Kako se organizovati i izaći u noćni provod ako imate dete?

Igra sa bakom i dekom

U užurbanom životu, kako neki vole da kažu za stresnu svakodnevicu sa kojom se svi borimo, odvajanje nekoliko sati za opuštanje i druženje sa prijateljima ili večeru sa nekom dragom osobom deluju kao lek. Vreme odvojeno za sebe i izlazak iz kuće, mamama i tatama nameće brigu o tome kome da prepuste brigu o detetu ili deci tokom večeri.

Onda na red dolaze nedoumice i preispitivanja. Ko će čuvati moje dete kao ja? Kada to možda i reše, sledi pomisao na tužno lice deteta i suze pri rastanku, kao da mališa “ostaje sam samcijat na svetu”. Sledeća faza je griža savesti i osećaj krivice “što uživam bez njih (ili njega) kao da moji mezimci nisu zaslužili ovaj lep mali trenutak, a ionako smo zbog mog posla razdvojeni i previše”. Unutrašnji dijalog može da se tako nastavi unedogled.

Pokušaćemo da vam predložimo kako da se organizujete i izađete u noćni provod, a da dete ili deca, pošto zatvorite vrata, lepo provedu vreme pred odlazak na spavanje. Sa dadiljom ili bakom, možda sa tatom ako mama ide na fitnes. Važno je da “obe strane”, i ona koja ostaje i ona koja odlazi, budu zadovoljne.

Uživanje na splavovima Beograda

I da budu u stanju da se ne pozivaju telefonom čitavo veče, već da se svako prepusti svojoj zabavi. Ukoliko ste sa vama dragom osobom ili društvom odlučili da posle dužeg vremena osetite noćni ritam glavnog grada i uživate na reci, sigurno ćete pogledati šta nude splavovi Beograd.

Kažu da reka i nebo pružaju osećaj slobode, što se posebno dopada posetiocima iz inostranstva. Ne izostaju ni naši gosti, naprotiv, i oni vrlo često rezervišu mesto na splavovima na Savi. Ti letnji klubovi kako sve češće nazivaju splave su uostalom simbol Beograda, pravi izazov i za njegove žitelje i za one iz okoline.

Dok i mališani poput svojih roditelja ne krenu u provod proćiće dosta godina. Zato da im se vratimo i pobrinemo se za njihov “večernji provod” dok su još mali – uz podsećanje da najmlađi na različite načine prihvataju razdvajanje od roditelja kao i odlazak u vrtić.

Ne uspavljivati bebu u naručju

Jedni sa zadovoljstvom ujutru obuvaju svoje patikice žureći da se pozdrave sa vaspitačicom i drugarima. Za to vreme drugi rone potoke suza u predsoblju i drže za ruku mamu ili tatu ne dajući im da idu na posao. Takvi su kmezavi i kada uveče ponekad bude izmenjen ritual odlaska u krevet zbog večernjeg izlaska roditelja. Ali, kako dete raste, tako će se lagano i osamostaljivati i navikavati na činjenicu da nije centar sveta.

Ako se mama posle porođaja lako i brzo “izvuče iz pelena” i vrati druženju i životu pre trudnoće, onda će i bebu na nekoliko sati, recimo, prepuštati baki jer je to najbezbolnije. Iako beba do četvrtog meseca ne razlikuje dan i noć može da se dogodi suprotno baš kada se očekuje da ona zaspi, pa će onaj ko je čuva imati “zabavu”.

Najlakše je kada baka može da čuva unuke

Dete se uvodi u ritam budnosti i spavanja hranjenjem, šetnjom, kupanjem i uspavljivanjem uz pevušenje pesmica, naprimer. Ipak, može se dogoditi da baka čuvajući uveče svoje mezimče odluči da ga uzme u ruke i ljuljuška ga u naručju.

Ako to potraje sat-dva i ukoliko se unučetu dopadne ta bakina velikodušnost, a i ukoliko se nastavi mesecima, kako dete bude raslo i bivalo sve teže, stradaće leđa onome ko ga bude uspavljivao u naručju umesto u krevecu. Dakle, tu praksu ljuljuškanja u naručju da bi beba zaspala trebalo bi zaboraviti.

Baka-servis je u principu nešto što deca vole. Bilo da baka i deka dolaze ili što većina radi – dete bude odvedeno njima “u goste”. Mada s obzirom na stambene (ne)uslove i dosta primera da pod istim krovom žive tri generacije, sve kombinacije da najstariji čuvaju najmlađe najbolje zvuče. I najpreporučljivine je.

Dete se igra

Kako pronaći dobru dadilju…

Kada roditelji moraju da se oslone na dadilje i vrtić, vodeći računa da makar vikend provedu sa svojim mališanima na način kako žele, onda i večernji izlasci moraju da budu unapred isplanirani i osmišljeni. Kad je reč o nekome ko dolazi sa strane da samo povremeno čuva mališana ili mališane, trebalo bi imati u vidu dve stvari

Jedna je dobar izbor osobe i vaše poverenje u nju, a pre svega da će detetu lepo organizovati vreme dok ste odsutni. Druga je da je dete prihvati, što ćete lako utvrditi: poželi li ono da sa tom dadiljom bude i sledeći put kada mama i tata nisu tu – sve je u redu.

… da li je to studentkinja ili penzionerka?

Kako takvu osobu naći? Probajte pre svega u bližem okruženju i široj familiji. Ne dolazi u obzir niko ko nije makar punoletan a idealno bi bilo da je to student ili studentkinja koja želi da zaradi svoj džeparac i pre svega voli decu. I preporuka nekoga kome verujete može da pomogne da nađete “čuvara” za decu. Može to da bude i nečija tetka, strina ili ujna, penzionerka, koja bi da popravi materijalnu situaciju pa joj čuvanje mališana bude koristan angažman.

Naravno, najlakše je pozvati agenciju koja “iznajmljuje” dadilje i koja garantuje da vam šalje proverenu osobu. Za to vam naš savet i nije neophodan, samo bi trebalo da na vreme pozovete, dogovorite i organizujete se. Roditeljima koji bi da izađu uveče mogu da budu od pomoći i bebi-siting agencije koje su se potpuno prilagodile korisnicima. Reč je o igraonicama u koje možete dete dovesti bez najave i za svaki sat čuvanja platiti oko 500 dinara.

Dete treba da se osamostaljuje što pre

Tokom dana da biste lakše otišli u kupovinu kod njih dete može da se igra i druži sa vršnjacima. Uveče oni prihvate mališane da kod njih prespavaju tako da sutradan dođete po svog mezimca. Možete unapred da date izvesnu svotu novca i računate da ćete uvek biti dobrodošli ili u skladu sa svojim obavezama dogovorite sve pojedinosti.

Kada odlučite da se uveče malo opustite i razonodite, imajte u vidu da osamostaljivanje deteta počinje vrlo rano i da ono ne bi trebalo da odrasta pod staklenim zvonom. Daleko od toga da ćete ga ostavljati samog, ali nadgledajte ga i pustite da se druži i sa decom i sa odraslima. Ne sputavajte ga, ali mu prethodno razjasnite neke nedoumice i ukažite mu na opasnosti ukoliko ne bude obazrivo. Onda će i uveče, kada mu najavite da nećete biti kod kuće, lako prihvatiti društvo onoga kome ste poverili njegovo čuvanje. Nama ostaje da vam poželimo lep provod. I vama i vašim mališanima.