Klima uređaji i njihov uticaj na zdravlje dece

klima-uređaj-soba

Bliži se leto, a sa njim i visoke temperature i uvek važno pitanje: kako na bezbedan način sprečiti pregrevanje tela kod deteta? Premda je klimatizacija najefikasnija metoda da se rashladimo tokom vrelih letnjih dana, neki roditelji su zabrinuti zbog toga kakav uticaj klima uređaji imaju na zdravlje dece.

Međutim, prema tvrdnjama lekara, inovativni modeli klima uređaja su potpuno sigurni kako za odrasle, tako i za decu. Zapravo, veća opasnost vreba u zagušljivoj, neprovetrenoj prostoriji i ustajalom vazduhu u sobi u kom dete boravi.

Ukoliko se roditelji pridržavaju nekih osnovnih pravila prilikom instaliranja i načina korišćenja, klima uređaji mogu i te kako da budu od koristi za decu i njihovo celokupno zdravlje.

Večita dilema: da li su klima uređaji bezbedni za dete?

Prednosti klima uređaja su brojne, pogotovo tokom letnjih meseci. Ipak, roditelji male dece imaju nedoumica kada je u pitanju instaliranje klima uređaja u dečjoj sobi. Da li će deca imati više koristi ili štete od klimatizacije? Odgovor na ovo pitanje zavisi od niza faktora. Pre svega je važno na koji način se upotrebljava klima uređaj, koliki je stepen hlađenja, kakav je kvalitet rashladnog sistema i da li se pravilno održava.

klima-uređaj-daljinski
Foto: Pixabay.com

Bebama i maloj deci je potrebna dobro provetrena prostorija za ugodan san i zdrav rast. Stoga pedijatri preporučuju da dečja soba bude prozračna i hladnija. Uz nekoliko mera predostrožnosti, klima uređaji mogu pružiti idealne temperaturne uslove i vlažnost vazduha za razvoj dece.

Klima uređaji kao spas od pregrevanja tela

Mala deca i novorođenčad nemaju potpuno razvijen sistem termoregulacije, odnosno regulacije telesne temperature. Iz tog razloga su izuzetno osetljivi na visoke temperature i izloženi su većem riziku od pregrevanja tela, dehidratacije, osipa i toplotnog udara.

Klima uređaji u tom slučaju mogu biti korisni, jer garantuju optimalnu temperaturu u stanu ili kući, a samim tim i bolji kvalitet sna i veću udobnost. Rashlađivanjem prostorija smanjuju se šanse da dete dehidrira, bude iscpljeno i malaksalo zbog toplote.

Klima uređaji i respiratorne infekcije kod dece

Uvek postoji mogućnost da klima uređaj sadrži klice – razne viruse, bakterije i gljivice. Prema tome, boravak u klimatizovanom prostoru može izazvati manje ili više ozbiljne respiratorne infekcije, od obične prehlade do legioneloze. Tipični simptomi prehlade kao što su kašalj i otežano disanje javiće se ukoliko je klima uređaj podešen na prejak intezitet ili se napravi velika temperaturna razlika u odnosu na spoljnu temperaturu. Iz istih razloga može doći do pogoršanja astme i razvoja infekcija donjih respiratornih puteva.

Među najopasnijim bakterijama koje se mogu naći u sistemu kućne klimatizacije jeste legionela. S obzirom na to da se bakterija legionela lako i brzo širi u toploj stajaćoj vodi, klima uređaji koji se ne čiste redovno predstavljaju idealnu sredinu za njeno razmnožavanje. Prilikom svakog uključivanja klime, vazduh pun bakterija se ubacuje u prostoriju, a udisanjem kapljica zagađene vode dolazi do infekcije.

Ova bakterija izaziva pontijak groznicu, čiji simptomi podsećaju na blaži oblik gripa. Može doći do povišene telesne temperature, malaksalosti i bola u mišićima, kao i glavobolje. Kod ove bolesti nema upale pluća. Međutim, daleko ozbiljnija klinička slika nastaje ako legionela izazove legionarsku bolest. Visoka telesna temperatura koja prelazi 39 i 40 ºC, jaki bol u predelu grudnog koša, suv kašalj, slabost, dijareja i pospanost simptomi su ove retke, ali ozbiljne infekcije pluća.

Pored pomenutih, neki od mogućih zdravstvenih problema koji se mogu javiti kod deteta su još i suve i nadražene oči, upaljeno grlo i laringitis.

Alergije i klimatizacija doma

Ukoliko dete pati od sezonskih alergija, klima uređaji mogu biti zaštita od spoljnih alergena. Pod uslovom da se održavaju na pravilan način, rashladni sistemi će ograničiti izloženost polenu koji je prisutan u vazduhu. S obzirom na to da klima uređaji funkcionišu tako što hlade i podstiču cirkulaciju postojećeg vazduha u sobi i kako nema uvlačenja vazduha od spolja – opasnost od alergena je minimalna.

beba se igra na podu

Međutim, veoma je važno da prozori budu zatvoreni da bi klima uređaj radio ispravno. Takođe, ne treba zaboraviti na redovno čišćenje filtera, jer oni mogu sadržati visoku koncentraciju prašine i polena. Posledica će biti povećan kontakt sa alergenima što dovodi do pogoršanja simptoma.

Ako zbog neadekvatnog korišćenja klima uređaja dođe do pojave buđi, to takođe može biti opasno po decu sa alergijskim rinitisom, astmom ili nekim drugim respiratornim problemom.

Korisni saveti za korišćenje klima uređaja

Kada birate klima uređaj za svoj dom ili dečju sobu, jedna od najsigurnijih opcija jesu inovativni inverter modeli. Renomirani proizvođači rashladnih sistema razvili su brojne odlične pametne funkcije kako bi obezbedili da prostorija bude uvek udobna i prijatna za dete.

Proverite da li klima uređaj koji želite da kupite ima mogućnost Wi-Fi upravljanja. Ova funkcija vam može pomoći da da kontrolišete temperaturu i kada niste kod kuće. Još jedna veoma važna karakteristika je i nečujni režim, pogotovo ako postavljate klimu u dečjoj sobi. Uz nesmetan protok vazduha, tihi rad klime neće narušiti san vašeg deteta. Postarajte se da hladan vazduh ne duva direktno u dete.

Umereno koristite klima uređaj i izbegavajte značajne razlike između sobne i spoljne temperature. Ne preporučuje se razlika veća od 8 °C. Idealna temperatura za bebe i malu decu je oko 26-27°C. Pre nego što uključite klimu, provetrite dobro sobu, pa zatvorite prozore. Imajte na umu da ne treba naglo ohladiti prostoriju.

Kada planirate izlazak napolje, isključite bar sat vremena ranije klima uređaj kako bi temperatura u sobi lagano rasla i dete se postepeno naviklo na toplotu. Strogo vodite računa o tome da ne izvedete dete iz rashlađene prostorije napolje odjednom da ne bi doživelo šok.

Osim na temperaturu obratite pažnju i na vlažnost vazduha u prostoriji. Neki modeli klima uređaja dolaze sa prečišćivačem ili eco filterima. Druga opcija je da nabavite jonizator.

Pravilnim održavanjem rashladnih sistema i čišćenjem filtera osigurajte se od širenja bakterija u vazduhu. Kod modela klima uređaja koji koriste vodu potrebno je da se ona redovno menja.

Klimatizacija ima brojne prednosti sa stanovišta zdravlja, ali nije bez rizika. Najbolje je da se dobro informišete i detaljno iščitate uputstvo za upotrebu klima uređaja kako biste ga pametno i bezbedno koristili.