom, oni se odnose na to kako hranite bebu i kako pomažete njenom stomaku da vari.

Zašto dolazi do grčeva 

Kada se pojave grčevi kod beba, to može imati mnogo uzroka. Međutim, doktori nisu saglasni oko toga šta bi bio glavni kada su u pitanju grčevi kod beba. Šta pomaže kod grčeva zavisi od različitih faktora bebinog života. 

U prva četiri meseca života se dovršava razvijanje digestivnog trakta. Nakon tog perioda, stomak će biti naviknut na hranu i dete više ne bi trebalo da ima problema sa hranjenjem. 

Ali u tom periodu, morate da obratite pažnju šta beba jede i kako obavlja osnovne procese tokom hranjenja. 

Recimo, morate da pazite da li beba ima problema sa podrigivanjem i sa stolicom. I jedno i drugo su indikatori da beba ima problema sa stomakom. Od toga će takođe zavisiti koliko traju grcevi kod beba.

Druga strana brige se odnosi na procese pre i posle hranjenja bebe. Neophodno je da beba podrigne nakon jela. Takođe, u prvim danima morate da pomognete radu bebinih creva. 

Uradite to prostim i blagim vežbama za bebu. Ili, još bolje, uradite to blagom masažom stomaka. Takođe, možete da probate i preparate za grčeve koji su dostupni u vidu tabletica i kapi za grceve kod beba.  

Nesanica, plač, nemogućnost da dete jede i nervoza su simptomi grčeva. Dakle, način da utvrdite da li beba ima grčeve je da pogledate kako reaguje na hranu, na dojenje, i da li je nervozna. 

U ozbiljnijim slučajevima, mogu se javiti i temperatura i iritacija. Ako primetite to treba da pozovete lekara odmah. Ali, kako su ti slučajevi retki, možete se osloniti na uobičajenie preporuke lekara.  

Šta uraditi kada beba ima grčeve 

Kada primetite da su prisutni grcevi kod beba, možete bebi da pomognete na dva načina. Prvi je tako što ćete promenite njegovu ishranu. Drugi tako što ćete vi raditi sa bebom da pokrenete rad creva. 

Obično se saveti iz druge grupe primenjuju kao deo standardne rutine tokom hranjenja. Odnose se pomoć pri podrigivanju i stimulaciji creva i varenja. 

Za podrigivanje, najbitnije je da probate da dete podrigne u nekoliko položaja. Oni mogu biti standardni preko ramena, ili da držite bebu u rukama ispred sebe. Ali, možete da probate i da je položite na stomak i pridržavate. 

Pored toga, možete i da masirate bebin stomak i pomerate noge prema stomaku da stimulišete rad creva. Nakon što to uradite, obratite pažnju na ishranu. 

Postoje razni preparati i formule koje beba može da uzima uz ishranu. Preparati su najčešće obogaćeni vitaminima C i D3, probiotikom, aktivnim bakterijama, cinkom, i drugim sastojcima. 

Proizvodi za prihranu imaju sličan sastav i pomažu za rad bebinog stomaka. Preparati u vidu kapi i mekih tabletica mogu biti izrazito dobri za bebu. Oni su poseban vid preparata koji pomažu pri varenju. 

Preparati za grčeve 

Preparati za grčeve kao što su kapi za grčeve ili tabletice beba može da koristi van ishrane. Obično dolaze u obliku kapi i koriste dozirano jednom dnevno. Koriste se jačenje rada creva, pomažu ravnotežu crevne flore, i pomažu kod dijareje. 

Proizvodi su pravljeni na biljnoj bazi. Koriste se samo uz dozvolu lekara. Ne sadrže sulfate i štetne substance. 

Rade na poboljšanju opšteg stanja i imuniteta deteta. Mogu da služe i kao suplementi ishrani u ranim fazama života. 

Pitajte vašeg izabranog lekara za preporuku, i nabavite preparate za grčeve ili kapi za grčeve kod bebe. 

Nabavite kapi za grčeve kod beba

Kapi za grčeve možete nabaviti u Apoteci Sunce. Naravno, pre kupovine konsultujte se sa lekarom. Apoteka vam daje pristup testiranim i proverenim preparatima koji pomažu u varenju kod beba. Umanjite bebinu neprijatnost kapima.