Kako obući dete za zimu?

Dete u šumi na snegu

Mlađa deca su mnogo osetljivija na hladnoću od odraslih osoba. Njihova majušna tela jako brzo gube toplotu. Takođe je i manja verovatnoća da će mala deca shvatiti da im je hladno, tako da je posao roditelja da učini da im je u svakom trenutku dovoljno toplo.

Zimski period je posebno izazovan jer se moramo postarati da im nije hladno, ali isto tako i da im nije previše toplo, već da nađemo zlatnu sredinu bilo da idu u šetnju, u školu ili do parka.

U nastavku sledi par saveta kako da adekvatno obučete decu za zimske dane koji su pred nama.

Odaberite kvalitetnu garderobu

U današnjem svetu ništa nije 100% sigurno sem tri stvari, a to je da ćemo jednog dana umreti, da moramo plaćati poreze, i ono najizvesnije – da će naša deca pre ili kasnije izrasti iz garderobe koju im kupimo.

Kada govorimo o kvalitetnoj garderobi za decu, većina roditelja izbegava da je kupuje baš iz ovog razloga, a ukoliko nema ko da je nasledi, to zvuči kao propala investicija. Međutim, iz više razloga nije tako.

Glavni benefit koji donosi kvalitetna garderoba za dečake i devojčice je dobar kvalitet materijala. Kada razmatrate između više opcija, možete pronaći kvalitetnu garderobu po nižim cenama. Kvalitetnija odeća je napravljena od izdržljivijeg materijala, pa se neće pohabati nakon par nošenja i pranja.

Slojevi, slojevi i slojevi

Kada oblačite bebe i mlađu decu, vodite se pravilom “plus 1”. Ako smatrate da će im biti dovoljno toplo kada ih obučete onakako kako ste i sebe, varate se. Uvek dodajte još jedan sloj!

Džepovi vazduha koji ostanu zarobljeni između dva sloja garderobe ustvari zadržavaju toplotu, a istovremeno im ovo omogućava da skinu jedan deo garderobe ukoliko im bude pretoplo.

Ipak, morate paziti da ne preterate. Ako previše nabundate decu, to će uzrokovati prekomerno znojenje, koje onda izaziva kontraefekat. Pa kako onda da nađem zlatnu sredinu i obučem dete da mu ne bude ni pretoplo ni prehladno? Evo 3 glavna sloja odeće koje dete treba da ima:

Osnovni sloj (prvi do kože)

Ovaj prvi sloj je zadužen za filtriranje vlage, kako se ne bi zadržavala na koži naših mališana. Birajte materijale od vune ili poliestera.

Srednji sloj (koji ide preko osnovnog)

Ovaj sloj garderobe ima ulogu da izoluje toplotu, a treba da bude od vune, paperja ili runa. Kao i osnovni sloj, treba da bude pripijen uz telo vašeg mališana, ali tako da ga ne sprečava da se slobodno kreće.

Spoljašnji sloj

Spoljašnji sloj služi kao zaštita deteta od kiše, vetra i snega. Pravi izbor je uvek vodootporna jakna ili kabanica. Takođe je dobro da bude napravljena od materijala koji je prozračan. Kod izbora spoljašnjeg sloja se potrudite da ima dovoljno prostora za unutrašnje slojeve i da dete može slobodno da se kreće, pogotovo ako nosi i ranac.

Deca se igraju na snegu

Zaboravite na pamuk

Koliko god čudno zvučalo, pamuk nije dobar izbor u zimskom periodu. Svi pamučni materijali upijaju vlagu, kako kišu i sneg, tako i znoj. Onda nije nelogično zašto treba izbegavati pamuk u hladnim danima. Vlažan pamuk i hladno vreme kao rezultat će nam dati decu kojima je jako hladno, a to, naravno, ne želimo.

Šakama, stopalima i glavama posvetite posebnu pažnju

Lice, uši, prsti na nogama i prsti na rukama su najpodložniji promrzlinama. Pogotovo ako vaše dete koristi pametni telefon, prstići su jako izloženi hladnoći. Za one koji žive u krajevima sa toplijom klimom, promrzline su zimska verzija opekotina od sunca! Isto kao i opekotine, promrzline štete koži vaših mališana, a kako je njihova koža mnogo osetljivija od naše, to nikako ne želimo.

Debele čarape (nikako pamučne), vodootporne cipele ili čizme, rukavice, šeširi i kape su ključni da bi naša deca bila zdrava tokom zimskog perioda. Za ekstremne hladnoće ne zaboravite štitinike za uši i maske za lice.

Odeća uvek mora biti odgovarajuće veličine

Svi znamo koliko šoping sa decom može biti iscrpljujuć, pa zašto jednostavno ne bismo pokušali da uguramo to malo stopalo u prošlogodišnje cipelice? Odgovor je prost – cirkulacija. Izbegavajte preuske jaknice, cipele i čizme, jer će ovo dovesti do toga da je deci još hladnije.

Spakujte suvu odeću

Uvek je dobro nositi sa sobom rezervnu odeću, ali, verujte, zimi je ovo od presudnog značaja. Dovoljno je da dete poželi da skače po blatnjavim baricama, i da pokvasi ili izgubi jednu od rukavica i vaš zabavan dan je propao!

Da vam se ovo ne bi dešavalo, uvek imajte u torbi rezervne rukavice, čarape, pantalone i majice.

I na kraju, svima nam se dešavalo da gledamo fotografije iz detinjstva i da nas prođe jeza kada vidimo kako su nas roditelji oblačili. Od raznih printova, stravičnih frizura i somota u svakom komadu odeće, mene i dan danas prođe jeza kada se setim!

Iako su naši roditelji imali najbolje namere – da nam bude toplo i da lepo izgledamo, nije baš tako izgledalo. Danas, i sama kao mlada majka, ne želim da ponavljam urnebesne greške svojih roditelja, pa i vama savetujem isto. Sigurna sam da će nam kroz par godina deca biti zahvalna!