Kako uštedeti novac prilikom renoviranja stana?

Žuta fotelja u centralnom delu dnevne sobe sa lampom, saksijom i cvećem pored

Bez obzira da li živite u roditeljskoj kući, iznajmljujete stan ili ste vlasnik svog stambenog prostora, u životu svake osobe dođe trenutak kada joj dosadi njen životni prostor, a ona poželi da unese neke novine u njega.

Tada počnemo da maštamo o novim bojama, nameštaju i dekoracijama, ali nas realnost vrlo brzo spusti na zemlju kada dođe vreme da svoje planove stavimo na papir i uporedimo realne cene sa svojim budžetom.

Ukoliko želite da renovirate stan ali niste sigurni da li da se upustite u ovaj poduhvat jer se brinete oko izdataka koji će vas na tom putu dočekati, u nastavku teksta saznajte na kojim aspektima renoviranja možete uštedeti, kao i kako da to uspešno učinite.

Postoje stavke na kojima ne treba štedeti

Puno je toga što možemo uraditi sami, i na taj način platiti samo materijal, a uštedeti tako što nećemo morati da platimo “ruke” majstora. Međutim, bitno je skrenuti pažnju na to da prilikom renoviranja stana postoje neke stvari na kojima definitivno ne treba štedeti.

U to spadaju pre svega podne obloge, pogotovo ako je reč o parketu, kao i keramičarski radovi u kuhinji i kupatilu i popravka električnih i vodovodnih instalacija.

Čovek kreči praznu prostoriju dok žena sedi pored

Podne obloge, keramičarski radovi i instalacije

Ukoliko je parket u vašem stanu ili kući dotrajao, ili pak postojeće podne obloge želite da zamenite potpuno novim, najbolje je da ovaj posao prepustite profesionalcima.

U tom slučaju biće vam potreban majstor za parket koji će u odnosu na stanje vaših podnih obloga predložiti popravku, kao što je hoblovanje, lakiranje ili promena boje parketa, ili pak postavljanje novih podnih obloga. Jedino uz profesionalan i iskusan savet stručnjaka, možete biti sigurni da ste doneli pravilnu konačnu odluku.

Osim podnih obloga, još jedna bitna stavka jesu keramičarski radovi. Keramičarski radovi poput lepljenja ili skidanja pločica u kuhinji i kupatilu jesu nešto na čemu takođe ne treba štedeti, jer su odabir kvalitetnog materijala i njegovo adekvatno postavljanje direktno zaslužni za njegovu dugotrajnost.

Takođe, ne smemo zanemariti električne i vodovodne instalacije. Ukoliko ste u procesu renoviranja celokupnog stana, uključujući i kuhinju, nemojte napraviti najčešću grešku prilikom renoviranja kuhinje, te proverite instalacije i obavezno se konsultujte sa stručnjakom na ovu temu.

Molerski radovi – budite sam svoj moler i uštedite na krečenju

Činjenica je da renoviranje stana predstavlja pozamašan izdatak, ali ipak postoje neki aspekti u kojima možete uštedeti, a jedan od njih jeste krečenje.

Ukoliko ste odlučili da osvežite prostor u svom stanu tako što ćete obnoviti postojeću boju zidova ili je pak promeniti, ovo je jedan od zadataka koje možete uraditi sami i na taj način smanjiti troškove renoviranja, a usput se i zabaviti.

Boja zidova je nešto što kompletno može da transformiše prostoriju, te na nju treba obratiti posebnu pažnju. Ukoliko ste zadovoljni bojom svojih zidova i ne želite da je menjate, prilikom renoviranja stana dovoljno je samo da je obnovite. Ukoliko pak želite neku promenu, možete odabrati sličnu nijansu ili potpuno drugačiju boju.

Prilikom odabira nijanse za zidove, obratite pažnju na nameštaj. Odaberite boju koja se uklapa sa nameštajem koji posedujete, a ukoliko planirate da promenite nameštaj, razmišljajte o boji zidova prilikom kupovine nameštaja.

Kada ste se odlučili za nijansu, preostaje vam samo da kupite potreban materijal, i možete početi sa krečenjem. Ovo je aktivnost u kojoj može učestvovati cela porodica, te je zabava zagarantovana.

Kuhinja obložena folijom zbog krečenja i renoviranja

Osvežite prostor adekvatnom kombinacijom nameštaja i dekoracije uz minimalan trošak

Ukoliko vam je dosadio trenutni izgled vašeg životnog prostora i silno priželjkujete promenu, dobra vest je da vam nije potreban dizajner enterijera niti velika suma novca kako biste postigli potpuni mejkover svog stana.

Izuzev boje zidova, najveći fokus u celoj prostoriji je nesumnjivo na nameštaju. Zato kada želimo da napravimo promenu u životnom prostoru, odmah razmišljamo o promeni kompletnog nameštaja. Međutim, ukoliko nemate mnogo novca da izdvojite, ili želite da prođete što jefitnije moguće, jasno vam je da kupovina komplet novog nameštaja za svaku prostoriju u stanu nije realna opcija.

Na svu sreću, postoji nekoliko trikova uz pomoć kojih možete osvežiti prostor bez velikih troškova, a jedan od njih je razmeštaj nameštaja. Dakle, ukoliko je vaš nameštaj i dalje funkcionalan i u dobrom stanju, nema potrebe da kupujete novi. Dovoljno je da napravite razmeštaj već postojećeg nameštaja i tako stvorite potpuno novi dojam.

Ukoliko je vam je pak neophodno da kupite nov nameštaj, a želite da potrošite što manje novca, možete se odlučiti za minimalistički stil. Minimalistički stil u dizajnu odlikuju jednostavnost, svedenost i funkcionalnost, što znači da nećete morati da potrošite puno novca na različite komade nameštaja i dekoraciju.

Renoviranje stana nesumnjivo predstavlja investiciju. U zavisnosti od vaših želja i mogućnosti, ta investicija će biti veća ili manja, ali uvek postoje trikovi uz pomoć kojih možete uštedeti, a postići željeni cilj.

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i da ste u njemu uspeli da pronađete odgovore na pitanja koja ste imali, kao i da sada znate na kojim aspektima renoviranja možete uštedeti.