Ideje za odmor u Crnoj Gori van sezone

Crna Gora

Crna Gora u sezoni je dobro oprobana destinacija za odmor tokom leta.

Turisti sa naših prostora neretko je biraju za letovanje i beg iz grada.

Ali, da li ste nekada obišli Crnu Goru van sezone i upoznali se sa svim lepotama koje tokom prepune letnje sezone vešto krije?

Nastavite da čitate naš tekst i saznajte koja mesta u Crnoj Gori treba da obiđete tokom toplog proleća i početkom jeseni i uživate u prizorima od kojih zastaje dah!

Tivat – upoznajte lepote Boka Kotorske

Tivat je izuzetno praktična destinacija za obilazak, budući da poseduje aerodrom, te do njega možete doći veoma brzo iz drugih, većih gradova u regionu. Opcije smeštaja su brojne, te vaš izbor mogu biti luksuzni studio apartmani u Tivtu, hotelski smeštaj ili jednostavna soba sa nekoliko osnovnih stvari.

Šta god da izaberete, Tivat i njegova okolina neće vas razočarati. Ovaj najmlađi grad u Boka Kotorskoj udaljen je 10 km od Kotora, te ako ste u Crnu Goru došli automobilom, ne smete propustiti da posetite i stari grad i sve lepote koje Kotor nudi.

Ali, vratimo se na Tivat.

Svaki dan možete započeti šetnjom gradskim šetalištem uz more, poznatijem kao Pine i popijte prvu jutarnju kafu u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata uz plavetnilo mora koje se pruža pred vama. Ne propustite obilazak gradskog parka, prave prirodne oaze u kojoj se mogu videti najrazličitije biljne vrste.

U Tivatskom zalivu ne propustite da obiđete Ostrvo cveća, zapravo poluostrvo Miholjska Prevlaka poznato po bujnoj vegetaciji i ostacima manastira iz 7. veka od velikog istorijskog značaja. Do njega ćete stići brodom, autobusom ili taksijem. Osim Ostrva cveća, predlažemo vam da se zaputite do najvećeg ostrva u zalivu – ostrva Sveti Marko. Do njega se dolazi morskim putem, za oko 20 minuta.

Dok ste u Tivtu, posebno ako ste došli svojim automobilom, možete obići čitavu Boku Kotorsku i uživati u njenom specifičnom šarmu.

Planina u Crnoj Gori

Nacionalni park Durmitor – pravi biser Crne Gore

Svi oni koji uživaju u letovanju na obalama Crne Gore, bar jednom u životu požele da je obiđu i van sezone, te je jedna od ideja koja im pada napamet upravo Durmitor.

Onda kada dođe i taj dan da odu, shvate da je ova planina nešto čemu će se rado vraćati i čija lepota nadmašuje čak i letnju sezonu i prelepe peščane plaže u zalazak.

Šta je to što Durmitor čini tako posebnim?

Na ovoj planini nalazi se čak 18 ledničkih jezera, poznatih pod nazivom gorske oči, smeštenih na visinama iznad 1500 metara. Najpoznatije među njima je Crno jezero, a ističu se i Vražje jezero, Riblje jezero i Pošćensko jezero.

Osim jezera, Durmitor se može pohvaliti prelepom florom i faunom kao i brojnim kulturnim dobrima, gde preovladavaju spomenici kulture od antičkog do modernog doba. O njegovom prirodnom i kulturnom bogatstvu najbolje svedoči činjenica da je Durmitor uvršten u spisak Svetske kulturne i prirodne baštine još davne 1980. godine.

Smeštaj možete pronaći u brojnim apartmanima u blizini jezera i u najpoznatijem turističkom mestu na Durmitoru – Žabljaku. U priči o Durmitoru ne možemo zaboraviti kanjoj reke Tare – drugi najdublji kanjoj na svetu, a prvi u Evropi. Ovo čudo prirode teško se može opisati rečima. Kada stanete na neki od vidikovaca sa kojih se pruža pogled ovaj kanjon, gotovo da će vam na trenutak zastati dah.

Durmitor je dovoljno veliki i bogat nacionalni park da ćete čitav jesenji ili prolećni odmor moći da provedete u istraživanju nepoznatih predela.

Budva – upoznajte se sa starim gradom van turističke sezone

Svi znamo da je Budvanska rivijera tokom leta vrvi od turista. Prepune su plaže, noćni barovi, klubovi, ali i ulice starog grada. Stoga, mnogi koje se odluče da prvi put letuju u Budvi, ne mogu u potpunosti da osete njen duh i upoznaju se sa njenim lepotama od količine turista na ulicama.

Baš zato, u ovaj grad idealno je otputovati neposredno pre ili nakon turističke sezone, kada je vreme i dalje prijatno, ali ulice praznije. Tada ćete moći da se uverite u sve lepote starog grada, ali i drugih kutaka Budve.

U istorijskim spisama, Budva je istaknuta kao jedan od najstarijih gradova Evrope, u šta ćete se već prvom šetnjom i uveriti pri pogledu na impozantnu arhitekturu – od starih kamenih kuća koje su i danas u upotrebi, pa sve do velike citadele. Ako dolazite u Budvu, plažom možete šetati i do obližnjih mesta šarmantnog izgleda koji će vas još više opčiniti kada nisu prepuni turista.

Svakako, čak i da za kraći odmor birate samo Budvu, nećete pogrešiti pri izboru!

Iako površinski nije velika, Crna Gora ima mnogo toga da ponudi – od prelepe arhitekture, preko prirodnih lepota, kulturno-istorijskih spomenika, ostataka manastira i tvrđava koji svedoče o burnoj istoriji, pa sve do mora koje će vam prijati čak iako nije letnja sezona.

Nadamo se da vas je naš tekst upoznao sa nešto drugačijom stranom Crne Gore van sezone, te da ste spremni da je obiđete i uživate u lepotama koje nudi!