Kako da dete sačuva radne navike tokom letnjeg raspusta

Kada nakon duge školske godine ispunjene obavezama nastupi letnji raspust, deca jedva čekaju da se opuste. Čak se i odlikaši (a možda posebno oni!) raduju bezbrižnim danima bez gustog rasporeda i domaćih zadataka. Premda treba pustiti vredne đake da odmore, uvek se postavlja pitanje kako da se stečene radne navike potpuno ne izgube tokom leta.

Ako ste roditelj koji brine da će dete sasvim zaboraviti sve što je naučilo, dobro je da znate da postoje načini da se to ne dogodi. Mališani ne moraju da uče u klasičnom smislu te reči, već da kroz razne aktivnosti drže svoj fokus na visokom nivou, a ipak “napune baterije” pre novih školskih izazova.

Pripremite pribor i knjige za novu školsku godinu

Možda unapred deluje zahtevno i dosadno, ali nešto jednostavno kao što je kupovina knjiga, svezaka i školskog pribora može biti vrlo delotvorno po očuvanje radnih navika. Krenite od sređivanja detetovog radnog stola. Zajedno pregledajte sve knjige iz prethodnog razreda, kako biste ih složili (i odložili). Napravite spisak za knjižaru – šta će u novoj školskoj godini biti potrebno vašem đaku od pribora? Razmislite o materijalima koje već imate i onima koje treba dopuniti.

Bitan korak je svakako kupovina knjiga. Iako dete možda neće želeti da ih detaljno čita, čak i kratak pregled i osvrt na novo gradivo je koristan. Upoznavanje sa sadržajem može pokrenuti razgovor o tome šta mu je već poznato, ali i pitanja o nepoznatim pojmovima i terminima. Knjige većine savremenih izdavača pokazuju izuzetan metodički pristup i gradivo objašnjeno na zanimljiv način. Takav primer su i   udžbenici koje izdaje Novi Logos, čiji su tekstovi i lekcije jednostavno i deci razumljivo napisani. Kada vaše dete poseduje knjige, ono može tokom celog raspusta da ih prelistava, pregleda i razmišlja o svemu onom što tek treba da nauči. Svaki udžbenik je ujedno dobar podsetnik na sva dosad stečena znanja, ali i na detetov potencijal koji tek treba da zablista.

Budite uzor 

Deca uče po modelu, tako da je veoma bitno da ne zaboravite da ste kao roditelj veliki uzor. Mališani će raditi ono što vide da rade odrasli oko njih. Leto je savršena prilika da smanjite vreme ispred ekrana i umesto toga se posvetite čitanju, pisanju, šetnjama i razgovorima. Motivišite svog đaka da sa vama popriča o knjizi koju je pročitalo ili možda uzmite svoju knjigu kao temu. Ne mora, naravno, ceo letnji raspust provesti čitajući, ali knjiga nedeljno je dovoljno za početak da se čitalačke navike ne izgube.

Posetite biblioteku

Deca vole nezavisnost, a jedan od najboljih načina da im dozvolite da pokažu kako su samostalna jeste da ih podstaknete da biraju sami knjige u lokalnoj biblioteci. Neka pregledaju police, istražuju, zapitkuju, sve dok ne dođu do primeraka koje mogu samostalno da čitaju ili da im vi čitate naglas. Ako postoji čitalački klub, radionice pisanja ili čitanja ili bilo koja druga slična aktivnost, uključite se. Dobra ideja je da uspostavite naviku da posećujete biblioteku na nedeljnom nivou ili bar nekoliko puta mesečno. Ove posete biblioteci će ojačati detetove veštine čitanja.

Ukoliko škola ili biblioteka imaju svoju letnju listu lektire, postarajte se da je dete prođe tokom leta i tako održi svoje misli “u režimu učenja” za vreme raspusta. Čitanje je važno jer gradi rečnik, pruža mogućnosti za vežbanje zaključivanja i rešavanja problema. Pored lektire uvek treba obezbediti deci literature o nekoj temi koja ih zanima. Možda imate ljubitelja automobila ili pasa u kući? Pronađite enciklopedije ili zanimljive blogove i članke koje mogu da istražuju koliko god žele. 

Igrajte igre memorije tokom putovanja

Kada putujete automobilom, autobusom ili vozom, postoje razne memorijske igre koje možete igrati sa svojom decom. Igre kao što su “Na slovo, na slovo”, “Kaladont” ili pak traženje što većeg broja reči na određeno slovo prekratiće vam vreme putovanja i održati decu angažovanom. 

Pored toga što nećete čuti čuvenu rečenicu: “Dosadno mi je”, možete računati na izoštravanje veština u širokom spektru akademskih oblasti kao što su pismenost, računanje i komunikacija.

Ohrabrite dete da vodi letnji dnevnik

Pisanje dnevnika je dragocena rutina od koje vaše dete može imati koristi i u odraslom dobu. Da bi započeo sa vođenjem dnevničkih zapisa svakoga dana, predložite mu da na prvoj stranici zabeleži, na primer, „10 stvari koje želim da uradim pre nego što se leto završi“. Lista može uključivati aktivnosti poput gledanja izlaska sunca, da bosonog provede dan ili vozi bicikl do obližnjeg izletišta i nazad. 

Da biste vođenje dnevnika učinili zanimljivijim, podstaknite decu da ga popunjavaju i pisanjem i crtanjem. Možete pripremiti flomastere, kao i nalepnice za ukrašavanje. Na kraju leta imaće sjajno upakovane uspomene, ali i odličnu građu za prvi pismeni sastav u školi na temu “Kako sam proveo letnji raspust”. 

Posetite znamenitosti u gradu i okolini

Isplanirajte obilaske lokalnih znamenitosti kako biste aktivirali decu i upoznali ih sa ustanovama i ljudima od značaja u svom gradu. Ne zaboravite da dokumentujete posetu fotografijama, i podstaknite dete da nacrta ili napiše nešto u dnevniku na kraju dana. Ako to mogućnosti dopuštaju, napravite ekskurziju ili izlet do obližnjeg grada ili isplanirajte put do muzeja ili neke pećine u okolini za vikend.

Odlazak u obližnji naučni centar ili muzej može biti zabavno iskustvo. Naučite o izumima i inovatorima, uključite se u interaktivne izložbe i praktične aktivnosti i stimulišite svoj mozak da razmišlja matematički. To je savršeno mesto za vaše dete da zamisli budućnost u nauci.

Isplanirajte nedeljne porodične piknike

Pored edukativnih ekskurzija uvek možete napraviti piknik u prirodi. Neka dete izabere mesto za izlet, osmisli jelovnik i pomogne vam u pravljenju obroka za taj dan. Istraživanja su otkrila da uključivanje dece u pripremu obroka od velike pomoći i da čak i pravljenje lista namirnica može pomoći da se poboljšaju njihove veštine čitanja, pisanja i matematike.

Kako tačno izoštravate detetov osećaj za računanje uz pomoć ovih aktivnosti? Kada kuvate i pečete zajedno, mališan će morati da prati recept i računa mere. U prodavnici tražite od deteta da izračuna koliki kusur treba da dobije. Za vežbanje matematičkih veština uvek možete na izlet poneti karte ili neku društvenu igru koja zahteva računanje.

Na kraju, više je nego očigledno da pravilnim usmeravanjem i uz malo angažovanja mali đaci ipak mogu tokom leta sačuvati svoje radne navike. Potrudite se da im raspust bude zabavan i koristan u isto vreme, pa će i u novoj školskoj godini, pripremljeni na ovaj način, pokazati veliko interesovanje za učenje i ostvariti uspeh.