Kako da pravilno koristite pumpice za izmuzavanje mleka?

Mama i beba

Pumpice za izmuzavanje mleka su odlično rešenje za mnoge situacije u kojima se mame mogu naći. Za one koje doje od prvog dana preporučuje se njihovo korišćenje jer beba na početku nema dovoljno snage da povuče kompletnu količinu mleka iz grudi, te se izmuzavanjem nakon svakog obroka smanjuje rizik od upalnog procesa.

Osim toga način rada pumpica je odličan ukoliko postoje blaže upale jer svojom snagom mogu razbiti nastala začepljenja i čvoriće. Odlično je rešenje i za putovanja ili drugih razloga za odsustvo majke od bebe koja aktivno doji.

Ali pre svega ovoga treba da znate kako da pravilno koristite pumpicu za izmuzavanje, a u nastavku teksta možete naći par korisnih saveta.

Kada je pravo vreme da počnete za korišćenjem?

Mišljenja o ovome su podeljena i od mnogo drugih sekudnarnih faktora zavisi kada ćete početi i da li ćete uopšte počinjati sa upotrebnom pumpice za izmuzavanje.

Prve četiri nedelje po rođenju bebe koriste se za navikavanje odnosno na pokretanje i stvaranje količine mleka. To je proces na koji utiču obostrano i majka i beba, uspostavljanje takozvane ponude i potražnje.

Korišćenje pumpice je proces koji se uči, navika za koju će majkama trebati vremena da se na nju naviknu kao što joj i samo ime kaže. Potrebno je malo strpljenja, posvećenosti i osnovnih znanja kada se kreće na ovaj put. Ali je vredno truda.

Uvek je dobra opcija ako znate da nećete biti tu u vreme kada je vašem novorođenčetu vreme za obrok.

S obzirom da je svaki organizam drugačiji, treba same da ispratite kada je najbolje da je koristite. Neke mame ih koriste odmah nakon svakog drugog dojenja, a neke mame pak smatraju da je idealno vreme sat vremena nakon hranjenja. U uspostavljanju dobrog ritma može vam značajno pomoći upotreba kvalitetnih proizvoda kao što su oni iz ponude brenda Avent.

Vodite računa o higijeni

Pre i posle izmuzavanja dojki treba obavezno oprati ruke ali i očistiti sve delove koji su bili u konatktu sa mlekom ili ustima deteta.

Dezinfekcija odnosno sterilizacija jednom dnevno je takođe obavezna. Sterilizacija delova može se obavljati u kućnim sterilizatorima ili u loncu proključale vode sa medicinskom soda bikarbonom.

Tek kada su svi delovi potpuno suvi mogu se odložiti u pakovanje ili određenu kesu do sledeće upotrebe. Zato birajte kvalitene i proverene proizvode, poznatih i proverenih brendova, a kao jedna od vodećih na tržištu izdvaja se Avent pumpica.

Uspostavljenjem rutine u održavanju lične higijene i higijene opreme i njenih delova osiguravate da uvek budete spremni za ceo proces.

Treba da znate da postoji i grudnjak sepcijalno dizajniran za izmuzavanje što omogućava da vam ruke tokom ovog procesa budu slobodne.

Važno je da zauzmete udoban položaj

Već je rečeno da je moguće korišćenje grudnjaka koji omogućava da dok se odvija proces izmuzavanja imate slobodne ruke. To ostavlja mogućnost da se obavljaju druge stvari u isto vreme.

Najbolja pozicija koju sebi možete priuštiti je zapravo ona u kojoj se osećate najopuštenije. To je od ključnog značaja za oslobađanje hormona oksitocina koji zapravo stimulište refleks opuštanja.

Uz udoban položaj, kvalitetan proizvod kao što je Avent pumpica, poštovanje opštih pravila i uputstava ovaj proces će biti jedno lepo iskustvo za svaku mamu.

Obezbedite prijatno okruženje

Jako je bitno i da okruženje u kome se najčešće dojenje odvija bude prijatno i opuštajuće pre svega za majku a onda i za novorođenče. Izbor boje zidova, dezen zavesa, prekrivač za krevet, odgovarajuće osvetljenje… sve ovo utiče da se svakodnevna rutina odvija bez stresa i trzavica. Uredite sobu po svojoj meri i uživajte u zajedničkim trenutcima sa svojim najmlađim.

Čak i ako odlučite da se izmuzavate sa odgovarajućim pumpicama, jednostavnije ćete to raditi u prostoruu kome se osećate komforno.