Igračke za decu koje pored zabave sadrže i poruku

Dečak koji se igra sa igračkama na stolu

Društvene igre, puzle, lutke i lopte, medicinski set ili vozić? A možda ipak plastelin i bojice? Igračke za decu imaju toliko širok dijapazon izbora da je roditeljima ponekad teško da se odluče za jednu (ili dve).

Ono što i vama može biti reper za odabir adekvatne igračke za dečake ili devojčice – jeste njihov uzrast, ne toliko sam pol jer je poznato da oni u dobu deteta razmenjuju stvari sa kojima se igraju i ne gledaju na vrstu igračke na taj način.

Kako biste sledeći put napravili pravi izbor u nekoj prodavnici igračaka i svom ili nekom drugom detetu darovali najlepšu igračku – pročitajte tekst i sajznajte koje su igračke za decu savršen poklon u kom uzrastu.

Igračke za decu uvek imaju dublje značenje

Verujemo da su igračke veoma značajne za srećno detinjstvo. Tu su kućice za dvorište i šatori, tobogani, klackalice, ljuljaške, puzzle, kocke, setovi za igru, muzičke igračke, muzički instrumenti za decu, kostimi za maskenbal, alat, edukativni, naučni i kreativni setovi itd.

Bilo da tražite igračkice za bebe ili za starije mališane, igračke za dvorište ili društvene igre, pročitajte sledeće pasuse i odaberite igračku po meri deteta.

Dete slaže kocke na stolu

Kreativne igračke za devojčice

Barbi, Moxie, Bratz, Frozen, Dizni, Winx… Iako je tržište iz godine u godinu preplavljeno novim likovma iz crtaća – ovo su kultne igračke za devojčice kojima se uvek obraduju. Male princeze su veoma maštovite pa je i asortiman igračaka za devojčice veoma veliki.

Sve devojčice vole da oponašaju svoje mame ili likove iz bajki, pa prvo kreću sa obuvanjem cipela na štiklu, oblačenjem haljina za princeze i šminkanjem. Tada su idelni pokloni baletske haljinice ili set-igračka šminke i setova za ulepšavanje.

Zatim na red dolaze kolica za bebe lutke, kao i kuhinje, sudići, doktor setovi… Kasnije su tu razni spomenari, dodaci za sobu i uvek aktuelne plišane igračke.

Igračke za dečake koje bude heroja u njemu

Još davne 1938. godine, kada se Supermen prvi put pojavio u stripu, deca su postala opčinjena idejom o postojanju nadljudskih moći, a onda su se u decenijama za nama nizali borci za pravdu, heroji koji pomažu slabijima, lete, skaču – sve dok ne spasu svet!

Nakon njega su se pojavili Spajdermen, Betmen, Nindža kornjače, junaci Zvezdanih ratova – svi sa novim pričama i jednim ciljem – da budu bolji, plemenitiji, da stvore bolju sliku o sebi, junaci im bude maštu, ubede ih da krenu na sport…

Deci, a posebno dečacima je potreban neko kome će se diviti. Na početku to bude majka, a onda set superjunaka pa otac. Ali u tom periodu odnosa sa igračkom super heroja on nauči mnoge korisne stvari.

Igračke za dečaka u vidu autića ili aviončiča koje može da kontroliše kao i “uradi sam” setovi su još neki primeri uspešnog poklona koji traje.

Edukativne igračke za decu predškolskog uzrasta

Edukativne igračke za decu imaju cilj da decu neposredno nauče nauče empatiji, deljenju, osamostaljivanju i brizi o okolini u kojoj živi. Naravno, na roditeljima je da pronađu način kako da igračku iskoriste na pravi način. Mi ćemo vam skrenuti pažnju na nekoliko potencijalnih, bitnih trenutaka u igranju vašeg deteta tokom predškolskog uzrasta.

Učimo decu da budu samostalna

Vožnja bicikla se uči samo jednom i treba da bude prijatno iskustvo. Nabavite detetu kacigu, štitnike za laktove i kolena i nađite bezbedan poligon za učenje, na kojem vam neće smetati ni vozači, ni šetači.

