Kako se pripremiti za more sa decom – saveti i preporuke

Letovanje sa mališanima je posebna avantura za sve roditelje, za čiju realizaciju je izuzetno važna adekvatna priprema.  Ukoliko se dobro organizujete i ponesete sve što vam je potrebno,  znatno su veće šanse da ćete se tokom letovanja zapravo odmoriti. 

Zato smo vam pripremili savete i preporuke koje možete slediti u cilju da se što bolje pripremite za letovanje, i iskoristite odmor da kreirate nezaboravne porodične uspomene sa svojom decom.

Šta spakovati od garderobe? 

Odeća je stavka koja obično zauzima najviše mesta u koferu, s toga prvo treba razvrstati šta poneti na more.  Pakovanje garderobe za decu zavisi od njihovog uzrasta, ali ono što je važno je da birate pamučne, lagane stvari, svetlijih boja, koje će mališanima biti prijatne. 

Takođe, važno je da i mami bude udobno tokom letovanja, kako bi mogla da isprati sve dečije aktivnosti, pa je odabir adekvatnog kupaćeg kostima veoma važan. Extreme ženski kupaći kostim može biti odličan izbor za aktivne mame.

Glavni savet pri pakovanju stvari je da ne stavljate previše garderobe. Potrudite se da isplanirate sve odevne kombinacije vašeg deteta. Ipak, kada je u pitanju veš, kao i potkošulje, i čarapice njih uvek treba imati viška, s obzirom da vam ove stvari mogu češće zatrebati kako biste presvukli dete. 

Obavezno ponesite šeširić ili kačket,  koje dete može nositi i tokom puta, a možete ih i spakovati u kofer.  Za mališane ponesite bar dva kupaća kostima, kako bi uvek imali jedan suv kupaći koji mogu da presvuku na plaži. 

Obuća za decu tokom letovanja 

Kako bi svaki korak mališana bio siguran i lagan, treba da razmislite i o tome kakvu ćete obuću spakovati vašem detetu za letovanje. Neka vaš izbor za put budu udobne patikice, odnosno, zatvorena obuća uz koju se nose čarapice. 

Od ostale obuće biće vam potrebne sandalice, preporuka je da budu gumene, kako bi dete moglo da ih nosi i na plaži. Pedijatri takođe savetuju da deca što više hodaju bosa, pa su peščane plaže idealna podloga za to.

Kako rasporediti stvari u kofere? 

Ukoliko imate mogućnost bilo bi najpraktičnije da razdvojite vaše i dečije stvari. Stariju decu možete uključiti u pakovanje, i dati im da slože i ubace u svoj kofer garderobu i opremu koja će im biti potrebna. Ovo je kreativan i praktičan način da naučite dete da vodi računa o svojim stvarima, a i da sebi olakšate posao. 

Ako odvojite stvari biće vam znatno lakše da ih tokom letovanja uzimate ono što vam je potrebno za vas, i ono što vam je potrebno za dete. Takođe, možete napraviti i dva odvojena spiska, od kojih će se na jednom naći oprema za decu, a na drugom ono što je potrebno vama. 

Prateća oprema za decu tokom letovanja 

Određene stavke bi trebalo da se nađu na vašem spisku za pakovanje, jer će vam biti vrlo značajne tokom letovanja sa decom.  Evo o čemu se radi.

Ako vaše dete tek uči da hoda, odvojite mesta da spakujete letnja kolica na rasklapanje, ukoliko imate mesta u gepeku bilo bi dobro da ponesete i stolicu za hranjenje na rasklapanje.  

Ne zaboravite pelene ako ih vaš mališan korsiti. Važan savet za roditelje koji sa svojim detetom prolaze kroz  proces odvikavanja od pelena, je da obavezno ponesu pakovanje na odmor,  jer se može desiti da mališan u promeni sredine drugačije reaguje na nošu, tj da je odbije. 

Obavezno spakujte omiljeno ćebence, igračkicu, knjigu ili slikovnicu. Takođe, neka se nađe mesta i za cuclu, flašice, kao i par portikli. 

Paket za negu i zdravlje

Deci je potrebno izvesno vreme da se prilagode različitim sredinama, zato bi vi taj proces trebalo što više da olakšate. S tim u vezi, pripremite paket za “prvu pomoć” gde će se naći različiti lekovi i vitamini za dete, kao i probiotik, toplomer, hanzaplast, gaza, makazice i slično. 

Od proizvoda za negu obavezno spakujte kremu sa zaštitnim faktorom (preporučuje se faktor 50), kao i kremu protiv komaraca, vlažne maramice, i ostalu propratnu opremu za svakodnevnu negu. 

Na samom kraju ne zaboravite da prirpemite i sebe,  potrudite se da sve brige ostavite u gradu i da  uplovite u dobro raspoloženje kome će dodatno doprineti uživanje sa vašim mališanima.