Kako poboljšati i osvežiti vazduh u dečijoj sobi

Vazduh u Srbiji je generalno zagađen i to svakako nije novost. Međutim, zagađen vazduh se logično nalazi i u zatvorenom prostoru, čak i ako nam se čini da nije tako. Vazduh koji se nalazi u prostoriji sadrži razna isparenja hemikalija za čišćenje kuće, isparenja od deterdženta i omekšivača prilikom sušenja veša. 

Takođe u vazduhu koji kruži u zatvorenom prostoru nalaze se i razni virusi koji u zavisnosti od vrste mogu tu da ostanu dugo. Poznato je da je čist vazduh preduslov za dobro zdravlje. Mnoge bolesti respiratornih organa izazivaju zagađivači atmosfere u domu. Tu se prvenstveno misli na kućnu prašinu, grinje, pasivni dim kao i na perut i dlake kućnih ljubimaca. 

Za razliku od odraslih, deca se češće razboljevaju, posebno u prvim godinama života, dok organizam ne stvori prirodni imunitet i otpornost.

Poznato je da loš kvalitet vazduha dovodi do brojnih bolesti, ali se istovremeno postavlja pitanje kako poboljšati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. 

Nekvalitetan  vazduh  dovodi do brojnih zdravstvenih problema

Nema sumnje da zagađen vazduh negativno utiče na zdravlje. Najčešći simptomi koji se javljaju kao posledica kratkoročne izloženosti zagađenom vazduhu su slični simptomima prehlade. Ogledaju se kroz malaksalost, curenje nosa, kašalj a neretko i glavobolju. Dugoročno izlaganje lošem kvalitetu vazduha sa sobom nosi daleko ozbiljnije probleme kao što su plućna oboljenja, srčane bolesti pa čak i kancer. 

Kako poboljšati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru

Najbolji način je svakako provetravanje prostorija pod uslovom da je napolju čist i svež vazduh. Osim postojećih ventilacionih sistema, otvaranje prozora i vrata predstavlja najbolji vid provetravanja. Mada, s obzirom na to da je vazduh posebno u gradovima, iz godine u godinu sve zagađeniji, provetravanjem prostorija često stvaramo kontraefekat. Idealno rešenje za očuvanje zdravlja je prečišćivač vazduha. 

Zašto je dobro imati prečišćivač vazduha

Prečišćivači vazduha su opravdano sve traženiji na našem tržištu. Predstavljaju odličan način da vazduh u prostoru u kome boravite učine čistijim i boljim. Reč je o uređajima koji su dizajnirani sa serijom visokokvalitetnih filtera za prečišćavanje vazduha, bez ikakvog dodatnog provetravanja. 

Iz tog razloga mnogi sve češće odlučuju da nabave prečišćivač vazduha i za dečju sobu, jer zdravlje dece je prioritet svakog roditelja. 

Kako odabrati lokaciju za prečišćivač vazduha u dečjoj sobi

Ovo pitanje često postavljaju potencijalni kupci. Ne postoji univerzalno pravilo, jer svaki dom je drugačiji. Mada, da biste iskoristili njegov potencijal potrebno je pridržavati se nekih osnovnih smernica. 

Prečišćivač vazduha mora da ima “prostor za disanje” tako da je potrebno postaviti ga na čist i suv prostor da bi što bolje funkcionisao. Postavite ga na određenoj udaljenosti od okolnih predmeta kako bi vazduh mogao nesmetano da cirkuliše. 

Očigledne prednosti prečišćivača vazduha u dečjoj sobi

Zagađen vazduh je preduslov za astmu

Poznato je da zagađen vazduh  ima negativan uticaj na dečji organizam i svakako je okidač za mnoge bolesti. Alergijski problemi kao i astma su tesno povezani za udisanjem zagađenog vazduha. 

Pored prašine i polena koji se neretko nalaze u vazduhu u zatvorenom prostoru, u dečjim sobama se često mogu naći i druge hemijske supstance. Činjenica je da deca vole da trče, da skaču, da se valjaju po podu i druže sa kućnim ljubimcima tako da je razumljivo što njihov aktivan način života dovodi do zagađenog okruženja. 

Pluća dece su u fazi razvoja

Udisanje zdravog vazduha je od izuzetno velikog značaja za dečja pluća. Dokazano je da deca udišu za oko polovinu više vazduha po kilogramu njihove težine. S obzirom na to da se njihova pluća još uvek razvijaju, deca prave veće udisaje, a samim tim su osetljivija na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Istraživanja koja su rađena pokazuju da više od 90% dece ispod 15 godina širom sveta udišu zagađen vazduh. 

Lepši i mirniji san  

San povećava pažnju, poboljšava koncentraciju, podstiče rast i pomaže u borbi sa infekcijama. Zdrav i miran san je od veoma velikog značaja za pravilan rast i razvoj dece. Bebe i mala deca spavaju više od 13 sati, deci predškolskog uzrasta je potrebno 12 sati, a školarcima 11 sati kvalitetnog sna svake noći. Imajte u vidu da čist i svež vazduh utiče na kvalitet sna kao i na raspoloženje nakon buđenja. Uz prečišćivač vazduha obezbedićete im  sve uslove za miran san i zdrav organizam.