Igračke kao što su bicikl, trotinet ili skejt utoliko i nisu igračke jer označavaju da je dete samostalnije nego ranije i da će moći samo da radi svari koje ranije nije moglo. Takođe, učenje vožnje bicikla nije “mačji kašalj” a brzina uspešno obavljenog zadatka zavisi od vašeg odnosa sa detetom i toga koliko ste spremi da provedete učeći ga da okreće pedale.

Nemojte da šaljete detetu poruku da ono što je uradilo nije dovoljno dobro, jer će zaključiti da ono nije dobro. Kritikom ćete ga obeshrabriti da uči nove stvari i da napreduje, pa će se uvek oslanjati na vas, očekujući da vi prekontrolišete, ispravite i pravilno uradite neki zadatak.

Naučite ga da brine o higijeni

Sređivanje kuće u vreme čuvanja dece deluje kao nemoguća misija, pa mnoge mame to rade dok oni spavaju. Međutim, to ne mora biti samo posao za prezazuzete mame. Ako ima više od dve, tri godine, svako dete može da vam pomogne u obavljanju kućnih poslova i da usput ponešto nauči o obavezama, discilini, pedantnosti i higijeni.

Ukoliko i ono samo pokazuje inicijativu, kupite mu igračku usisivač ili pribor za kuvanje i igrajte se sa njim tako što ćete nakon jela “oprati sudove” ili pospremiti kuću pomoću usisivača i krpica.

Ono od čega uvek treba početi jeste sa uvođenjem obaveze oko pakovanja igračaka u jednu kutiju. Čak i kada nisu odradili posao onako kako se očekuje, ohrabrite ih i pohvalite njihov napor i želju da vam pomognu.

Učenje o deljenju, pozajmljivanju i poklanjanju – u određenim granicama

Bicikl sa pomoćnim točkićima za decu

Verovatno ste nekada doživeli da dete neće da vam pruži bombonu ili neku igračku. To je zato što deca ne poseduju taj nivo socijalne svesti i stvaranja odnosa sa ljudima oko sebe, zapravo – njemu su centar sveta osobe koje viđa svaki dan.

Da bi dete zaista naučilo da je u redu drugarima dati igračku i igrati se u paru potrebno je da ima minimum četiri godine – deca do tada na to ne mogu da gledaju racionalno. Najbolje je polako ih uvoditi u čitavu tu priču. U ove “svrhe” najbolje je koristiti dubletne igračke (koje idu u paru) popout kockica, sitnih igračaka od gume poput dinosaurusa, autića, lopti i loptica ili lutkica.

Zašto smo rekli “u određenim granicama”?

Istina je da nije lepo biti sebičan, ali kao što smo napomenuli, do četvrte godine deca ne razumeju poentu (ili krajnji cilj) deljenja i postaće frustrirani jer se ne igraju svojom omiljenom igračkom, ili jer je neko izgubio/polomio neki deo. Na kraju će samo dete skupiti svoje igračke i otići kući sa uverenjem da to tako mora. A kod kuće, sačekaće ga meda – jer, meda sve razume!

Igračkama se igrajte se kod kuće, a napolje i u parkić idite zbog drugara, tobogana, peska – ili sa tek nekoliko igračaka i insistirajte na tome da se svi igraju zajedno.

Dečje igračke za školarca

Kada dete pođe u školu, igračke za decu postaju skoro utrostručenije. Pored uvek dobrog izbora u vidu super heroja, aktuelne su i stvari za školu. Već kada se razvije motorika (od 18 meseci) dete može da meša boje na papiru, a kada već toliko prođe da može smisleno da crta (što je obično od prvog razreda ili koju godinu ranije) idealni poklon za dete i dečje igračke su vezane za bojice, flomastere, tempere, kolaže, bojanke

Društvene igre su takođe dobar zbor za dečje igračke, naročito one koje jačaju vijuge i pripremaju za složene, školske zadatke. Naravno, u sve to ih uvodite postepeno: prvo lego,  pa ne ljuti se čoveče, igre za reflekse, monopol, šah, puzle…

Igračke za decu nikada nisu bile u toliko masovno izrađivane i kupovane kao danas. Mnogo je likova, mnogo junaka iz crtanih filmova, serija, mnogo različitih poruka koje šalju i stvari koje deci usađuju u ličnost. Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da odaberete igračku za svoje dete ali i približili načine uz koje ih možete naučiti bitnim porukama.