Kako izgleda i kako se leči kada su kod dece previše opušteni kapci

Možda se ne viđa toliko često, ali problem spuštenih kapaka koji se javlja još u ranom detinjstvu i nije tako redak. Kada vidite da je nekom detetu oko gotovo zatvoreno pilikom gledanja, sasvim je moguće da je u pitanju takozvana ptoza kapaka.

Ptoza kapaka – opušteni gornji kapci

Pod pojmom ptoza kapaka podrazumeva se pojava kada je gornji kapak toliko opušten da dovodi do njihove nepokretljivosti, što je dalje uzrok da se jave i neki funkcionalni nedostaci, što je posebno problematično u periodu detinjstva, kada se vid razvija. Slikovito, izgled lica je pospan, što u mlađim uzrastima psihološki ne mora da predstavlja problem, ali u školskom i tinejdžerskom uzrastu vrlo može biti problematično. Zato se taj problem uspešno rešava još u najmlađim uzrastima – pre svega da bi se sprečio eventualni gubitak vida, zatim prevenirale česte upale oka kao i naopak rast trepavica, ali i da bi se sprečilo nezadovoljstvo izgledom u godinama kada je to karakteristično. U pitanju je operacija gornjih kapaka.

Kako izgleda operacija gornjih kapaka – koji koraci se preduzimaju

Za operaciju gornjih kapaka zadužen je oftalmolog hirurg. Iako se svako pomalo pribojava operacije na sam njen pomen, a roditelji ponajviše kada dete treba da im neku operaciju, operacija gornjih kapaka predstavlja rutinsku operaciju te nema razloga za preveliku brigu. Važna je priprema i deteta i roditelja, koju treba da sprovede oftalmolog koji je za tu vrstu operacije specijalizovan. U fazi pripreme jako je važan razgovor roditelja i doktora, kada doktor dobija sve potrebne informacije o tome kakvog je opšteg zdravstvenog stanja dete (da li postoje neke aktuelne bolesti, alergije i slično…).

U kom se uzrastu vrši operacija i kako ona izgleda

Uzrast pre treće godine ne preporučuje se za bilo kakvu operaciju, osim ako nije od životne važnosti. Tako je i kod operacije ptoze kapaka. Ona se ne preporučuje pre navedenog uzrasta jer je u pitanju specifična regija na licu, čime se izbegavaju komplikacije. Iako se navodi da se operacija vrši u lokalnoj ili opštoj anesteziji, ipak je češće da je to kod dece opšta. U zavisnosti od toga koliko su kapci spušteni, odnosno koliko je viška kože, određuje se i trajanje operacije, koja traje od pola sata do sat vremena. Rez koji se pravi je minimalan, bilo da se operacija vrši mikrohirurškim instrumentima ili laserski, šavovi se sami razgrađuju i nestaju s vremenom, iako postoje i oni koje skida oftalmolog na prvoj kontroli.

Oporavak nakon operacije kapaka

Kako roditelje interesuje priprema, tako ih interesuje i period nakon operacije tokom koga se dete oporavka. Naravno, razmišlja se i o neželjenim efektima, i o eventualnim komplikacijama. I ma koliko je regija specifična, mogućnost da nešto krene po zlu je zaista minimalna. Ono što jeste izazov dve nedelje nakon operacije jeste briga o higijeni očiju, što može biti nezgodno znajući da deca često ne mogu da drže svoje ruke daleko od očiju. Takođe, ono što treba isplanirati jeste i pauza sa odlaskom u vrtić ili školu, što može da povlači i obaveze roditelja, odnosno bolovanje. Uloga roditelja je tu najvažnija, jer treba posebno brinuti da se oko ne inficira bilo čime, što podazumeva toaletu oka, odnosno ispiranje fiziološkim rastvorom i stavljanje kapi za oči ili krema.

Kad je dobar oftalmolog cena nije važna

Za decu želimo uvek samo najbolje, te je tako i u ovom slučaju. Nekima možda i najteži deo posla je da nađu dobrog oftalmologa koji će ih kroz sve faze provesti tako da budu što manje stresne, i za decu ali i za roditelje. Kada vam je za dete potreban dobar oftalmolog, cena usluga koju pruža donekle govori o tome. Naime, dobri oftalmolozi imaju kontinuitet u usluzi i cenu koja ne varira, a pri tom su verovstno i prilično zauzeti i nije tako lako zakazati operaiju. To ne treba da obeshrabri. Kako operacija nije od životne važnosti, treba naći dobrog oftalmologa (preporuka i reference) i po potrebi ga i sačekati ako nije odmah dostupan. S druge strane, operaciju ne treba odlagati unedogled, jer ptoza kapaka neće nestati sama od sebe, pa je operativni put i jedino rešenje. A što se ranije taj problem reši, detetu će biti lakše, i onemogućiće se da dete i bolje vidi i da ima pravilniji položaj glave i tela.