Igračke za bebe – koje su najbolje igračke za bebe po mesecima 

beba se igra na podu

Kada ste dobili bebu sigurno ste već u prvim danima po njenom dolasku kući bili zatrpani gomilom igračaka, dobijenih od baka, deka i druge rodbine i prijatelja. Pretpostavljamo da ste i vi došli u iskušenje da kupite neke igračke za bebe jer kako im odoleti, posebno kada znate koliko mogu biti stimulativne za dete. 

Igračke za bebe nisu tu samo da ih zabave i animiraju, već mogu umnogome uticati i na pravilan razvoj motoričkih i drugih funkcija kod bebe.

Međutim, važno je da znate koje igračke za bebu su pogodne u kom stadijumu njenog razvoja. Prvo što bi trebalo da imate na umu jeste da su najbolje igračke za bebu one koje su mekane i koje ne mogu ni na koji način da je povrede, a posebno u najranijim mesecima bebinog života. 

Naravno, postoji još mnogo faktora koje bi trebalo uzeti u obzir, stoga vam u nastavku predstavljamo koje su to najbolje igračke za bebe po mesecima. Tako ćete znati kada je pravo vreme da u svakodnevicu vaše bebe uvedete novi tip igračaka koje će na pravi način uticati na njen razvoj. 

Najbolje igračke za bebe i kada je pravo vreme za njih 

Postoje različite igračke za male bebe, a kao što smo već rekli, od rođenja do druge godine života, osnovna namena svih tih igračaka jeste da kroz animiranje i zabavu, podstaknu psihomotorni razvoj kod deteta.  Da bi igračke za bebe zaista imale tu ulogu važno je da budu prilagođene uzrastu deteta. 

Beba u najranijem dobu (prvih mesec ili dva) nije u stanju da razaznaje različite oblike i predmete, pa nema svrhe ni davati joj igračke koje neće biti od koristi. Koliko god vam bilo teško da držite po strani sve te zabavne igračke koje ste kupili, važno je da znate da bebe od rođenja privlači ljudski lik. Naročito reaguju na poznato lice, pa je važno da kao roditelji u tom periodu budete glavni fokus vaše bebe. 

beba sa igračkom

Igračke za bebe od 2 meseca

Pre nego što nauče da hvataju i drže predmete ili sede, bebama su najzanimljivije one igračke koje mogu da gledaju ili slušaju. S obzirom na to da se kod beba čulo vida tek razvija, najbolje bi bilo da gleda u igračke jarkih i kontrastnih boja. 

Bebe u ovom periodu počinju da pokazuju i određene reakcije kada slušaju umiljate zvukove i nežne tonove, pa su joj igračke koje se kreću i sviraju laganu muziku mnogo zabavnije od onih statičnih.

Zato, kada su u pitanju igračke za bebe od 2 meseca, najbolje rešenje je da bebi u ovom uzrastu na krevetac postavite muzičku vrtešku jarkih boja. Ova igračka sigurno će privući pažnju vaše bebe dok je budna, a i pomoći joj da lakše utone u san. 

Igračke za bebe od 3 meseca

Kada su u pitanju igračke za bebe od 3 meseca, to je vreme kada beba može da počne da se igra zvečkom ili mekim loptama. Plišane igračke za bebu koje su mekane i ne mogu da je povrede pravi su izbor dok je veoma mala i još uvek nesigurna. 

I u ovom slučaju postoje određena pravila koja bi valjalo ispoštovati, a pre svega se odnose na oblike, boje i dimenzije igrački. Naime, zvečke bi trebalo da budu okrugle, prečnika do pet centimetara, sa drškom dužine do 10 cm, jarke boje kako bi beba mogla da je prati pogledom.

Loptice takođe treba da budu mekane i u kombinaciji različitih boja, po mogućstvu kontrastnih (crvena, žuta, zelena, plava), s obzirom na to da tako male bebe reaguju i uočavaju razliku tj. kontrast na samim igračkama, a ne same boje. 

