Ideje za vikend sa decom u Beogradu

Mama i dete u Zoo vrtu

Glavni grad pruža široku lepezu atrakcija, te su male šanse da vašoj deci bude dosadno.

U zavisnosti od toga da li vaši naslednici više vole kreativne aktivnosti ili radije provode vreme u prirodi, možete odabrati odgovarajući sadržaj.

Kako bismo vam olakšali “slatke muke”, u nastavku teksta smo izdvojili neke od lokacija u kojima će mališani sigurno uživati.

Parkovi – mesta za opuštanje, igru i odmor

Lepe i tople dane deca obožavaju da provode van kuće. Sunčano vreme je znak da je kucnuo čas za druženje sa drugarima i izlazak na igrališta i u parkove.

Beograd je pun zelenih površina i parkova u kojima vaši mališani mogu da se zabavljaju provodeći vreme u prirodi i na svežem vazduhu.

Tašmajdan – sklonište od gužve u centru grada

U samom srcu Beograda nalazi se Tašmajdanski park, prirodna oaza koju deca obožavaju. Izuzetno je prostran, pun drvoreda i žbunastih biljaka.

Sastoji se od nekoliko parkova podeljenih po uzrastu dece. Pored izuzetno opremljenog dela za decu u kojima se nalaze tobogani za decu, ljujaške za decu i mnoge druge sprave za igranje, Tašmajdan nudi i obilazak podzemnih pećina. Neverovatni podzemni prolazi i misterija koja ih okružuje sigurno će i vas i vaše dete ostaviti bez daha.

Ukoliko na Tašmajdan odlazite zimi, vaše dete će imati priliku da uživa u zimskim čarolijama na najvećem otvorenom klizalištu u Beogradu.

Nakon nezaboravno provedenog vremena na ledu, mališani obično ogladne, pa ih možete obradovati vrućom i sočnom picom iz neke od picerija u Beogradu.

Blizu parka nalaze se i Dečiji kulturni centar, Malo pozorište Duško Radović i crkva Svetog Marka, što dodatno može upotpuniti vaš dan.

Topčider – najstariji park u Beogradu

Topčiderski park se nalazi na opštini Savski venac. Poznat je po čistom vazduhu i izuzetno prijatnoj hladovini u letnjim danima.

Platan kod Miloševog konaka, koji je simbol parka i spomenik prirode botaničkog karaktera, star je čitav jedan vek.

Duž parka protiču Topčiderska reka i Topčiderski potok, te se uvek čuje žuborenje vode i šuškanje lišća. Lepotu parka dodatno naglašavaju i tri veštačka jezera.

U njemu postoji veliki broj staza duž kojih deca mogu da voze trotinete, bicikle, rolere. Vikendom je moguće jahati konje i ponije i provozati se kočijom. Ukratko: odlično je mesto za dečiju igru.

U blizini Topčiderskog parka nalazi se i Muzej afričke umetnosti, prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta

Košutnjak – savršen izbor za izlet

Košutnjak je najpoznatija park-šuma u Beogradu. Nalazi se u blizini Ade Ciganlije.

Pored trim staze i različitih sportskih terena koje poseduje, u Košutnjaku se nalazi i veliko igralište za decu.

U njegovoj blizini možete videti i natkrivene drvene kućice, pa je Košutnjak idealno mesto da organizujete piknik, ali i dečiji rođendan.

Muzej čokolade – radost za decu i odrasle

Čokolada je nesumnjivo omiljeni slatkiš svakog deteta.

Po ugledu na mnoge evropske i svetske prestonice, i u našem glavnom gradu je otvoren muzej posvećen samo ovoj poslastici. Nalazi se u blizini zoološkog vrta, u Ulici Tadeuša Košćuška.

Eksponati su podeljeni u četiri sobe. Svaka soba “priča svoju priču” i dizajnirana je sa namerom da prikaže određeni period. Deca imaju priliku da nauče sve o istoriji čokolade, uzgoju, načinima pripreme i malim kulinarskim tajnama.

