Kako vezivanje deteta za igračku utiče na njegov psihički razvoj?

Devojčica grli plišanog medu

Igračke su neizostavni deo svakog detinjstva. Kroz igru deca uče o svetu oko sebe, razvijaju različite veštine, ali i uče da se socijalizuju i razumeju svoje okruženje.

Koje sećanje o igračkama vam je ostalo urezano u pamćenje? Sećate li se svog prvog plišanog mede, glamurozne kuće za lutke koju ste cele godine priželjkivali, ili su vam pak najživlja ne toliko lepa sećanja, kao što je barbika koju vam roditelji nikada nisu kupili ili omiljeni plišani meda kojeg su bez vašeg znanja bacili?

Roditelji igračke smatraju zamenljivim i prolaznim interesovanjima, ali one imaju vrlo važnu psihološku funkciju u detetovom odrastanju. Nastavite sa čitanjem i saznajte šta se krije iza veze vašeg deteta i njegove omiljene igračke.

Plišani meda – najbolji prijatelj svakog deteta

Svako ima svoju nezaboravnu igračku, a najčešće je u pitanju prvi plišani meda, kojeg mnogi od nas i dalje čuvaju kao uspomenu. Kada odrastemo, igračke shvatamo uglavnom kao predmete za dečiju zabavu, ali one zapravo su mnogo više od toga.

U životu jednog deteta, igračke imaju mnogo dublju ulogu. Deca pričaju sa svojom igračkom ili u njeno ime, nikuda ne idu bez nje i uključuju je u sve svoje svakodnevne aktivnosti. Igračka detetu pruža osećaj sigurnosti i ljubavi. Ona je prosto njegov najbolji prijatelj.

Dečak priča sa plišanim medom

Prelazni predmet – plišana igračka kao veza između nepoznatog i sigurnosti

Vezanost deteta za predmet predstavlja važnu fazu u psihičkom razvoju. Najčešće je to igračka, a u psihologiji se ona naziva i prelazni predmet. Ovaj prelazni predmet dete nosi svuda sa sobom, prilikom svakodnevnih aktivnosti, izlaska iz kuće i odlaska na spavanje, jer mu pomaže da razvije samostalnost.

Naime, u situacijama kada je dete primorano da se odvoji od roditelja, igračka mu pruža osećaj sigurnosti, jer predstavlja nekog bliskog. Zato ne treba svom detetu braniti da nosi igračku sa sobom, pogotovo ne prilikom polaska u jaslice i vrtić ili odlaska kod doktora, u kućne posete i na čuvanje kod rodbine.

Prelazni predmet najčešće je predmet poput plišane igračke ili ćebeta, jer on svojom mekoćom i toplinom detete podseća na majčin zagrljaj i tako pruža sigurnost i utehu i pomaže mu da prebrodi nepoznate situacije.

Vezanost za predmete počinje u vrlo random dobu, najizraženija je oko prve godine, a uglavnom prestaje oko četvrte. Kako onda postupiti kada tinejdžer ne želi da se oprosti od svog omiljenog predmeta iz detinjstva? Savim je u redu da želi da ga čuva kao uspomenu, ali ako primećujete da mu je taj predmet potreban radi sigurnosti, to vće nije dobar znak.

Kako iskoristiti detetovu vezanost za igračku u pozitivne svrhe?

Plišanu igračku možete upotrebiti u edukativne svrhe, kako biste svoje dete naučili određenim navikama i veštinama. Kada se plišana igračka isprlja, ukažite detetu na značaj lične higijene i kako je igračka voljna da se okupa.

Ukoliko vaše dete odbija da bude mirno za stolom, koristi pribor ili jede određene namirnice, postavite igračku za sto i servirajte joj hranu sa sve zajedno priborom. Ovo će pomoći detetu da usvoji dobre navike u ishrani.

Takođe, dete će i samo učiti kroz igru sa igračkom, jer u razgovoru sa njom ono nesvesno vežba govor i razvija svoje kognitivne sposobnosti, ali i izražava emocije i iskazuje empatiju prema igrački.

Dečak drži plišanog medu

Šta nikako ne smete raditi sa detetovom omiljenom igračkom?

Verovatno ste primetili da, koliko god da je igračka stara, pohabana ili prljava, vašem detetu se ne smanjuje zainteresovanost za nju. Zašto je to tako?

Deca izgrađuju poseban odnos sa svojom omiljenom igračkom, što rezultira neraskidivom vezom između njih. Ovo je normalno za ranu fazu psihičkog razvija, jer dete upoznaje svet oko sebe i prolazi kroz sopstvene strahove i brige, a omiljena igračka je tu da mu pruži utehu kada je odvojeno od roditelja.

Koliko god da smatrate igračku ili ćebe starim i nereprezentativnim, nikako ne smete pokušati da ga se rešite pre nego što je dete izgubilo interesovanje za njega. Ukoliko to uradite, rizikujete da svoje dete dovedete u situaciju gubitka voljene “osobe” i proživljavanja svih emocija koje sa tim dolaze, kao što su tuga, strah, usamljenost i slično.

Za decu, omiljena igračka je mnogo više od običnog predmeta. Za nju se vezuje mnoštvo emocija, i ona je detetov saputnik kroz otkrivanje sveta. Ukoliko do sada niste znali koliko vašem detetu njegov plišani meda znači, nadamo se da vam je ovaj tekst bio informativa i zanimljiv.