Kako edukovati dete o zdravoj ishrani?

U današnjem svetu u kojem su brza hrana i nezdrav način ishrane postali previše uobičajeni, važno je da decu naučimo o značaju zdrave ishrane od najmlađeg uzrasta. Kroz pravilnu edukaciju sa posebnim i zanimljivim pristupom, možemo im pomoći da razviju navike koje će im koristiti tokom celog života. Evo par saveta kako da na pravi način da usmerite decu ka zdravoj hrani.

Predstavite im hranu na zabavan način

Važno je da deca budu edukovana o zdravstvenim koristima hrane na zanimljiv način, kako bi sama poželela da se kvalitetno hrane.

Vitamini za decu predstavljaju esencijalni nutrijent koji se nalazi u hrani i igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja dece. Na primer, vitamin A koji se nalazi u šargarepi je veoma važan za očuvanje dobrog vida. Objasnite deci da redovno konzumiranje šargarepe može poboljšati njihov vid i omogućiti im da bolje vide pa možda čak i u mraku.

Vitamin D koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima je ključan za jačanje kostiju. Objasnite deci da će redovno konzumiranje mleka pomoći njihovim kostima da ostanu jake i zdrave.

Pored vitamina, predstavite i druge korisne sastojke hrane. Na primer, recite im da su proteini važni za rast i razvoj mišića, a da su vlakna važna za zdravu probavu. Objasnite im da voće i povrće sadrže obilje vitamina, minerala i vlakana, te da je važno uključiti ih u svoju ishranu svakodnevno ako žele da budu jaki kao Supermen. Takođe, naglasite važnost konzumiranja dovoljne količine vode kako bi organizam ostao hidriran i zdrav.

Da biste decu dodatno motivisali da biraju zdravu hranu, možete pričati priče o poreklu hrane i tradicionalnim jelima. Objasnite im kroz neke zanimljive priče ili bajke odakle dolazi hrana koju jedu, kako se gaji i kako se priprema. Takođe, pričajte im o različitim kulturama i tradicijama vezanim za hranu. Ovo će deci pomoći da se dodatno povežu sa hranom.

Pokušajte da predstavite na zabavan način hranu i tokom pripreme. Na primer, možete napraviti obrok u obliku omiljenog lika iz crtaća ili koristiti raznobojno povrće i voće kako biste napravili šarene obroke. Deca će biti zainteresovana za hranu koja izgleda privlačno i zabavno, pa će biti motivisana da je probaju.

Uključite decu u pripremu obroka

Kada deca učestvuju u kuvanju, ona postaju svesna sastojaka i procesa koji su neophodni za pripremu zdravih obroka. Ovo ih podstiče da budu kreativni i razvijaju interesovanje za hranu.
Kada imaju priliku da planiraju obroke, to im omogućava da donose zdrave odluke i da budu odgovorni za svoju ishranu.

Možete im dati mogućnost da izaberu šta će jesti za doručak, ručak ili večeru. Na primer, možete im ponuditi nekoliko zdravih opcija i dozvoliti im da sami odluče šta žele da jedu. Ovo će im pomoći da razviju samopouzdanje i da shvate da imaju kontrolu nad svojim ishranom.

Možete da organizujete degustaciju različitih vrsta hrane. Možete im pripremiti male porcije različitih jela i dozvoliti im da probaju nove ukuse. Ovo je odličan način da deca razviju širu paletu ukusa i da budu otvoreni za raznovrsnu hranu. Možete im objasniti da je važno da probaju nove stvari i da se ne ograničavaju samo na poznate i omiljene obroke.

Kuvanje sa decom može biti zabavno iskustvo koje će deca pamtiti i koje će im pomoći da se osećaju povezano sa svojom porodicom. Možete im dozvoliti da vam pomažu u pripremi hrane, da mešaju sastojke, seckaju povrće ili oblikuju testo. Ovo će im omogućiti da se osećaju korisno i da razviju veštine kuvanja.

Edukujte ih kroz igru

Deca često bolje uče kroz igru i zabavu, pa je ovo odličan način da se podstakne njihovo interesovanje i motivacija za učenje o zdravim namirnicama.

Jedna od mogućnosti je da napravite igru memorije sa slikama različitih vrsta voća i povrća. Ona je vrlo jednostavna, a deca će uživati u pronalaženju parova slika voća i povrća. Osim što će se zabaviti, deca će naučiti prepoznati različite vrste voća i povrća, što će ih podstaknuti da ih isprobaju i uključe u svoju ishranu.

Možete organizovati takmičenje u pripremi zdravih obroka. Ovo će deci pružiti priliku da se aktivno uključe u proces pripreme hrane i nauče o važnosti odabira zdravih sastojaka. Možete ih podeliti u timove i dati im određene sastojke od kojih treba da pripreme zdrav obrok. Nakon toga, možete ocenjivati njihove obroke na osnovu ukusa i kreativnosti.

Možete koristiti bojanke sa slikama voća i povrća, slagalice sa delovima obroka ili interaktivne edukativne igre na tabletu ili telefonu. Važno je da prilagodite igre uzrastu dece i da ih uključite u proces učenja na način koji će im biti najzanimljiviji i najprikladniji.

Kroz ove igre i zabavu, deca će razviti pozitivan stav prema zdravoj ishrani i biti motivisana da uključe voće i povrće u svoju svakodnevnu ishranu. Takođe, ove aktivnosti će im pomoći da razviju veštine kao što su prepoznavanje i odabir zdravih namirnica, što će im biti od velike koristi u budućnosti.

Kroz edukaciju o zdravstvenim koristima hrane na način koji je prilagođen deci, možemo pomoći deci da razviju zdrave navike u ishrani kojih će se pridržavati tokom celog života. Ovo će im omogućiti da odrastu kao snažni, zdravi i svesni pojedinci.