Kako da organizujete rođendan za decu?

Rođendan je uvek povod za radost i slavlje, bez obzira koliko godina imate. A posebno kada su u pitanju deca, ne postoji ništa što može izmamiti dečiji osmeh kao što je proslava rođendana.

Dete se raduje slavlju, balonima, drugarima, i naravno poklonima. To je i normalno, prepustite detetu da se raduje i uživa u iščekivanju, a vi preduzmite sve potrebne korake za pripremanje rođendanskog slavlja.

Zadnjih godina je postao trend da se dečji rođendani proslavljaju u igraonici. Ali ukoliko imate veliko i prostrano dvorište ništa lepše nego organizacija dečijeg rođendana u sopstvenoj režiji. Potrebno je malo mašte i mnogo ljubavi kako biste svom mezimcu obezbedili slavlje za pamćenje.

Rođendansko slavlje prvenstveno za decu

Ukoliko odlučite da slavite rođendan u sopstvenoj režiji, ne zaboravite da je u pitanju vaše dete i njegov poseban dan. Nemojte dozvoliti da se rođendan pretvori u proslavu za vaše prijatelje i rodbinu umesto slavlja za dete.

Праздники, аниматоры, Самара – Феерия

Naravno, nije isto da li proslavljate rođendan malog deteta ili školarca. Važno je da se oko proslave rođendana svi organizujete, jer samo sa dobrom organizacijom ćete izbeći nervozu oko pripreme.

Potrudite se da dobro osmislite zabavu, kako bi se sva deca koja su došla na proslvu ugodno osećala. Ukoliko im ne osmislite vreme može se desiti da im bude dosadno, a slavljenik bi najmanje to želeo.

U nastavku teksta vam donosimo par ideja kako biste mogli osmisliti rođendan u dvorištu.

Prvi korak: dizajniranje pozivnica

Obavezno povedite računa šta je to što vaše dete voli. Koje boje su mu omiljene, koje životinje voli u kakvim igricama ili crtanim filmovima uživa? To je od presudnog značaja kako biste te detalje „ugradili“ u rođendansku dekoraciju.

Pozivnice možete kupiti u svakoj knjižari, ali bi bilo bolje da ih izradite sami, tačnije zajedno sa detetom. Na taj način ćete napraviti i dobar uvod u predstojeće slavlje. Dok zajednički dizajnirate pozivnice za rođendan, moći ćete da pričate o zvanicama i njihovim ulogama na rođendanu.

Ovo će vam možda oduzeti vreme, ali vaše dete će biti neizmerno srećno shvativši da je njegov rođendan i za vas poseban dan.

Dekorativne ideje za dvorišni prostor

Dvorište ukrasite balonima i trakama od krep papira. Dovoljno je da kanap vežete za postojeće objekte u dvorištu i da lepo zategnete. Sve ostalo su dodatne dekoracije koje sa vrlo malo novca i mnogo mašte možete sami napraviti.

Ukoliko ste maštoviti možete napraviti i putanju kojom bi slavljenik trebao da dođe do rođendanskih poklona. Deca uživaju u tome, jer kada se poklon nalazi na skrovitom mestu i do njega se dolazi rešavanjem prepreka koje moraju biti prilagođene uzrastu, radoznalost raste, a raste i detetovo samopouzdanje rešavanjem zadataka.

Šta pokloniti detetu za rođendan?

Maloj deci nemojte kupovati odevni predmet za rođendan. Bez obzira što vi smatrate da biste trebali da mu kupite nešto od odeće ili obuće, dete se neće obradovati. Takve stvari se kupuju zbog potrebe a ne da biste usrećili dete.

Dete će se najviše obradovati kada dobije igračku na poklon, što je sasvim razumljivo. Ako želite da obradujete dete kupite mu igračku koja je aktuelna u tom periodu.

A ako želite da ga potpuno oduševite naš predlog je da kupite vrednu i kvalitetnu igraku, kao što je kućica za barbiku za devojčice ili damper igračka za dečake.

Uostalom, stavite se u poziciju deteta pre nego se odlučite za kupovinu poklona.

Neka rođendansko slavlje bude za pamćenje

Važno je da osmislite igre koje su primerene deci tog uzrasta. Čak i one igre koje vama možda zvuče obično, deci će biti zanimljive ukoliko umete da ih organizujete. Ne zaboravite da svakom rođendanu odgovaraju igre u kojima se pojavljuju prinčevi i princeze.

Muzika je neizostavna za svaki rođendan, tako da ne bi bilo loše da za neku određenu muzičku numeru unapred smislite jednostavnu koreografiju. Zatim u toku slavlja nekoliko puta pustite tu pesmicu i bićete oduševljeni videvši kako će deca radosno igrati uz nju.

Rođendansku žurku obavezno presecite slanim posluženjem i pićem. Naš savet vam je da koristite kartonske tanjiriće, plastične čaše i escajg. Naravno, potrudite se da tanjirići i salvete budu odgovarajućih motiva i boja i da sve uklopite jedno sa drugim.

Nakon slanog posluženja je najbolje da nastave sa žurkom umesto da im odmah iznesete tortu.

Pronađi zakopano blago, iznenađenje za svako dete

Jedna od omiljenih dečjih igara je „lov na zakopano blago“. Ovu igru vole sva deca bez obzira na uzrast.

Na papirićima nacrtajte mapu blaga koje je skriveno negde u dvorištu. Sve papiriće ubacite u šešir, a zatim neka ih deca izvlače. Važno je da plan bude dobar kako bi svaki lovac uz pomoć slavljenika, ostalih drugara i vas došao do svog plena. Vodite računa da kapija obavezno bude zaključana kako vam neko od dece tokom ove igre ne bi izmakao kontroli.

Zakopano blago je zapravo poklončić koji ostaje pronalazaču a koji ste zajedno sa svojim mališanom pripremili. Ovo je igra zahvaljujući kojoj sva deca nakon slavlja odlaze kući sa poklonom.

Obavezno vodite računa da svako od dece dobije isti poklon kako biste izbegli njihovo nezadovoljstvo. Taj poklon može da bude i simboličan, ali će mu se svako dete obradovati. Poklon tj. „skriveno blago“ lepo upakujte, a deca ih otvaraju tek kada svako od njih pronađe svoj plen. Ukoliko bi svako otvarao svoj poklon odmah, igra bi izgubila smisao, a pojedini mališani bi se dosađivali. Draž ove igre, između ostalog je i u iščekivanju.

Vreme je za rođendansku tortu

A ono što je glavno je svakako rođendanska torta i duvanje svećica. To je taj veličanstveni momenat kada će nakon otpevane pesmice svi u glas uzviknuti srećan rođendan!

I ovaj trenutak možete učiniti neuobičajenim, posebno ako su mlađa deca u pitanju.

Gledajte na sat, „telefonirajte“, jednostavno napravite malu zabunu oko torte. Pitajte zvanice da je nisu slučajno sreli? Dozivajte je svi zajedno, jer se možda negde putem zagubila. I sami ćete biti oduševljeni prizorom kad torta stigne. To će vam potvrditi aplauz, oduševljenje i osmeh na licu svakog deteta.

Ideja je mnogo a od mama i tata zavisi da li će uplatiti prostor u kome će neko drugi organizovati rođendan za detea ili će porodično uživati u pripremanju ovog, za dete veličanstvenog dana. Mi bismo se radije opredelili za ovu drugu opciju. A vi?