Kako da odaberete savršen bicikl za vaše dete?

Mnogi će reći da im je sećanje na to kako su ih roditelji učili da voze bicikl bilo jedno od omiljenih iz detinjstva. Na isti način, možete i vi usrećiti svoje mališane. Od opreme vam je potreban bicikl, kaciga, pomoćni točkići, kao i malo volje i strpljenja.

Deca često igračke i opremu nasleđuju od starije braće ili sestara, ali ako ste se odlučili za kupovinu novog dvotočkaša za svoje dete, evo šta treba da znate pre nego što posetite neku od prodavnica dečije opreme.

Koje sposobnosti dete razvija vozeći bicikl?

Gotova je sezona zimskih aktivnosti, tako da možete još koliko sutra izaći u park sa svojom decom i naučiti ih kako da voze svoj prvi bicikl. Ovo je veština, koja ne samo da stavlja osmeh na lice vašeg mališana, već mu pomaže da razvije mnoge sposobnosti. Evo kako:

 • razvija krupnu motoriku
 • unapređuje koncentraciju
 • poboljšava stabilnost i ravnotežu
 • povećava kapacitet respiratornog sistema
 • poboljšava koordinaciju pokreta
 • jača sve mišićne grupe, naročito nogu i trbuha, dok sa napretkom u veštini vožnje jačaju i ruke i ramena.

Bilo bi dobro da se dete od malih nogu polako navikava na razne varijacije vozila sa točkovima kako bi lakše napravilo prelaz na vožnju dvotočkaša. Svako od ovih vozila, počevši od guralice i hodalice, navikavaju dete na razvijanje ravnoteže, te će im kasnije biti lakše da sednu na bicikl bez straha.

Kako odabrati veličinu bicikla za dete?

Kada birate bicikl za dete veličina je najbitnija stvar na koju treba da mislite. Veličina bicikla za decu se određuje prema dužini nogu i prečnika točka.

To znači da za uzrast od 2 do 4 godine, odgovara bicikl sa prečnikom točka od 30cm, dok za decu od 4 do 6 godina prečnik točka treba da bude 35cm.

Za uzrast od 5 do 8 godina, idealni prečnik točka je 40cm, a za decu od 6 do 9 godina preporučen prečnik je 45cm. Starijoj deci od 7 do 10 godina odgovara bicikl sa prečnikom točka od 50cm.

Bicikli za malu decu su veoma popularni, posebno balans bicikle koje su prikladne za uzrast od 2 godine pa naviše, a neki modeli su čak pogodni i za decu od 18 meseci.

Ovaj tip bicikla omogućava deci da vežbaju ravnotežu bez pedala, kao i da koče sami svojim nogama. Deca koja koriste balans bicikl lakše savladavaju vožnju klasičnog bicikla baš zbog te uvežbane ravnoteže.

Ipak, za one koji više vole klasične bicikle sa pomoćnim točkićima, preporučuje se postepeno uklanjanje točkića nakon mesec dana, kako bi se dete što pre naučilo održavanju ravnoteže.

Prilikom odabira modela manje je važno koji ćete brend odabrati. Neke od popularnih marki koje se mogu naći kod nas su Momi guralice Tobis, Balancero Pro Bike, Momi balans bicikli, Q Play balans bicikl, Aiar bicikle za decu, Miss Cat bicikli za male devojčice, City Bike.

Mnogo je važnije odabrati vozilo koje će izgledom i funkcionalnošću odgovarati uzrastu i potrebama vašeg mališana.

Kako da naučite dete da vozi bicikl?

Nakon što ste odabrali savršeni bicikl, čeka vas onaj lepši i uzbudljiviji deo. Evo kako da svoje dete postupno naučite vožnji:

 • Najpre je neophodno da dete nauči kako da vozi guralice, trotinete i tricikle koji imaju veću stabilnost od bicikle.
 • Nabavite pomoćne točkiće, koji za početak mogu biti veći, a zatim ih postepeno smanjujte dok ne vidite da je dete dovoljno stabilno da ih potpuno skinete.
 • Birajte ravnu i čistu podlogu za vožnju. Uverite svoje dete da je podloga stabilna i da je u redu pasti a zatim ustati i probati ponovo. To su sve važne životne lekcije koje će im koristiti i kasnije.
 • Pomozite detetu da se popne na bicikl i pridržavajte ga sve vreme sa strane dok se ono navikava na pedale i vežba održavanje balansa.
 • Najbitnije je da imate dovoljno strpljenja dok dete uči, kako bi i ono imalo poverenja u vas da ćete ga pridržati ako padne. Za svaki slučaj, možete nabaviti štitnike kako biste smanjili strah od prelaska na veću bicikl sa dva točka.
 • Kada se dete navikne da vozi pored vas, pridržavajte lagano samo zadnji deo bicikle dok ono samo vozi.

Ovaj proces može trajati nekoliko sati, dana ili čak nedelja, tako da nemojte gubiti strpljenje. Imajte u vidu da je svako dete drugačije i uči svojim tempom. Zajedničke trenutke učenja iskoristite da se zabavite, opustite i još više zbližite sa vašim mališanom.