Kako se spakovati za zimovanje sa decom?

Odbrojavate poslednje radne dane do svog zasluženog zimskog odmora. Sve ste isplanirali do tančina i sada je na vašoj listi ostala samo još jedna stavka – spakovati sve što je potrebno za tih nekoliko dana na snegu. Nije preterivanje ako kažemo da je ovaj zadatak možda i najkomplikovaniji ako prtljag pakujete za celu porodicu. Treba voditi računa da potrebe svih, a naročito dece, budu zadovoljene 24 časa dnevno.

U nastavku teksta dajemo vam spisak svih potrepština za bezbrižno zimovanje sa decom.

Zimska odeća

Boravak na hladnom vazduhu iziskuje slojevito oblačenje koje će čuvati toplotu tela, a opet činiti da se vaše dete oseća ugodno i kreće nesputano. Garderobu koju vaše dete inače nosi kod kuće dopunite dovoljnim brojem komada toplije odeće: džempera, prsluka, punijih pantalona i sl.

Pri samoj pomisli na zimovanje i razmatranje toga šta poneti na zimovanje sa decom, znate da se u vrhu liste uvek nalaze zimske jakne u kombinaciji sa ski pantalonama, ili pak skafanderi za decu.

  • zimske jakne za decu

Najbolje zimske jakne za dečake i devojčice trebalo bi da budu izrađene od materijala otpornog na vlagu, da imaju kvalitetno punjenje koje stvara dobru termoizolaciju, kao i postavu od prirodnog ili kvalitetnog veštačkog krzna. Ako tek treba da ih kupite, birajte ih pažljivo.

  • ski pantalone

Komad odeće koji se dobro kombinuje sa zimskom jaknom. Posebno je pogodan za nešto starije mališane koji su aktivni i uživaju u zimskim sportovima.

  • skafanderi za decu

Ovaj jednodelni komad zimske odeće veoma je praktičan i koristan u zaštiti od niskih temperatura i vlage. Skafanderi za bebe i decu prave se od materijala visokog kvaliteta, otporni su na kišu i sneg, imaju meko punjenje od prirodnih ili kvalitetnih veštačkih materijala, a sastavni deo su i rukavice, nazuvice za stopala i kapa. Obavezan zimski odevni predmet koji će vašoj deci obezbediti sate bezbrižne igre na snegu.

Deca na zimovanju

Zimska obuća

Planirajte da za vašeg mališana ponesete dve vrste obuće: onu za boravak u zatvorenom prostoru i obuću za hladno i vlažno vreme.

Za boravak u zatvorenom ponesite detetove omiljene patofnice i patike.

Za igre na otvorenom dovoljan vam je samo jedan par, pod uslovom da je zaista kvalitetan. Čizmice ili duboke cipele moraju biti otporne na vlagu, iznutra postavljene materijalom koji čuva toplotu stopala, lagane i savitljive, tako da dete u njima slobodno hoda, trči, skače.

Obavezno proverite da li je obuća koju vaše dete ima dovoljno prostrana da stopalo u njima može da diše, čak i onda kada dete obuje par debljih čarapa.

Dečija i bebi oprema

Boravak daleko od kuće može da poremeti uobičajeni detetov ritam. Na to su posebno osetljive bebe i mala deca. Zato ne zaboravite sledeće:

  • Opremu koja će osigurati kvalitetan san. U vašem slučaju to može značiti da ćete poneti samo omiljeno bebino ćebence, posteljinu ili možda podlogu za spavanje na koju je vaša beba navikla. Kada idete na zimovanje sa bebom ponekad je najlakše i najprakičnije rešenje prenosivi krevetac za bebe. Sklopiv je, lagan, zauzima malo mesta, a sa njim je dobar san vašeg mališana gotovo zagarantovan.
  • Dečija kolica su bebi oprema bez koje se ne polazi na put. Multifunkcionalna 2 u 1 ili 3 u 1 kolica u sebi sadrže nosiljku, auto- sedište ili oba, kao i dodatnu opremu, poput torbe ili kabanice, te su veoma praktična za putovanja.
  • Oprema za dojenje i hranjenje obavezna je za zimovanje sa bebom ili malim detetom.

Zimski aksesoari

Rukavice, kape i šalovi će prvi stradati u igri na snegu, pa pored osnovnog, ponesite barem još jedan rezervni komplet.

Kada su rukavice u pitanju preporučujemo one neporomočive sa toplom postavom ili rukavice od prirodnog materijala poput vune. Idealno je da kapa za igre na otvorenom ima štitinike za uši.

Pored ovih osnovnih zimskih detalja, tu su još i mufovi za devojčice, kao i štitinici za uši od prirodnog ili veštačkog krzna.

Igračke

Verovatno je da ćete veći deo vremena provoditi u igrama na snegu. Za to će vam biti potrebni rekviziti poput skija, sanki ili kliska, a sve u zavisnosti od toga koliki je vaš mališan i u kojoj meri je ovladao veštinama sankanja i skijanja. Na vama je da li ćete ove rekvizite poneti sa sobom ili iznajmljivati.

Ono što nikako ne treba da zaboravite su igračke za vreme koje provodite u zatvorenom.

Obavezno sa sobom ponesite omiljenu igračku, slikovnicu ili knjigu vašeg deteta. Vreme koje provodite zajedno iskoristite i za porodičnu zabavu: slaganje puzli, društvene igre, zajedničko čitanje bajki i sl.

Ako se se prvi put odvažili na zimovanje sa decom, blagovremeno planirajte sadržaj vašeg prtljaga. Naša lista je tu da vam u tome pomogne, a za sve ono što vam sa spiska nedostaje posetite neku od bolje snabdevenih online prodavnica.