Kako se pripremiti za dolazak bebe?

Beba stiže i svi smo jako uzbuđeni, ali da li smo zaista spremni za njen dolazak? Naravno da jesmo, naoružani smo, ako ničim drugim, onda instintkima koje nam je priroda dala. Međutim, svi ćemo se složiti da je dobro obaviti i dodatnu pripremu u svakom smislu, kako bi spremnost bila na što višem nivou.

Priprema se može podeliti na opremanje, psihičku pripremu i edukaciju. Kada su ova tri faktora potpomognuta intuicijom, šanse za grešku su minimalne.

U nastavku teksta saznajte kako opremiti stan, pripremiti se psihički i potkovati se znanjem, tako da dolazak bebe po prvi put u stan bude lak i jednostavan

Šta je neophodno za opremanje stana?

Bebi je potrebno mnogo stvari, a one koje joj i nisu baš neophodne, vama mogu puno olakšati svakodnevnu brigu o njoj. 

Na prvom mestu su krevetac, korpa i kolica, jer beba mora imati svoj kutak, ali i prevozno sredstvo. Naročito u online prodavnicama, izbor kolica je zaista veliki, raspon cena krevetaca i korpi je prilično širok, pa ćete lako naći te osnovne delove ‘’nameštaja’’. 

Savetujemo vam da stvari koje predstavljaju nešto veće izdatke nabavljate u neutralnim bojama, kako bi mogle da se koriste i za devojčice i za dečake. Najvažnije je da beba bude bezbedna u krevecu i kolicima i da joj je udobno u njima, jer će upravo tu provoditi najveći deo vremena.

Pored toga, biće potrebni kadica, peškirići, šamponi, sapuni, vlažne maramice i ostala sredstva za higijenu i negu. Obratite pažnju pri kupovini kadice, trebalo bi da bude što stabilnija, kako se beba ne bi okliznula u njoj, i malo veća, kako je beba ne bi brzo prerasla.

U garderobu spada čitavo more stvari, ali kada počnete da nabavljate komad po komad, uvidećete koliko su zapravo sve te krpice korisne. Za početak se opremite sa što više različitih komada odeće, a kada beba stigne, možete dokupiti ono što uvidite da vam je najviše potrebno i šta vam je najpraktičnije.

Tu spadaju bodići, zeke, čarapice, pantalone, kapica, jaknica, skafander i benkice. Verovatno vam je poznato da je najbolje da sva bebina garderoba bude krojena od prirodnih materijala, kao što je pamuk, a dobro bi bilo i da se pere posebnim deterdžentom za bebe.

Naravno, trebaće mnogo pelena, jednokratnih ili višekratnih, ali vam mi preporučujemo jednokratne, jer imaju nešto veću moć upijanja, pa će bebina koža duže biti suva, naročito kada ste u šetnji.

Ostaje vam oprema za hranjenje, koja vam za sam početak nije potrebna, ali će ubrzo zatrebati.

Kako da se psihički pripremite za dolazak bebe u kuću?

Psihička priprema je verovatno najvažnija, jer samo ako ste psihički stabilni moći ćete da ispravno postupite u eventualnim kriznim situacijama. Postati roditelj je velika odgovornost, to svi znamo, ali često zaboravljamo da je to i najveća privilegija i dar koji možemo imati. Zato se fokusirajte na to i pokušajte da uživate u svakom trenutku sa vašom bebom, umesto da stalno brinete ili paničite.

Briga je takođe normalna stvar, normalno je da se javlja sumnja, normalno je da ne znate šta je sve potrebno detetu, jer ga nikad pre niste imali. Sve se to uči, a najbolji način za to je kroz sticanje iskustva.

Budite sigurni u sebe i u svoj roditeljski instinkt, ako brinete o bebi, to je dovoljno, Kasnije će biti potrebno da i vi učite kako je najbolje vaspitati dete, ali do tada ima vremena. Sigurno nećete napraviti neku naročitu grešku, jer imate želju da obezbedite sve svojoj bebi, a to je najvažnije.

Kako najbolje da se edukujete?

Savetujte se sa iskusnim majkama, to je zaista najbolji način da dobijete korisne informacije direktno ‘’iz prakse’’. Međutim, imajte u vidu da tu postoji mnošto specifičnosti, da ćete verovatno imati drugačijih problema, da možda njihova rešenja neće biti podjednako dobra za vašu bebu kao što su bila za njihovu itd.

Druženje i savetovanje sa drugim majkama je dobro, jer ćete na taj način steći malo širu sliku o mogućim problemima i poteškoćama kroz koje se prolazi, pa ćete svaku prepreku na koju naiđete prihvatiti kao izazov.

Takođe, tu su pedijatri, čije mišljenje i savete treba uvažiti i saslušati. Edukujte se na internetu, potražite izvore na engleskom jeziku i informišite se praktično sa svih strana, ali nikako ne zaboravite da na kraju sami donesete odluku, jer je ona sigurno najbolja za vašu bebu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam sa ovim saznanjima priprema za dolazak bebe u kuću izleda kao nešto jednostavniji zadatak.