Kako da napravite park u dvorištu

Park

Tokom hladnih zimskih dana većinu vremena provodimo na poslu, deca u školi, a slobodno vreme nam uglavnom protiče dok ušuškani sedimo u toplom domu, uživamo u ispijanju toplih napitaka, čitanju knjiga i gledanju filmova.

A onda dođe proleće i sunčevi zraci nagoveštavaju da se treba pozabaviti osvežavanjem eksterijera.

Ukoliko želite da napravite od dvorišta lep kutak za odmor, gde ćete se na svežem vazduhu družiti s prijateljima, u nastavku teksta ćemo vam otkriti kako da stvorite pravu oazu za uživanje.

Urednost dvorišta je na prvom mestu

Dvorište će uvek izgledati lepo i sveže ukoliko se vodi briga o istom.

Lepota svakog travnjaka, ma koliki on bio, jeste upravo u redovnom održavanju. U tome vam može pomoći povoljna kosilica na struju. Redovno košenje trave, šišanje žbunja, zalivanje cveća, generalno čišćenje i čupanje korova samo su neke od obaveza.

Svaki od tih sitnih poslova potpomaže u stvaranju idealne slike vašeg dela prirode. Isto tako, o kapiji samog dvorišta je potrebno voditi posebnu brigu u zavisnosti od toga od čega je napravljena.

Veličina dvorišta – iskoristite njegov pun potencijal

Na koji način biste mogli da uredite vaše dvorište dobrim delom zavisi i od njegove veličine.

Ako je vaše dvorište manje površine, uz to je, recimo, veći deo izbetoniran, nemate baš puno prostora za drveće ili nešto tome slično. A sigurni smo da ne želite da vaše dvorište izgleda prenatrpano ili, pak, neuredno.

Opet, ako je dvorište prostrano, par saksija neće uspešno istaći svu moguću lepotu poseda.

Kako biste napravili najbolji plan za dvorište, prvo napravite listu onoga što želite da imate u svom dvorištu.

Da li je vašoj deci potrebno mesto za igru? Gde ćete postaviti baštensku garnituru?

Napravite grubi nacrt gde šta želite da postavite. To će biti idejni plan koji ćete korak po korak realizovati.

Nemojte se žuriti, žurba najčešće izazove greške koje je kasnije teško ispraviti (potreban je dodatni rad, ali i dodatni novčani izdaci).

Oblikovanje malih vrtova

Male vrtove je obično teško oblikovati. Mesta je malo i vrt počne delovati prezasićeno ukoliko ne iskombinujemo dobro biljne vrste.

Evo ideje kako možete urediti mali vrt: sredinu ostavite za travnjak, a biljke sadite uz ivice zidova, odnosno ograde.

Mali vrt možete naizgled povećati ako mu dodate visinu. Potrebno je posaditi visoko drvo (ali usko, ne drvo sa širokom krošnjom) i napraviti pergolu koja će biti prekrivena penjačicama. Napravite je na kraju dvorišta.

Dvorište

Oblikovanje velikih vrtova

U velikim vrtovima mogućnosti su brojne. Ukoliko je vrt prevelik i deluje monotono kada ga gledamo, možemo ga vizuelno smanjiti.

To možete učiniti tako što ćete napraviti različite prepreke kao što su živice, grupa drveća ili šiblja… Odvojite svaku celinu i samim tim dobijate manje grupe biljaka koje deluju skladno.

Morate paziti da ne preterate sa gustinom sadnje. Vrt mora da “diše”.

Odabir biljaka

Ako ste isplanirali gde će se nalaziti osnovne stvari: baštenska garnitura, dečiji kutak, roštilj… onda krenite na odabir biljaka.

Vodite računa o biljkama koje sadite i prilagodite ih okolišu. Ako imate neku neuglednu površinu pored kuće, tu sadite penjačice ili visoke žive ograde. Na taj način ćete to sakriti.

Uvek u pozadini sadite visoke biljke, a ispred njih sadite niže biljke. Biljke sadite u grupama, jer samo tako njihova lepota dolazi do izražaja. Grupišite ih uz staze, uz komšijski plac, uz ivice…

Međutim, nemojte prekrivati celu površinu biljkama, tj. nemojte na svaki metar nešto saditi, jer će to izgledati neuredno. Isto tako i prilikom košenja trave imaćete mnogo prepreka i to će vam predstavljati problem. Trava bi trebalo da bude dominantna, a lep i pravilno održavan travnjak predstavlja odmor za oči.

Saksije kao glavni detalji

Same saksije u kojima se nalazi cveće mogu učiniti dvorište interesantnijim. Njih uvek možete kupiti, ali i jednostavno napraviti.

Možete iseći flašu na pola, obojiti sprejem i dobiti sasvim novu i unikatnu saksiju. Ukoliko zasadite cveće u oborene blokove oni vam neće delovati više tako sivo!

Stavljanjem žardinjera u korpu starog bicikla odaće mu etno izgled, a baštenska kolica mogu da predstavljaju zaseban raj zelenila. Merdevine vam mogu dobro poslužiti za pružanje puzavica.

Improvizacija letnjikovca

Ukoliko imate dovoljno prostora i želje za nečim novim, letnjikovac je pravo osveženje bilo kojeg dvorišta.

Postavljanjem velikog suncobrana, tende ili jarbola, sebi ćete omogućiti hlad i udobnost kao što bi to pružio pravi letnjikovac. Uz to, suncobran i tende su napravljeni od platna ili sličnih materijala koji se mogu bojiti.

Na taj način sebi omogućavate izbor raznolikih dezena koje možete uklapati sa ostatkom dvorišta.

Mesto za odmaranje

Vaše ideje za uređenje dvorišta najbolje biste mogli da sagledate baš iz samog dvorišta. Pleteni stolovi i stolice su jedna od jeftinijih varijanta seta nameštaja koji potpuno ispunjavaju svoju namensku i estetsku stranu.

Međutim, ako ste za neku odvažniju i inovativniju varijantu, možete napraviti sopstvenu garnituru od starih paleti i gajbica. Jastuke za sedenje možete ručno sašiti i dopuniti njihov izgled raznim perlama, dugmićima ili tračicama.

Sto i stolice možete improvizovati pomoću panjeva koje ćete ofarbati u odgovarajuću boju.

Ovo će nesumnjivo postati mesto za uživanje za celu porodicu.

Rasveta

Rasveta u vrtu može da bude postavljena iz više motiva, i svi su opravdani.

Većina ljudi, manje ili više, zazire od mraka, prija im svetlost, te na ovaj način mogu biti bez straha od nezvanih gostiju ili šuškanja u mraku. Takođe, rasveta dvorišta obasjava svetlošću novu, često tokom dana, neviđenu lepotu bašte.

Ukoliko je sve urađeno sa ukusom i sa stilom, uživaćete u vašem dvorištu noću, kako vi, tako i vaša porodica i gosti. Postoje raznorazne solarne svetiljke, a u novije vreme sve više se koristi LED rasveta.

Sitni motivi

Još jedna ideja da obnovite izgled vašeg dvorišta jeste stavljanje kamenog ivičnjaka oko zasađenih ruža, klupe ispod drveta ili gume za ljuljanje.

Sitni dodaci poput kućice za ptice ili svećnjaka uvek su dobrodošli.

Nadamo se da ste u ovom tekstu pročitali nešto novo, da vam je bio koristan i inspirisao vas da napravite vašu savršenu oazu mira. Srećno!