Kako naučiti dete da pliva u nekoliko lakih koraka

Leto je i svi spas od visokih temperatura tražimo pored vode. Uživanje pronalazimo na bazenima, rekama, jezerima ili moru, a da bi ono bilo potpuno, važno je da i vaše dete u vodi bude sasvim opušteno. Kako nauciti dete da pliva i osloboditi ga straha od vode, samo su neka od pitanja koja muče roditelje.

Mišljenje velikog broja stručnjaka jeste da je plivanje za decu više od uživanja jer je to odličan sport kojim se stiče i održava kondicija, povoljno utiče na pravilan rast i razvoj, na opšte zdravlje i umanjuje stres posle fizičkih i mentalnih napora. 

Kako se osloboditi straha od vode i uživati?

Neka baš ovo leto ostane zapamćeno kao leto kada ste dete naučili da pliva u samo nekoliko  koraka uz proverene savete koje imamo za vas.

Strah od vode je veoma česta pojava i važno je da dete oslobodite tog straha. Procena je da  trećina stanovnika Evrope ne zna da pliva i oseća nelagodnost tokom boravka u vodi. Ukoliko vaše dete spada u ovu kategoriju ne smete ga grditi ni zadirkivati, nego probajte da razumete i da ga ohrabrite. Oprema za plivanje i vaša podrška pružiće detetu osećaj neophodne sigurnosti u vodi.

1. korak: naučite dete da diše pod  vodom

Telo tone uglavnom zbog zgrčenih mišića i ukočenosti udova, međutim čim naučite dete da diše u vodi zbog vazduha u plućima neće moći  da potone. Sve što vam je potrebno je jednostavna vežba: dete udahne vazduh, a potom čučne, ne potapa samo glavu već savije noge u kolenima, i izdahne pod vodom stvarajući zabavne mehuriće. Neka to bude igra ko može više. Od velike pomoći mogu biti misici za plivanje jer se sa njima dete oseća bezbedno, može lako da čučne u vodu i izvede ovu vežbu.

2. korak: naučite dete da pluta 

Kada savladate disanje i dete stekne sigurnost dok mu je glava pod vodom, učite ga da se sasvim opusti i odlepi noge od dna dok ispušta vazduh i stvara mehuriće. U ovoj vežbi glava će biti delimično potopljena u vodu i dete će veoma brzo početi da pluta. Zbog njegove sigurnosti možete ga nežno pridržavati, a daska za plivanje neka mu obavezno bude na dohvat ruke.

Evo kako savladati strah od plivanja

Strah od plivanja najčešće je povezan za strahom od vode. Kada dete oslobodite straha od vode, naučite da diše pod vodom i pluta, ostaje vam lakši deo posla. Decu najviše zbunjuje činjenica da istovremeno moraju da uspostave koordinaciju ruku i nogu i da pravilno dišu.

Evo kako se uci plivanje u nekoliko jednostavnih koraka:

 

  • Prvo učite dete da pravilno pokreće ruke i noge. Najvažnije je da dete drži ravno ispružene obe noge sa sasvim ispruženim prstima i da ih pokreće gore-dole, a da prste na šakama drži potpuno skupljene, kao lopatice, kako voda ne bi prolazila kroz raširene prste. Dok savladavate pravilne pokrete ruku i nogu detetu će značiti dušek ili guma za plivanje da bi bilo sigurno i opušteno.
  • Pridržavajte rukama dete dok pokušava da pliva. U ovoj fazi treba da objedinite disanje, plutanje i pokrete rukama i nogama i morate biti velika podrška detetu. Zbog toga ga pridržavajte da bi se osećalo sigurno. Korisno je u početku imati prsluk za plivanje za decu, a čim se dete sasvim opusti i nauči da sinhronizuje disanje i pokrete, možete ga samo nežno pridržavati rukama.
  • Spremni za samostalno plivanje. Neka dete bude okrenuto leđima pučini tako da gleda prema obali, a vi budite nekoliko koraka ispred njega i ohrabrujte ga da pliva do vas. Bitno je da može da dohvati dno nogama, jer to obezbeđuje osećaj sigurnosti i kontrole. Potpuno bezbedno osećaće se uz naocare za plivanje jer ga prskanje vode u oči neće dekoncentrisati, moći će da vas gleda i da prati koliko napreduje.

Nekoliko efikasnih saveta, mnogo strpljenja i razumevanja i naravno voda, učiniće ovo leto posebnim i vama i vašem detetu.