Kada je pravo vreme za prvu posetu zubaru?

Dete u stomatološkoj ordinaciji

Prva poseta zubaru

Po mišljenju stručnjaka, prvu posetu zubaru trebalo bi obaviti najkasnije do navršene druge godine deteta. Prvi zubi se najčešće javljaju do prve godine života pa bi idealan period za posetu stomatološkoj ordinaciji bio upravo tada.

Prva poseta stomatologu jednako je važna i za roditelje kako i za bebu. Blagovremenim odlaskom dete će se postepeno navikavati na izabranog stomatologa pa će se tako preduprediti i evetualna pojava straha od zubara. Sa druge strane, roditelji će na vreme dobiti adekvatne savete kako održavati pravilnu dentalnu higijenu malog deteta i kako sprečiti karijes na zubu.

Na taj način dete zubara prihvata na najbolji način jer mu odlazak u stomatološku ordinaciju neće biti neprijatan, naprotiv, ukoliko se sa posetama stomatologu počne na vreme, oni će se svesti na redovne kontrole, prijatane razgovore i „golicanje“ zuba.

Kako se peru mlečni zubi

Prvi zubići se obično javljaju između četvrtog i desetog meseca i sa pranjem se počinje odmah po njihovom nicanju.

Po izbijanju mlečnih zubića najbolje je brisati ih gazom posle obroka ili barem ujutru i uveče. Četkicu za zube treba početi sa korišćenjem već sa godinu dana jer je adekvatna oralna higijena preduslov za zdrave i lepe zube.

Koju četkicu za zube i pastu izabrati za dete?

Prva četkica za zube treba biti sa malom glavom i mekanim vlaknima kako ne bi povredila bebine desni. Zubići se četkaju blagim pokretima gore-dole. U toku prve godine bebini zubi se peru samo četkanjem, bez paste.

Prvu pastu sa fluorom možete uvesti od navršene prve godine.

Odaberite dečju pastu za zube koja odgovara uzrastu deteta i koju preporučuje vaš izabrani stomatolog. Na njima najčešće piše za koji su uzrast i o tome vodite računa jer je koncetraciji fluora u pastama za zube različita.

Deca peru zube

Mlečni zubi i pojava karijesa

Dete po rođenju ima sterilnu usnu duplju koju vremenom naseljavaju mikroorganizmi koji postaju sastavni deo normalne flore usta.

Nicanjem mlečnih zuba usta naseljavaju i bakterije te se na taj način može stvoriti pogodno tlo za pojavu karijesa na mlečnim zubima a posledica ovoga je loša dentalna higijena i neobaveštenost roditelja o značaju i važnosti pravilnog  održavanja mlečnih zuba.

Takozvani, Cirkularni karijes je bolest zuba koja se najčešće pojavljuje kod beba i dece do 3 godine.

Da li se mlečni zubi popravljaju?

Karijes se može javiti na mlečnim zubima i zato je važno što pre otići kod stomatologa kako bi se izvršila popravka kvarnog dela i kako bi se sprečio bol u zubu.

Dečiji karijes se brzo širi, mnogo brže nego kod odraslih i zato je važno da se odmah reaguje jer će brzim propadanjem zuba dete imati veći problem sa žvakanjem hrane, pravilnim izgovorom glasova ana kraju i sa samopouzdanjem.