Kako napraviti drvenu ljuljašku za decu?

Drvena ljuljaška u parku

Da li postoji lepši osećaj na svetu nego kada svome detetu izmamite osmeh na lice?

Verujemo da će se svi roditelji među vama složiti da je ovo iskustvo zaista neprocenjivo.

Neka deca vole slatkiše, kod drugih su to igračke, ali verujte nam na reč da dete veoma dobro može prepoznati kada ste se oko određenog poklona zaista potrudili, a kada je to bila puka kupovina.

Jedna od stvari koju možete i sami kod kuće napraviti za vaše mališane jeste drvena ljuljaška za decu, koja je idealna za kuće sa velikim dvorištima.

Ukoliko ipak živite u stanu, možete je smestiti na terasu. U svakom slučaju, pored informacija iz našeg teksta, neće vam biti potrebno previše drugog znanja da i sami konstruišete ovo malo remek delo.

Deca će obožavati svoju drvenu ljuljašku, a vi biti njihov ponosni graditelj!

Nastavite sa čitanjem teksta i pogledajte kako se pripremiti za izradu i kako napraviti drvenu ljuljašku za decu.

Pripremite sve potrebne alate iz kućne radionice

Svakom majstoru hobisti koji se upusti u samostalne kućne popravke ili avanturu poput izgradnje drvene ljuljaške, alat iz kućne radionice mora biti uvek pri ruci.

Zbog ovih i sličnih situacija, odlično je da se na vreme pripremite i u svojoj garaži ili ostavi imate osnovni set alata. Drvo je prirodni materijal i kao takav zahteva dalju obradu, radi dobijanja upotrebljivog finalnog proizvoda.

Drvene grede od kojih je sačinjena ljuljaška moraju biti savršeno glatke i obrađene, kako bi vaši mališani bili sigurni. U poravnavanju površina će vam pomoći šlajferice za brušenje drveta, ergonomski dizajnirane sa vrhunskim performansama.

Izrada drvene ljuljaške nije preterano zahtevan arhitektonski poduhvat, ali podrazumeva da sve drvene grede moraju biti adekvatno i čvrsto spojene međusobno.

Tada na scenu stupa celokupna šrafovska roba, vijci i ostali materijal za stabilnu konstrukciju. Zarad njihovog pravilnog postavljavnja i povezivanja drvenih greda, koristite kvalitetne bušilice, zatim čekiće i macole

Materijali i proces izrade – kako do savršeno stabilne drvene ljuljaške?

Nakon što ste proverili da li je sav potreban alat na svom mestu, možete otpočeti sa pripremom materijala za izradu drvene ljuljaške. Budite pravi tata i na posao krenite odvažno.

Evo šta će vam od sastavnih elemenata biti neophodno:

  • drvene paralelne šipke iste visine – one će biti stub konstrukcije;
  • drvena prečka većih dimenzija;
  • drvenu podlogu za izradu sedećeg dela – obrađene drene daske, iste dužine;
  • snažan konopac koji će držati sedeći deo za gornju prečku.

Proces postavljanja ove konstrukcije se mora obaviti sigurno, a to možete uraditi po opisanom sistemu u nastavku.

Za početak, iskopajte dve rupe dubine 20cm i prečnika 15cm, koja će da bude osnova za postavljanje bočnih stubova. Obložite donji deo drvenih stubova bitumenom, materijalom zaduženim da drvo sačuva od truljenja.

Nakon vertikalnog ubacivanja nosača, zabetonirajte ih i pustite da se osuše. Zatim sledi postavljanje prečke na dva nosača, te njihovo pričvršćivanje dugačkim vijcima.

Poslednji korak je spajanje sedećeg drvenog dela sa prečkom u čemu, će vam pomoći siguran kanap.

Budite sigurni da će vaši osnovci uživati!

Ljuljaška u dvorištu

Odaberite dobru lokaciju za drvenu ljuljašku u bašti

Prilikom izrade drvene ljuljaške i opisivanja ovog procesa, verovatno ste primetili da su ova “uradi sam” remek dela fiksna, tačnije neophodno je zabetonirati ih. Samim tim, odabir lokacije mora biti promišljen i pre samog starta izrade.

Neka to bude deo dvorišta ili bašte koji je u hladu, kako bi vaši mališani mogli bezbrižno uživati, bez preterano jakog sunca. 

Idealno bi bilo smestiti ljluljašku ispod neke veće nadstrešnice i tako pored sunca izbeći i padavine. Odaberite savršenu lokaciju i uživanje može početi!

Dodatno ukrašavanje će doprineti lepšem izgledu

Drvo je samo po sebi često u dekorativnoj ulozi, pa tako i ovde ljuljašci od ovog materijala apsolutno ništa neće faliti. 

Pa ipak, ukoliko ne želite da ljuljaška od drveta izgleda previše obično, već da bude upadljivija i šarenija, nekoliko je opcija šta možete uraditi.

Nabavite farbu i zabava može početi!

U farbanju mogu učestvovati i vaši mališani, te svoju novu “igračku” dekorisati baš kako oni žele, dok se istovremeno provode kao nikada u životu.

Jedan od istovremeno dekorativnih ali i praktičnih elemenata jesu mekani jastučići koji se mogu postaviti na sedeći deo. Ulepšćae drvenu ljuljašku i načiniti od nje udobno mesto za izležavanje.

Postavite i mini tendu na prečku ljuljaške, koja će vas štititi tokom boravka na ljuljašci, naročito ako je ne možete smestiti u hlad.

I za sam kraj – održavanje drvene ljuljaške

Drvo kao materijal nije baš najzahvalnije u građevinskom smislu, zbog toga što veoma lako može biti oštećeno od strane spoljnih nepovoljnih faktora.

Evo i nekih spoljnih neprijatelja o kojima morate voditi računa:

  • sneg;
  • kiša;
  • buđ i gljivice;
  • trulež;
  • sunce;
  • nagle promene vremena.

Protiv svih ovih spoljnih faktora se možete boriti, i to najbolje redovnim čiščenjem, smeštanjem ljuljaške u hlad, i korišćenjem raznih dezinfekcionih sredstava.

Ne dozvolite da vaš rad brzo propadne, već se potrudite da vaši mališani mogu dugo uživati.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan, kao i da ćete lako primeniti naše savete radi izrade drvene ljuljaške za decu!