Deci je posebno zanimljiva soba pod nazivom Prašuma, koja je uređena po uzoru na prašume Južne Amerike, gde je kakao i otkriven. Takođe, obradovaće ih deo sa jestivim eksponatima u različitim oblicima!

U sklopu muzeja postoji i Radionica čokolade, gde sami možete napraviti svoju poslasticu, pa ćete odlazak u muzej svom detetu učiniti nezaboravnim doživljajem.

Dete musavo od čokolade

Javni akvarijum i tropikarijum – vodeni svet iz novog ugla

Ova vodena oaza nalazi se na Senjaku. U divnom ambijentu, na površini od 400 metara kvadratnih, možete otkriti vodeni svet koji vam do sada nije bio blizak: pirane, korali iz Crvenog mora, jastozi, jegulje, ribe iz Amazona i sa Havaja, ribica Nemo, japanski KOI šarani, kornjače, papagaji, gušteri, zmije i brojne druge životinje.

Osim što poseduje bogat biljni i životinjski svet, akvarijum organizuje brojne dečije radionice. Samo neki od raznih aktivnosti u kojima vaše dete može da uživa. su zjedničko gledanje projekcije podvodnog filma ili posebni časovi na kojima će naučiti nešto novo o životinjama koje se nalaze u akvarijumu.

Inače, ovo mesto je otvorila grupa entuzijasta, a najveći broj životinja je udomljen od vlasnika koji nisu više mogli da čuvaju svoje ljubimce.

Akvarijum se finansira samo od donacija i ulaznica, pa ćete na ulazu imati priliku da donirate novac i pomognete u očuvanju doma za veliki broj životinja.

Muzej iluzija – optičke varke koje će vas oduševiti

U strogom centru prestonice, odmah pored Terazijskog tunela, 2018. godine je otvoren najneobičniji muzej u kome svako može do mile volje da se fotografiše, smeje, priča, ciči, vrišti…

Nezaobilazna je turistička atrakcija u Beogradu. Stalnu postavku muzeja čine neobični eksponati kao što su obrnuta soba, anti-gravity soba, kolor soba, ogledalo istine, razne optičke iluzije, hologrami i mnogi drugi.

Posebno je zanimljiv eksponat pod nazivom “Oči koje vas prate” gde dužim gledanjem u oči Nikole Tesle i hodanjem u levo ili desno imate osećaj kao da se one pomeraju i da vas prate.

Jedna od najzanimljivijih postavki deci je obrnuta soba gde mogu napraviti zanimljive fotografije kako hodaju ili leže na plafonu.

U sklopu muzeja možete pronaći i Pametni kutak gde se deca mogu igrati, takmičiti i učiti kroz razne društvene igre, a neke od ovih igrica možete i kupiti u Pametnom šopu, prodavnici u sastavu muzeja.

Moguće je i organizovati proslavu rođendana za dete uz prisustvo animatora. Program rođendana zavisi od toga koji od tri ponuđena paketa odaberete.

Beogradski Zoološki Vrt – posetite životinjsko carstvo

Tradicionalno najposećenija porodična lokacija u glavnom gradu je Beo zoo vrt, poznat i kao Vrt dobre nade. Nalazi se u sklopu Kalemegdanske tvrđave.

U njemu trenutno živi više od 300 životinja. Odlazak u zoološki vrt predstavlja odličnu priliku da vaša deca otkriju životinje koje bi inače mogli da vide samo na televiziji ili internetu: slatki pingvini, neustrašivi medvedi, lava kralja životinja.

Deo poznat kao Bebi zoo vrt, u kome mnoge bebe životinje slobodno šetaju, posebno će oduševiti vaše dete.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pružio dovoljno ideja za kvalitetno vreme sa vašim detetom, u kome ćete zajedno uživati. Uživajte!