Kako odabrati auto sedište za dete

Dete koje sedi u sedištu u automobilu

Bezbedost deteta tokom vožnje je nešto oko čega nema polemike, pa svaki roditelj teži da obezbedi najbolje uslove kako bi svom mališanu omogućio sigurno putovanje automobilom. 

Tim povodom nameće se važno pitanje: kako odabrati auto sedište za dete? 

U tekstu koji sledi bavićemo se upravo ovom temom, izdvajajući bitne stavke na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom biranja sedišta u kome će vašem mališanu biti udobno, a koje će pružiti neophodnu bezbednost. 

Da li tip auto sedišta treba birati prema vozilu? 

Sedište za dete u automobilu

Jedno od pitanja koje se postavlja prilikom odabira auto sedišta za dete jeste da li se ono bira prema automobilu? Primera radi, kada je u pitanju Citroen C3 iskustva su pokazala da je sjajan za gradsku vožnju, upravo zbog svoje kompaktnosti, te se nameće pitanje da li u njega može stati bilo koje sedište za dete?

Odgovor je da se tip sedišta bira po uzrastu deteta, a ne po modelu automobila. Ono na šta treba da obratite pažnju, a po čemu se različiti modeli automobila razlikuju, jeste način postavljanja auto sedišta. 

Naime, sedišta se mogu postavljati pomoću auto pojaseva, što predstavlja stari način,  ili pomoću ISOFIX sistema povezivanja, što je standard koji imaju svi moderni autombili nastali u proteklih desetak godina. 

Sedišta koja se povezuju putem ISOFIX sistema

Sedišta koja imaju ISOFIX sistem povezivanja predstavljaju najbezbedniju opciju na tržištu. Reč je o sedištima koja se povezuju sistemom metalnih kopči, a njihov raspored je promišljeno postavljen, tako da osiguravaju najrzičnije tačke. 

U ovakvim sedištima vaš mališan je zaštićeniji od naglih trzaja, i sličnih nepredviđenih situacija, te je ovaj sistem najbolji za putovanje na more ili druge duže vožnje.

Biranje auto sedišta na osnovu uzrasta deteta

Nije isto kupovati sedište za bebu i starije dete,  s obzirom na kilažu, ali i ostale mere. Zbog toga je podela prema uzrastu, odnosno prema kilaži mališana, ključna kako biste svom detetu obezbedili sigurnu vožnju. Ova podela je standardizovana na međunarodnom nivou. 

Evo kako ona izgleda.

  • Grupa 0: do 10 kg. U ovu grupu spadaju novorođenčad, i bebe do 9 meseci (kada obično dostignu tu težinu). Sedišta imaju ravno dno, i prilično su retka na tržištu.
  • Grupa 0+: do 13 kg. Ova sedišta se postavljaju suprotno od pravca vožnje, i u njima je beba u fetus položaju, što je u tom periodu života najbezbednije za nju.
  • Grupa 1: od 9 do 18 kg. Ova sedišta su namenjena za decu do 4 godine. Postavljaju se u pravcu vožnje, ali ima i onih koji se postavljaju suprotno, što predstavlja bezbedniju opciju.
  • Grupa 2: od 15 do 25 kg. Ova sedišta su najprikladnija za decu uzrasta od 3 do 7 godina. Postavljaju se u smeru kretanja auta, a dete je pričvršćeno pojasom iz kola, odnosno pojasom ugrađenim u sedište. 
  • Grupa 3: od 22 do 36 kg. Ova sedišta su za decu između 6 i 12 godina, i služe za to da pripomognu deci koja još uvek nisu dovoljno velika da koriste pojas automobila. Obično dolaze bez naslona, a cilj sedišta je da podignu dete tako da ga pojas pravilno pričvršćuje. 

Šta je “univerzalno” sedište i da li je odgovara svakom autu?

Mnoga auto sedišta na sebi imaju oznaku “univerzalno” što bi značilo da treba da se prilagode svim markama automobila, i da se postave bez problema. Ipak, ono što je vrlo važno da proverite jeste spisak vozila za koje je to sedište prilagođeno. Ovaj spisak je obično veliki, ali određene marke mogu izostati, a za vas je važno da to ne bude vaša.

Potencijalno rešenje za ovu situaciju bi bilo da konsultujete prodavca, odnosno da ga pitate da isprobate sedište, samo kako biste videli da li će se dobro uklopiti u vaše vozilo. Ukoliko vodite računa o dizajnu, kao i o prostoru koje zauzima, probanje sedišta biće najbolji način da utvrdite da li ispunjava vaše standarde. 

Polovna auto sedišta – dobra ideja ili ne? 

Sedište za dete u autu može biti veliki trošak, s obzirom na to da se koristi samo par godina, nakon čega gubi svoju svrhu i čeka nekog novog mališana. Postavlja se pitanje da li polovno sedište, koje je znatno jeftinije, može poslužiti svrsi? 

Bilo da ga kupujete putem interneta, ili ste ga dobili od prijatelja ili rođaka, treba da budete veoma oprezni ukoliko se odlučite za ovu opciju. Jedna od najvećih mana je što ne dobijate uputstvo za postavku, što ćete dobiti uz novo, pa tako možete preskočiti neki važan korak prilikom postavke.

Osim toga, iako nema vidljivih nedostataka, sedište može imati unutrašnja oštećenja, za koja nećete ni saznati. Zato je vrlo važno da pažljivo birate od koga ćete pozajmiti ili kupiti sedište. Još jedna važna informacija je da sedišta imaju rok trajanja.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da odaberete idealno auto sedište za vašeg mališana, koje će vam pomoći da bezbedno stignete na svaku destinaciju na koju se uputite.