Jelovnik deteta od 2 godine – kako da se dete hrani zdravo i raznovrsno?

Dete sa dve godine jede sve namirnice, ali svaki roditelj zna da se tada javlja i bunt pa oni ne žele da jedu sve što je zdravo, iskušavaju granice, jedu slatkiše i žele sve što ne bi trebalo da jedu.

Jelovnik bi trebalo da sadrži 3 glavna obroka i dve užine, a namirnice treba da budu raznovrsne i sa dovoljno vitamina koji će da obezbede zdrav rast i razvoj.

Doručak za zdrav početak dana

Obroci treba da budu tako koncipirani da se usklađuju sa dnevnim jelovnikom pa ako je doručak bogat vlaknima i lako svarljiv, onda ručak može da bude kalorijski jači i obrnuto.

Žitarice se svakako preporučuju od bebinih 6 meseci, ali i kasnije i kod mališana koji imaju dve godine i više. Uz to treba uvesti i raznovrsne mlečne proizvode koji su kvalitetniji od čistog kravljeg mleka (kupovnog) i treba kombinovati jogurt, pavlaku, kajmak i sir kada god je to moguće.

Onda kada doručak čine jaja ili neki namaz, ručak bi trebalo da bude nešto laganiji. Jelovnik se upravo zbog toga planira u okviru nekoliko dana tako da se pravilno kombinuju žitarice, povrće, masti, mlečni proizvodi…

Užina – mleko za bebe i voće kao vitaminska nadoknada

Dete treba da ima dve užine u toku dana, a jedna od njih bi bilo najbolje da je mleko za bebe.

Tu su posebno formulisani proizvodi koji imaju dovoljno vitamina, minerala, lako se pripremaju i deca ih obožavaju pa izaberite odgovarajuće mleko za bebe 2g+ i bićete sigurni da će užina, uz voće, svaki dan biti kompletna.

Između doručka i ručka je jedna užina, a druga je između ručka i večere tako da dete ima dovoljno energije i kompletan jelovnik za zdrav razvoj mališana.

Šta deci spremiti za ručak?

Ručak za dvogodišnjake treba da sadrži supu ili čorbu, glavno jelo i salatu jer su oni dovoljno veliki da imaju kompletan obrok. Naravno, ako je jelo čorbasto, onda nije potrebno da se uvodi i supa, a nekada je i salata višak. Obroci se sastavljaju kao i za odrasle, samo su količine manje i bez puno začina.

U početku je teško decu ubediti da pojedu sve i da se naviknu na ovakav sistem hranjenja, ali sedenje za stolom, korišćenje pribora i jelo u isto vreme daju pravilne navike, a pritom je ishrana zdrava.

Večera – za mirne snove

I kao što doručak služi da da energiju za početak dana, tako i večera ne treba da opterećuje stomake dece, ali mora da bude zdrava i ukusna zato što su tada mališani već nervozni, pospani i najčešće se bune tokom hranjenja.

Slane pite i slani mafini su dobar izbor, a opcije mogu biti i namazi uz koje će deca biti sita i imati prijatne snove.

Ishrana je izvor hranljivih sastojaka koji služe za pravilan rast i razvoj. Kombinacijom namirnica se prave kreativni, ukusni i zanimljivi obroci, a dete ima najbolje osnove da se zdravo razvija u periodu koji je izuzetno osetljiv.

Trudite se da dete ima ovakve obroke jer je onda u redu da se dodaju i poslastice koje neće bitno uticati na zdravlje deteta, a ono će biti srećno i zadovoljno.

Da zaljučimo…

Izbor namirnica kod dečije ishrane je veoma važan. Od toga koliko zdravo ili nezdravo jedu, zavisiće i njihovo zdravlje. Ono što je bitno, jeste da se potrudite da vaše dete ima 5 obroka u toku dana – to znači 3 glavna obroka i dve užine, među kojima obe treba da budu zdrave. Jedna može uključivati neku voćku ili zdrav slatkiš, dok druga može biti mleko.

Kada budete sledili ovakav princip ishrane kod svog deteta, primetićete koliko će se ono zdravim osećati, a pritom će i biti raspoloženije.