Kako napraviti igraonicu za decu u sopstvenom dvorištu

Dete koje se spušta niz tobogan

Imate dosta neiskorišćenog prostora u dvorištu, a smatrate da bi igraonica za decu bila prelepo iznenađenje za mališane, a i dobar način da uživaju u vremenu koje provode kod kuće?

Igraonica za decu u dvorištu savršeno je rešenje! 

Iako kod nas nije toliko čest izbor za uređenje dvorišta, ne vidimo razlog da to ne postane – ukoliko imate dovoljno prosotra, zašto ga ne biste iskoristili i na to da omogućite decu uvek spremno igralište, samo za njih? 

No, postavlja se pitanje koliko je komplikovano i kako uopšte napraviti igraonicu za decu, a mi smo istražili umesto vas i u nastavku teksta nudimo vam nekoliko saveta i činjenica o izgradnji i uređivanju dečije igraonice u dvorištu.

Alat kao ključan za pravljenje dečije igraonice

Postoje najrazličitije varijacije i vrste igraonica koje možete napraviti u svom dvorištu, ali što se potrebnog materijala za njihovo postavljanje tiče, svima im je zajedničko jedno  – alat koji će sigurno biti potreban! 

Kvalitetan alat će vam značiti čak i ukoliko nećete sami da postavljate i pravite različite konstrukcije za igru. Neophodno je da kod sebe imate sve ključne alate u slučaju da se nešto odšrafi, pokvari ili vam se učini nedovoljno bezbednim za igru dece.

Oslobodite prostor za postavljanje igraonice

Obavezno pre nego što krenete sa postavljanjem konstrukcija i pravljenjem igraonice očistite i oslobodite prostor na kome će ona biti postavljena. 

Samo ovako ćete znati da je igraonica postavljena na sasvim bezbedno mesto i da se ispod njenih delova neće nalaziti bespotrebni kablovi, ekseri, đubre ili ko zna šta još, što se u dvorištima redovno nalazi.

Takođe, tek kad očistite i oslobodite prostor za dečiju igraonicu, znaćete i da ga isplanirate na najbolji mogući način i steknete pravu sliku o njegovoj veličini i konstrukciji. Dobro i pametno organizujte gde će šta u igraonici biti postavljeno. 

Mislite o bezbednosti igraonice na vreme

Igraonica u kojoj se igraju deca

Pre nego što kupite zabavnu kućicu iz koje se spušta tobogan, postavite ljuljašku, klackalicu ili neki drugi predmet zabave za igranje za dete, obezbedite prostor na kome će igraonica biti postavljena tako da dete bude sasvim bezbedno kad se bude igralo i uživalo u svim čarima svoje nove omiljene igraonice

Gumene obloge za dvorište više su nego preporučljive za svaku igraonicu napolju, a ukoliko ne želite ne morate njima da oblažete ceo prostor napolju, već samo deo na kome će biti igraonica i tako ćete već uraditi značajnu stvar za bezbednost svog deteta u dvorištu.

Osim toga, sve što kupujete ili postavljate u igraonici za decu trebalo bi da bude bezbednih ivica, materijala, i naravno, oslobođeno bespotrebnih gajtana, utikača i drugih stvari koje mogu da ugroze bezbednost dece

Odaberite nekoliko konstrukcija za igranje

Ukoliko u dvorište postavite samo tobogan, on će brzo dosaditi deci i ona će u kratkom roku prestati da ga koriste. Ipak, ako dečiju igraonicu u dvorištu opremite sa nekoliko različitih konstrukcija za igranje, tek onda će ovo zaista postati dečija igraonica i pravi izvor najlepše zabave, koji deci dugo neće dosaditi.

Osim različitih konstrukcija koje su namenjene za igru, savetujemo da u igraonicu u dvorištu postavite i deo za boravak. Najčešći izbor je slatka kućica, koju ako imate mogućnosti možete da postavite i na drvo ili visoku platformu – deci će ovo biti prezabavno! 

Ukoliko ne želite kućicu, i standardno šatorsko krilo može da bude sasvim dovoljno, samo ga adektvano postavite, tako da u potpunosti odgovara potrebama dece za intimom. 

Uz ove savete sigurni smo da će dečija igraonica u dvorištu vrlo brzo zablistati i u vašoj bašti! Roditeljstvo je nekad tako zabavno, zar ne? Uživajte u kreiranju pravog malog raja za svoje mališane!