Igračke za bebe od 4 meseca

U ovom uzrastu beba otkriva da može držati određene predmete u rukama, kao i da ih može prineti ustima. Zato su najbolje igračke za bebe od 4 meseca one koje se mogu grickati i žvakati, kao i sve one manje igračke koje će ona moći da drži u ruci, pomera ih, okreće, i slično. 

Potrudite se da i u ovom periodu koristite plišane igračke za bebe, jer tako neće biti bojazni da će se beba povrediti ako poželi da je prinese ustima pa joj ona slučajno ispadne iznad glave. 

beba sedi i igra se

Igračke za bebe od 6 meseci

Kako beba postaje sve snažnija, energičnija i pokretljivija, tako bi trebalo i igračke da prate njen prirodni razvoj. U ovom periodu beba već može da se igra sa dve igračke istovremeno, pa je sasvim u redu da joj date nekoliko različitih opcija.  

Ovo je vreme kada možete da ponudite vašem mezimčetu nešto veće plišane igračke za bebu, jer je to period u kojem dete može da razvije povezanost sa određenom igračkom. Plišani meda ili zeka mogu biti odlične igračke za bebe od 6 meseci koje će joj zaokupiti pažnju. 

Igračke za bebe od 9 meseci

Već smo napomenuli da igračke uvek nekako dođu do bebinih usta. To je zato što mališani u tom periodu jezikom ispituju teksture različitih igračaka, a osim toga na taj način pokušavaju da otklone bol koji se javlja u desnima prilikom izbijanja prvih zubića. 

Pripazite da igračke koje dajete bebi budu napravljene od sigurnih materijala i boja, te da imaju oznaku CE u skladu sa evropskim standardima kvaliteta. 

Najbolje igračke za bebe od 9 meseci su sve one lako perive, velike, bez oštrih rubova i nelomljive. Zbog stalnog stavljanja u usta, igračke za bebe moraju biti dovoljno velike da ih beba ne proguta ili ne odgrize. 

Bebe ovog uzrasta i dalje najbolje reaguju na jarke boje, a ako su to još muzičke igračke za bebe koje proizvode zvukove, utoliko bolje.

Igračke za bebe do godinu dana

Didaktičke i edukativne igračke za bebe su pravo rešenje za mališane oko jedne godine starosti. Igračke za bebu od godinu dana trebalo bi da budu takve da mogu nešto da nauče dete i da podstaknu njegova čula. Zato je dobro rešenje da se u ovom periodu uvedu igračke nekih drugih materijala i boja. 

U ovom periodu možete koristiti i različite knjige i slikovnice, koje će veselim i razdraganim bojama animirati bebu i sigurno će joj biti zanimljive, kao i šuškanje listovima i okretanje stranica. 

Igračke za nešto veće bebe

Nakon proslave prvog rođendana, beba polako počinje da ulazi u novu fazu svog života. Ovaj period se uglavnom poklopi sa momentom kada beba nauči da hoda ili kada počne da izgovara prve reči, pa možemo reći da je tada beba spremna i za malo “ozbiljnije” igračke. 

Sa pravilnim razvojem motoričkih funkcija beba će u ovom periodu moći da hvata različite oblike, okreće ih, gura i pritiska dugmiće, pa već tada možete da joj date kocke za slaganje, automobile koje može da gura, kutije sa oblicima koji se ubacuju unutra

Uz ovakve i slične edukativne igračke za bebe, ona može da uči o odnosima u prostoru, šta je manje, a šta veće, kao i kako s jednog mesta može da prenese stvari na drugo. 

Kao što ste mogli da vidite osnovna funkcija igračaka nije samo da zabavi bebu već one mogu u velikoj meri da potpomognu pravilan rast i razvoj deteta. Zato je važno da postepeno uvodite različite igračke u bebin život kako bi kroz igru mogla da istražuje, uči i otkriva nove svetove.