Kako se pravilno koristi termofor za bebe

Nakon dolaska iz porodilišta, mnoge bebe imaju problem sa grčevima prvih dana i nedelja, pa sve do trećeg meseca. Ponekad i duže. To sve zna da bude veoma frustrirajuće za roditelje koji ne pronalaze adekvatan način da im pomognu. Prva pomoć u ovim situacijama je termofor, te je pre primene veoma bitno proučiti kako se koristi termofor za bebe.

Termofor protiv grčeva

Termofor je odličan izbor u sprečavanju i smanjenju bola pružajući izvor toplote. Glavna prednost termofora u odnosu na ostala “pomagala” je to što ne zahteva struju ili neki drugi izvor zagrevanja. Zbog toga je termofor veoma praktičan jer može da se koristi bilo kada i bilo gde.

Termofor za bebe, kako radi? Roditelji koji se prvih dana susretnu sa nekontrolisanim dečjim plačom izazvanim grčevima, često posežu za preispitivanjem sebe, da li sve dobro rade, a kada koriste termofor, da li možda u nečemu greše.

Primena termofora je veoma jednostavna. Unutar tečnosti se nalazi mala pločica koju je potrebno saviti. U roku od nekoliko sekundi posle “zalamanja” pločice dolazi do zagrevanja tečnosti i njene kristalizacije. U tom stanju termofor greje do oko 50 stepeni Celzijusa.

Termofor za grčeve kod beba

Termofor mogu da koriste i treneri, sportisti i maseri, ali on u većini slučajeva najveću primenu ima prilikom ublažavanje grčeva kod beba. Kada se zagreva bebin stomak, dolazi do smirivanja grčeva. Pozitivna stvar je što temperatura termofora do skoro sat vremena ostaje konstantna.

Kada je u pitanju primena termofora kod beba, on ublažava tegobe prouzrokovane grčevima tako što zagreva bolno mesto. Uz pomoć toplote iz termofora dolazi do opuštanja tkiva i nervnog sistema.

Na bolnom mestu je potrebno držati termofor bar nekoliko minuta da bi se taj deo zagrejao. Ubrzo nakon zagrevanja dolazi do smanjenja bola.

Još jedna pozitivna stvar prilikom korišćenja termofora je to što i nakon sat vremena ponovo možete da ga koristite. Kada prestaje sa emitovanjem toplote, dovoljno je samo da se stavi u ključalu vodu 10-15 minuta. Nakon toga će poprimiti prvobitni, tečni oblik i spreman je za novo korišćenje.

Kada je u pitanju termofor za bebe, cena varira od proizvođača i modela. Na tržištu se mogu pronaći:

  • Termofori sa pojasom. Ovi termofori sadrže pojas kojim se pričvršćuju za bebin stomak. Toplotu emituje samo jastučić koji ne sme da bude postavljen direktno na bebinu kožu, dok se pojasevi ne greju. Pozitivna stvar je što termofori sa pojasom mogu da stoje samostalno, a zagrevaju se u mikrotalasnoj ili običnoj pećnici.
  • Termofori bez pojasa. Ova vrsta termofora se proizvodi u raznim bojama i oblicima. Puž, šaka, srce, meda… pastelne ili jarke boje. U tom širokom dijapazonu modela, beba i Vi ćete sigurno uspeti da pronađete neki koji vam se najviše dopada. Ipak, treba da znate da oblik i boja nemaju nikakvu ulogu kada je funkcionalnost u pitanju. Mana termofora bez pojasa je jedino ta što ih je potrebno pridržavati na stomaku bebe.

Termofori koji sadrže pojas su u blagoj prednosti kada je u pitanju funkcionalnost, jer prilikom primene nema potrebe da se pridržavaju.

Međutim, svi termofori rade identično, te koji god da izaberete, nećete pogrešiti. Najbitnije je što svi veoma brzo deluju.

Cena termofora se kreće od oko 500 dinara, pa naviše što ih čini pristupačnim za svačiji džep. Nešto su što bi svaki dom trebalo da poseduje u kućnoj apoteci, pogotovo ako imate malu bebu.

Beba na roze ćebetu

Termofor za bebe- upustvo

Posle aktivacije pločice i kristalizacije tečnosti, termofor treba postaviti na bebin stomak na pravilan način. Nikada ne sme da se postavlja direktno na bebinu kožu jer može da dovede do pojave opekotina.

Pravilna primena termofora za bebe podrazumeva postavljanje tetra pelene ili neke druge tkanine između njega i bebine kože. Tako dolazi do prijatnog osećaja koji smanjuje bol, ali i ublažavanja toplote.

Pravilna upotreba termofora je važna, pogotovo kada su u pitanju bebe. Termofor u sebi sadrži vodu i natrijum-acetat, te je bitno naglasiti da je potpuno bezbedan za upotrebu.

Sadržaj koji se nalazi u termoforu nije zapaljiv niti otrovan i ekološki je bezbedan. Njegovom pravilnom upotrebom može da se koristiti stotinama, pa i hiljadama puta.

U dobro opremljenoj prodavnici dečje opreme potražite ovog pomagača koji će vašoj bebi obezbediti miran san i dane bez bolova u prvim mesecima po rođenju.