Hemoglobin u trudnoći – uzroci, simptomi, lečenje

Hemoglobin (Hgb) je glavni sastojak crvenih krvnih zrnaca i služi za prenos kiseonika do ćelija i tkiva. Snižene vrednosti hemoglobina definišu se kao anemija. Nizak hemoglobin u trudnoći je česta pojava i može se javiti u bilo kom stadijumu trudnoće. 

Ukoliko se ne sanira na vreme, ovo stanje može dovesti do ozbiljnih poremećaja u zdravlju majke i deteta, pa je zato veoma važno na vreme uočiti simptome anemije i preuzeti odgovarajuće metode prevencije i lečenja.

Nizak nivo hemoglobina u trudnoći javlja se kod svake treće trudnice a u 80% svih slučajeva, nizak hemoglobin u trudnoći je posledica nedostatka gvožđa. 

Normalne i niske vrednosti hemoglobina u trudnoći

Prema važećim preporukama nivo hemoglobina u trudnoći treba da bude između 115 i 130 g/dl. Normalno je da koncentracije hemoglobina i hematokrita opada tokom prvog trimestra a najniži nivo dostiže krajem drugog trimestra. U treszoćem trimestru, vrednosti ponovo počinju da rastu.

Normalne vrednosti hematokrita po trimestrima:

 • U prvom trimestru: od 31 do 41 %
 • U drugom trimestru: od 30 do 39 %
 • U trećem trimestru: od 28 do 40%

Prema klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije, anemičnim se smatraju trudnice koje imaju nivo hemoglobina:

 • U prvom trimestru: manji od 110 g/dl
 • U drugom trimestru: manji od 105 g/dl
 • U trećem trimestru: manji od 110 g/dl

Uzroci i simptomi niskog hemoglobina u trudnoći

Mogu se klasifikovati tri glavne vrste anemije – hemolitička, posthemoragijska i slaba anemija. Hemolitička anemija može biti urođena ili stečena i nije široko rasprostranjena, dok je posthemoragijska enemija izazvana gubitkom krvi. U većini slučajeva, nizak hemogloblin u trudnoći je posledica nedostatka vitamina B12 i nedostatka gvožđa. 

Razvoj anemije u trudnoći često prolazi bez simptoma jer ga trudnica pripisuje samoj trudnoći. Ipak postoje simptomi koji se mogu posebno izdvojiti i koji ukazuju na nizak nivo hemoglobina u trudnoći, kao što su: 

 • Umor
 • Slabost
 • Bleda ili žućkasta koža
 • Neravnomeran srčani ritam
 • Kratak dah
 • Vrtoglavica
 • Bol u grudima
 • Hladne šake i stopala
 • Glavobolja

Rano otkrivanje ovih simptoma pomaže u pravovremenom i adekvatnom lečenju anemije. Dijagnostika se obavlja pomoću različitih testova krvi. 

Lečenje niskog hemoglobina u trudnoći

U zavisnosti od vrste anemije i dijagnostikovanih vrednosti, nizak hemoglobin u trudnoći može se tretirati lekovima ili odgovarajućim načinom ishrane. 

U prvom stadiju anemije, kada nivo hemoglobina nije značajno smanjen, situacija se može popraviti odgovarajućom prehranom. Glavni proizvodi u ishrani uključuju crveno meso, piletinu, ribu, namernice bogate vitaminom C, zelje, spanać, zelena saleta, sok od šipka. 

Osim odgovarajuće ishrane, priprema namernica mora biti odgovarajuća. Meso je najbolje peći u foliji, u rerni, kako bi se očuvali svi bitni sastojci. Ispravna tehnika kuvanja omogućavana očuvanje što veće količine vitamina i nutrijenata u hrani a najbolji način kuvanja povrća je kuvanja na pari ili blanširanje. 

Pored odgovarajuće ishrane, medicinski tretman anemije tokom trudnoće podrazumeva dopunu vitamina B12 ili gvožđa. Stoga je veoma važno piti prenatalne vitamine na vreme jer oni sadrže dodatke gvožđa. 

Tokom trudnoće, majka treba da unosi 27 mg gvožđa dnevno. U zavisnosti od vrste anemije, stadijuma trudnoće i vrednosti hemoglobina, izabrani lekar odrediće odgovarajući terapiju. 

Radi sprečavanja anemije, pre planirane trudnoće, preporučuje se preventivni unos vitamina, kao i vitaminskih kompleksa tokom cele trudnoće. Takođe, veoma je važno pre trudnoće podvrći se lečenju hroničnih bolesti, posebno bolesti probavnog trakta, kako bi se izbegle moguće komplikacije. 

Dakle, hemoglobin u trudnoći može se održavati na optimalnom nivou ukoliko se trudnica pravilno hrani, redovno pije prenatalne vitamine, propisanu terapiju i pridržava saveta lekara.