Kako da naučite dete da pravilno koristi mobilni telefon?

devojčica sa mobilnim telefonom u ruci

Tehnologija je naša svakovnevica. Sve više dece širom sveta su korisnici digitalnih tehnologija od najranijeg doba. Smatra se da čak trećinu ukupnog broja korisnika Interneta čine deca i adolescenti mlađi od osamnaest godina. Saznajte više o digitalnim tehnologijama i tome kako da naučite decu da ih pravilno koriste u nastavku teksta.

Kako digitalne tehnologije utiču na decu? 

Kako tempo života ne dozvoljava mnogo slobodnog vremena odraslima, mnogi roditelji se odlučuju da deci dopuste ovaj vid zabave. To roditeljima omogućava da se posvete drugim obavezama sa punom pažnjom, dok su deca preokupirana crtanim filmom, pa “ne zahtevaju” aktivno nadgledanje.

Međutim, iako digitalne tehnologije grade prostor koji može da bude idealno mesto za jačanje kognitivnog razvoja, postoji mnogo rizika od negativnih posledica dečijeg izlaganja Internetu. Dopuštanje deci da budu pasivni primaoci informacija iz digitalnih medija je upravo osnov za prisustvo štetnih efekata njihovog konzumiranja

Takođe, preterano štiteći decu zabranom upotrebe digitalnih tehnologija, propustićete priliku da ih naučite da se odgovorno ponašaju na Internetu i ukinuti pristup i svim dobrobitima koje tehnologija može da ponudi detetu kada je pravilno koristi.

Umesto toga, najbolje bi bilo da zajedničkim učestvovanjem naučite dete da aktivne pažnje, a pre svega bezbedno, koristi tehnološke uređaje. Naučite decu digitalnoj pismenosti, u skladu sa njihovim uzrastom, tako da digitalne medije koriste kako bi razvili svoje veštine. 

Određene aplikacije i crtani filmovi, kroz zabavu, mogu pozitivno da utiču na spremnost za školu dece edukativnom prirodom, da razviju njihove socijalne veštine, itd. Zato je pažljiva selekcija i roditeljsko nadgledanje digitalnog sadržaja kojeg deca konzumiraju ključna za bezbednost dece.

Ako razmišljate da deci priuštite prvi mobilni telefon, na vreme osmislite i pravila korišćenja mobilnog telefona koja će pomoći vašoj deci da se odgovorno ponašaju prema njemu. Pravila ponašanja je važno da poštujete i vi sami, jer ćete primerom biti najbolji učitelj.

Kada kupite mobilni telefon namenjen za decu, obavite potrebnu pripremu pre nego što uređaj dospe u dečije ruke. Obavezno je da istražite aplikacije koje će prilagoditi telefon za jednostavnu i bezbednu upotrebu, futrola za mobilni je izuzetno praktična kada je reč o očuvanju samog uređaja tokom dečije igre.

devojčica sa naočarima gleda u mobilni telefon

Kada je dete spremno da dobije svoj prvi mobilni telefon?

Za sada ne postoji ustaljeno dogovoreno mišljenje stručnjaka kada je najbolje detetu obezbediti mobilni telefon, ali se najčešće optimalnim smatra uzrast tinejdžerskih godina. Pri odlaženju na udaljenije vanškolske aktivnosti, telefon im može značiti, kako kao sredstvo kontakta, tako i za pomoć u samostalnom snalaženju u prostoru uz pomoć brojnih  korisnih aplikacija.

Nedosledni saveti kojima su roditelji izloženi, mogu ih zbuniti u donošenju odluke o pravilima za korišćenje mobilnog telefona postavljenim deci, tako da ona po decu budu najbezbednija. Pre nego što se kao roditelji odlučite za ovaj korak, treba da procenite da li je dete dovoljno zrelo da razume vaše zahteve po pitanju pravila korišćenja, kao i da može da očuva sam uređaj u dobrom stanju. Nemojte ga prevremeno forsirati.

Kako da pratite kako vaše dete koristi telefon?

Izlaganje dece neadekvatnom sadržaju može biti štetno po njihovo mentalno zdravlje. Čak i kada oni sami nisu toga svesni, sadržaj koji nije u skladu sa njihovim uzrastom, podstiče nepravilne obrasce spavanja i podstiče promene u ponašanju.

Kako efekti korišćenja mobilnog telefona zavise od načina upotrebe, postavlja se pitanje “Kako roditelji mogu da imaju uvid u dečije ponašanje pri korišćenju telefona?”. U tome vam jednostavno mogu pomoći aplikacije roditeljskog nadzora za mobilne telefone ili režim podešavanja uređaja – “porodična bezbednost”.

Podešavanja roditeljskog nadzora će vam omogućiti da cenzurišete određeni sadržaj koji smatrate neprimerenim, a uz to i ograničite maksimalno dnevno vreme upotrebe pojedinačnih aplikacija kojima deca putem telefona imaju pristup.

Ne zaboravite da decu čeka veliki svet van telefona, pa ga obavezno redovno podsećajte i motivišite da “uplovi” u isti. Zabavni sadržaj na mobilnu telefonu može omesti pažnju. Roditeljski trik za ovaj problem je dogovor sa detetom da upotreba mobilnog telefona bude ograničena na određeni vremenski period u toku dana.

Digitalne tehnologije sve više utiču na budućnost velikog broja dece. Bez obzira što je promenjen način na koji deca danas provode slobodno vreme, posedovanje mobilnog telefona će im omogućiti neprekidni izvor zabavnog i edukativnog sadržaja. 

Na vama kao roditeljima je da obezbedite deci zaštitu od opasnosti, ali da istovremeno od dostupne tehnologije maksimalno iskoriste dobre efekte po dečiji rast i razvoj. Uz zajedničko porodično poštovanja postavljenih pravila korišćenja mobilnog telefona, će mobilni telefon biti vrlo korisna i dobra alatka za vašu decu.