Kako da vaše dvorište postane mesto za uživanje za celu porodicu?

dva dečaka leže na travi

Aktivna igra na otvorenom je neophodna za svako dete. Višestruko je korisna zbog svog pozitivnog uticaja na fizičku spremnost deteta, ali i na kognitivni i emocionalni razvoj. Zato je važno da roditelji na pažnju na količinu vremena koje dete provodi napolju, kao i da omogući i motiviše dete da se u slobodnoj igri napolju zabavlja što duže.

Pandemijska godina je nažalost i mnoge porodične aktivnosti ograničila, kao i povećala boravak čitave porodice u zatvorenom prostoru. To dalje veoma često dovodi do preteranog izlaganja dece ekranima i digitalnim medijima koji, ako se ne koriste obazrivo, mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme kod dece, ali i kod odraslih.

Zato je jako važno da slobodno vreme vaše dece bude što više usmereno ka aktivnostima slobodnog istraživanja sveta i nadograđivanja veština u okruženju svežeg vazduha. Priuštite im

Ako ste jedni od srećnika koji imaju dvorište na raspolaganju, to može biti idealno rešenja da bez mnogo truda vaši mališani provedu što više vremena van kuće. Dovoljan je samo mali kreativni kutak za igru koji će od vašeg dvorišta napraviti zabavno mesto koje stimuliše pravilan psihomotorni razvoj.

Zavisno od toga šta dete voli da radi, kao i u skladu sa njegovim uzrastom, dvorište možete da organizujete na različite načine. Možete da iznenadite decu bazenom u dvorištu, novim stolom za stoni tenis ili plastičnim toboganom, ali ćete željeni efekat postići i malim promenama koje će osvežiti vaše dvorište. Inspirisani dobri idejama, uz malo truda i vremena, od vašeg dvorišta možete da stvorite pravu oazu za čitavu porodicu.

Za dete, vaše dvorište treba da bude poput igrališta, a za vas idealno mesto za opuštanje i odmor. U daljem tekstu pronađite nekoliko saveta kako da transformacija vašeg dvorišta bude zabavan proces, a da vaši mališani budu oduševljeni rezultatom.

Isplanirajte renoviranje dvorišta – organizacija je presudna

Prvi korak ka vašem savršenom dvorišnom prostoru je osmišljavanje koncepta. Ako vam nedostaje inspiracija, ideje možete da pronađete na Internetu jednostavnom pretragom primera iz čitavog sveta. Bez obzira na veličinu prostora koji preuređujete, dobrim planom možete potpuno iskoristiti slobodan prostor i napraviti vrt kao iz časopisa.

dete se igra u dvorištu

Nemojte da preterujete sa detaljima i mislite o potrebnom slobodnom prostoru koji će sigurno dobro doći za dečiju igru. Nema ništa lepše nego dobro održavan travnjak na kojem je detetu potrebna samo jedna lopta ili obruč kako bi se zabavljalo satima.

Kako biste mogli da sagledate pun potencijal dostupnog prostora, odredite nepotrebne nagomilane stvari koje znate da vam neće biti potrebne. Odložite ih negde gde vam neće smetati i oslobodite prostor koji vam je potreban za inovacije koje planirate da unesete.

Kako prilagoditi dvorište potrebama cele porodice? 

Odraslima je za opuštanje potrebna bašta u kojoj se osećaju kao na odmoru. Atmosfera je ključ. Udoban baštenski nameštaj i instalirana mala dekorativna fontana, koja će proizvoditi umirujuć zvuk žuborenja vode, mogu biti sasvim dovoljni. Ušuškano dvorište, pružiće vam jedinstveno mesto koje odiše spokojem.

Kada je reč o deci, stvar nije mnogo zahtevnija. Dete na otvorenom treba da bude motivisano da istražuje i zaključuje kako bi razvijalo kognitivne veštine. Imajte u vidu da će ostavljenje deteta da se “dosađuje” na otvorenom, navesti dete da svojom kreativnošću samo osmisli zabavnu aktivnost i pravila nove igre.

Ako želite da priuštite specijalan kutak za igru, nabavite elemente vašeg privatnog igrališta u skladu sa njegovim uzrastom. Dečija klupica, tobogan, ljuljaška i koštarkaški koš su uvek dobra ideja za uređenje dvorišta koje je mesto za igru. Rekvizite možete pronaći u prodavnicama stvari za uređenje doma ili bolje snabdevenim prodavnicama igračaka. 

Ukoliko volite da budete sami svoj majstor, mnoga uputstva za pravljenje igračaka od drveta možete naći na Internetu. Mnoge stvari možete napraviti i od materijala kojeg već imate u ostavi ili garaži. Mnoge stvari mogu da posluže kao rekviziti za aktivaciju dece. Ključno je da igračke koje sami private obojite šarenim bojama kako bi se posebno dopale deci.

Ideja koju možete da iskoristite za uvođenje nove zajedničke aktivnosti za celu porodicu je pravljenje mini bašte. U pitanju je zabavna aktivnost i za vas i za dete, za koju vam nije potrebno mnogo prostora. Informišite se koje bilje su podobne za uslove u vašem dvorištu i opremite se potrebnim alatom. Gajenje biljaka je dobra vežba za dete, jer ga uči odgovornosti.

Za proces preuređenja vrta će vam sigurno biti potrebno nekoliko dana, tako da ne žurite u vašoj akciji. Bez velikih troškova i uz malo truda vaše dvorište može biti baš onakvo kakvo želite. Dopustite i vašem detetu da učestvuje i pomogne vam u lakšim i bezbednim poslovima. I samo preuređivanje može da bude zabavna zajednička aktivnost. Pustite mašti na volju i osmislite savršeni vrt u kom će vaša deca stvarati uspomene razigranog detinjstva.