Kako provesti aktivan i ispunjen vikend sa decom?

Roditelji šetaju dete

Kada dođe vikend, vreme je da roditelji odmore od posla a deca od škole. Tada bismo svi najradije proveli ceo dan izležavajući se na kauču i ne radeći ništa. Međutim, kako celu radnu nedelju provedemo sedeći za stolom, vikend je pravo vreme da se fizički aktiviramo.

Takođe, vikend je uglavnom vreme kada je cela porodica slobodna od obaveza, te predstavlja idealnu priliku da se svi skupa družite i na kvalitetna način provedete dragoceno zajedničko vreme.

Najbolje vikend aktivnosti su one u kojima ste fizički aktivni, provodite vreme na otvorenom, aktivirate svoju maštu ili učite nešto novo, ali pre svega one u kojima se zajedno zabavljate. Evo nekoliko predloga šta možete raditi za ispunjen vikend sa decom.

#1 Jednodnevni izlet u drugi grad predstavlja pravu avanturu za decu

Jednodnevni izlet u drugi grad odlična je aktivnost za zajednički porodični vikend. Osim što ćete celog dana biti na nogama i fizički aktivni, pružićete svojoj deci priliku da upoznaju druge gradove svoje zemlje.

Odličan izbor za ovakav izlet je Novi Sad, jer pruža sve zabavne sadržaje velikog grada, a opet odiše određenim mirom. U Novom Sadu možete posetiti različite znamenitosti i popularna mesta kao što su Petrovaradinska tvrđava, Dunavski park ili kupalište Štrand.

Takođe, možete posetiti neki od tržnih centara i tamo provesti deo dana. Na primer, BIG tržni centar je vrlo popularno šoping mesto u Novom Sadu koje nudi mnoštvo sadržaja za celu porodicu. Možete otići u bioskop, odvesti svoju decu u igraonicu, posetiti neki od restorana u kome ćete uživati u porodičnom ručku i obići različite butike i ponoviti se.

#2 Odlazak na kupanje – odlična fizička aktivnost

Odlazak na kupanje je još jedan sjajan način da provedete zajednički vikend, pogotovo tokom leta. Bez obzira da li se odlučite za gradski bazen, reku ili gradsko kupalište, dobićete priliku da se rashladite od vrućine, provedete vreme napolju i budete fizički aktivni.

Ovo je pogotovo dobar izbor za porodice sa manjom decom. Naime, preko dana ćete uspeti da ih dobro izmorite kako bi oni uveče brže zaspali, a vi ćete tada dobiti malo mira i slobodnog vremena za sebe.

#3 Odlazak u prirodu – za zdravo telo i odmoran um

Odlazak u prirodu predstavlja idealan spoj fizičke aktivnosti i blagodetnog uticaja prirode na organizam. Ukoliko u blizini svog mesta stanovanja imate planinu, šumu, ili neki drugi deo divlje prirode, obavezno neki vikend izdvojite da u njemu provedete vreme.

Naučno je dokazano da čoveku odgovara da provodi vreme u prirodi, a svež vazduh i zelenilo oko vas odmoriće vam um i napuniti baterije. Ukoliko živite u urbanoj sredini, uputite se do nekog lepog parka ili keja i uživajte u dugoj šetnji ili vožnji bicikla.

Majka i ćerke u prirodi

#4 Poseta muzeju ili izložbi – savršeni za dečiju radoznalost

Još jedan dobar način da iskoristitie svoj vikend jeste da povedete celu porodicu u posetu muzeju ili nekoj umetničkoj izložbi. Vašoj deci ovo će biti vrlo zanimljv događaj, pogotov ako su naklonjena umetnosti ili istoriji.

Deca su radoznala bića, te uvek vole da saznaju i vide nešto novo. Apstraktna likovna dela zaokupiraće njihovu pažnju, a izložba slikarskog realizma će ih očarati svojom živopisnošću. U prirodnjačkom muzeju moći će uživo da vide sve životinje koje do sada nisu, a u istorijskom muzeju kako su različiti predmeti izgledali pre nekoliko stotina godina.

#5 Veliko spremanje kuće i dvorišta – ubijte dve muve jednim udarcem!

Ukoliko nemate vremena za planiranje zabavnog vikenda jer vas kod kuće čeka veliko spremanje, uključite celu porodicu u njega i eto aktivnog vremena provedenog zajedno!

Deca vole da pomažu po kući, a vama će dobro doći dodatna pomoć. U zavisnosti od njihovog uzrasta, dajte im zadatke poput brisanja prašine, čišćenja prozora ili usisavanja. Ukoliko imate dvorište tim bolje, jer se sređivanjem dvorišta postiže sve ono što jedan aktivan vikend treba da sadrži ‒ fizička aktivnost i vreme provedeno napolju.

#6 Društvene igre – zabavna aktivnost za sve uzraste

Za kišne jesenje i hladne zimske dane kada vremenske prilike nisu na vašoj strani, ili za one dane kada vam se prosto ne ide nikuda, potrebno je osmisliti zanimljive aktivnosti kako biste ispunili svoje slobodno vreme i proveli ga kvalitetno, kao porodica.

Tada u pomoć uskaču različite društvene igre i druge igrice. Ako imate decu različitih uzrasta, obratite pažnju da morate odabrati aktivnost u kojoj će moći da učestvuje cela porodica. To mogu biti društvene igre, zanimljiva geografija, igre asocijacija ili pantomima.

Ispunite sledeći zajednički vikend nekim od ovih predloga ‒ odvedite svoju porodicu u tržni centar, park ili na kupalište i uživajte u aktivnom i zabavnom porodičnom odmoru!