Kako pravilno izbeleti zube?

Devojka kod stomatologa

Nema ništa lepše od zdravih, belih zuba i prelepog osmeha, ali se do njega dolazi samo pravilnom negom uz savete stomatologa kojih se treba pridržavati.

Zubi služe za usitnjavanje hrane, ali obezbeđuju i pravilnu poziciju vilice i njeno normalno funkcionisanje. Zbog toga je važno da se o njima uvek vodi računa ne samo radi estetike, već i zdravlja. Zato svaki tretman mora biti urađen od strane stomatologa i odobren u stomatološkoj ordinaciji.

Kako da imamo bele zube i zdrav osmeh? Kakvi postupci se mogu koristiti za to?

Beljenje zuba je završni deo procesa pravilne nege zuba i desni

Postoje kućni preparati za beljenje zuba, ali je važno prvo dobiti odobrenje stomatologa za njihovo korišćenje i primenu. To znači da bi trebalo posetiti zubara pre bilo kakvih koraka koji bi se preduzeli.

Stomatolog bi trebalo da pogleda stanje zubne gleđi, zdravlje zuba, naslage plaka i zdravlje desni. Samo tako je beljenje zuba bezbedno i poboljšaće estetski izgled bez ikakvih oštećenja. Na prvom mestu je važno popraviti sve zube koji to zahtevaju i očistiti ih od karijesa pre nego što nanesu veliku štetu.

Zubar ujedno proverava zdravlje desni i eventualne upale koje se ne primećuju sve dok se ne javi ozbiljan problem koji na kraju dovodi do paradontopatije i ispadanja zuba. Redovnim pregledima se brzo i lako tretiraju sve promene, a desni će biti savršeno zdrave.

Skidanje naslaga i plaka je deo zaštite zuba i desni gde se skida kamenac koji je stanište bakterija koje potom napadaju desni. Dug je proces do razvoja poslednjeg stadijuma infekcije i zato je važno ići na preventivne preglede koji će sve promene rešiti na vreme. E tek onda sledi beljenje zuba kada se skidaju fleke i dobija željena boja.

Izbeljivanje zuba koje izvodi stomatološka ordinacija

Stomatološka ordinacija ima najsavremenije metode koje efikasno bele zube na željenu nijansu, a da pri tome ne dođe do nikakvih problema.

Beljenje zuba koje se radi kod zubara može da se radi na nekoliko načina, a najčešće je to vodonik i karbamid peroksid, UV svetlom, a može i da se vrši laserski.

Postupak je jednostavan, na zube se nanese gel i uz pomoć svetla se posvetljavaju zubi maksimalno 15ak minuta. Odmah se dobijaju nekoliko nijansi svetliji zubi koji se uz još nekoliko tretmana mogu posvetleti dodatno, sve zavisi od postojeće strukture zuba, boje i količine mrlja na njima.

Nakon beljenja zuba svaka stomatološka ordinacija daje savete za pravilnu negu pa tako, važno je koristiti odgovarajuće četkice, pastu i izbegavati napitke koji boje zube najmanje 4 sata posle izbeljivanja.

Stomatolog će pratiti kako su zubi i desni, ali i kada ponoviti proceduru. Beljenje zuba nije trajno jer će oni potamneti u zavisnosti od hrane i pića koji se konzumira pa se postupak mora periodično ponavljati.

Tehnika kućnog beljenja zuba je takođe zastupljena, ali da bi sve bilo bezbedno važno je da stomatološka ordinacija odobri preparate i da savete kojih se morate striktno pridržavati.

Kućno beljenje zuba

Najbolje bi bilo da se u ordinaciji uradi otisak zuba za izradu folije koja će savršeno odgovarati vašem nizu.

Postoje različite tehnike, a jedna od njih je i nanošenje specijalnog gela i nošenje folije cele noći. Da bi se postigao isti rezultat kao kod stomatologa potrebno je više tretmana i više vremena za beljenje zuba, ali će i zubi i desni biti u potpunosti bezbedni i ostati zdravi.

Stomatolozi preporučuju da se pre primene bilo kakvih preparata konsultujete sa njima jer su neki možda previše agresivni za vaše desni i gleđ.

Prirodno beljenje zuba

Kurkuma, soda bikarbona, aktivan ugalj, jabukovo sirće…su samo neki od načina kojim se zubi bezbedno mogu oprati i dobiti se primetno belji zubi.

Korišćenje pravih četkica, pranje zuba nekoliko puta na dan i odgovarajuće paste će takođe doprineti većoj belini.

Isto tako, konzumacija cigareta, crnog vina, kafe i tamnih čajeva dovodi do tamne prebojenosti gleđi pa će ovakvi zubi uvek biti tamniji zbog namernica koje se koriste. Sa lošim navikama treba prestati pa će i zubi biti zdraviji i svetli.

Pravilno beljenje zuba započinje stomatološkim pregledom i otklanjanjem svih problema. Kada su zubi zdravi, sledi skidanje naslaga i mrlja koje može raditi u stomatološkoj ordinaciji ili kod kuće. Oba načina su efikasna i bezbedna samo ako ih odobri i predloži stomatolog i doneće nekoliko nijansi belje zube za duže ili kraće vreme. Samo ovako se dobija najbolji rezultat i blistavo beo osmeh!