Kako prikladno obući dete za školu

Dva dečaka koja sede za stolom i čiitaju knjigu

Vodite li računa o tome kako će vaše dete otići u školu? Hoće li mu biti udobno, ili, pak, previše vruće? Da li vam je bitno od kojih je materijala napravljena majica koja može napraviti osip ili da li je neki komad garderobe neprimeren uzrastu i visokoj insituciji koju pohađa?

Posvetite nekoliko trenutaka tekstu koji smo za vas pripremili, i obucite svoje dete tako da i njemu bude udobno, ali i da sva pravila oblačenja budu ispoštovana i u skladu sa propisima.

Birajte praktičnu odeću odeću za dete

Dok je toplo vreme, oblačenje za školu bi trebalo da bude praktičnije, pa se svakog jutra treba informisati o vremenskoj prognozi za tekući dan. Potrudite se da materijali koji idu direktno na kožu mališana budu prirodni i prijatni, naročito kada su u pitanju majice za dečake i devojčice koji su veoma aktivni.

Odeća za školu treba da bude udobna, da omogućava lako kretanje, lako skidanje ukoliko je školarcu vruće ali i dovoljno funkcionalna da ga zaštiti od vetra ili spreči prehladu kada se dete oznoji.

Zbog toga treba birati odeću od prirodnih materijala poput pamuka, konoplje ili mekane vune, za zimu. Ovi materijali poseduju veliki procenat prozračlnosti, omogućavaju koži da diše i suši se usled znojenja.

Bez markiranih logoa u školi

Markirana odeća, ili odeća sa istaknutim logom neke poznate firme je mač sa dve oštrice kada je u pitanju kupovina odeće za školu. Deca u periodu osnovne škole tek uče o prisnosti sa drugarima, o jednakosti i tome zašto ne treba isključivati iz društva ili ne pozvati na rođendan nekoga ko možda nema istu odeću ili kuću kao drugi.

Detetu će biti lakše da bude prihvaćeno ali i da proihvati druge kada nema “teret” brenda na sebi!

Koliko zatvorena/otvorena treba odeća za školu da bude?

Deca leže na drvenom doku i gledaju i vodu

Jedno od najvećih sporenja i predmeta neustaljenosti međut roditeljima i školskim čelnicima jeste mišljenje da bi u osnovne škole trebalo uvesti odela. Roditelji koji se zalažu za ovu ideju, polaze od činjenice da će deca lakše naučiti i ceniti jednakost ako su obučeni isto.

Međutim, to ne mora biti i istina – kaže druga polovina roditelja, koja je takođe u pravu. Odela su previše “službeni” izraz, i ne moraju da znače jednakost jer se deca ne moraju ponašati u skladu sa odećom.

Mnogi od njih smatraju da bi deca nošenjem odela prestala da iskazuju i neke oblike kreativnosti koju bi mogla iskazati kroz boje na odeći koju nose.

Međutim, dok se ne odluči o tome da li će odelo za školu postati svakodnevica naših mališana, predlaže se da roditelji uče svoju decu o pravilnom i pristojom oblačenju u školi.

Ovo podrazumeva da dete ne sme otići u školu u pocepanim farmerkama, u bermudama, suknjici ili haljinici iznad kolena, u šortsu ili majicama koje su prekratke ili oslikavaju neprimereni slogan!

Na roditeljima je da na vreme uče svoje dete o tome šta je modni trend i trenutna popularnost!

Obuća za školu

Pripreme za polazak u školu obično podrazumevaju da pored obaveznog pribora, udžbenika i odeće, kupujemo i novu obuću!

Savetuje se da ne birate duboke cipele ili patike za školu, jer učionice postanu veoma tople tokom dana, pa čak i ako je napolju hladno, pa će detetu biti vruće na nogama.

Pokušajte da izbegnete velike logoe na patikama, i birajte obuću koja je udobna – ovo je ujedno i najbitnije koda birate obuću za školu! Iako će dete veliku većinu vremena u školi provesti sedeći, sastavni deo tog vremena činiće i trčanje, skakanje i dr. a osetljivim dečjim stopalima potrebna dobra podrška kako bi se pravilno razvijala.

Još jedan savet za roditelje kada je oblačenje za školu u pitanju! 

Ne trudite se pošto-poto da svom detetu nametnete sopstveni izbor u kombinovanju odevnih komada. Dovoljno je da ga uputite u komplementarne boje i krojeve koji se slažu da bi dete razumelo šta sa čime “ide”, a šta baš i ne funkcioniše.

Davanjem izbora u oblačenju jačate njihovu samostalnost i podstičete maštu!