Koje pelene treba da koristi beba sa osetljivom kožom

Kada beba stigne u kuću, nastaje prava “žurka”. U svakom smislu. To maleno biće, koje ste devet meseci nestrpljivo iščekivali, već prvog dana kada izađe iz porodilišta zagospodari kućom.

Možda je beba mala, ali pažnja, radost i brige, koje beba donese u kuću, definitivno su veliki. Roditelji su zbunjeni, sve je novo i nepoznato, “teorija” koju su devet meseci studirali sada treba da se pretoči u praksu, a to nije nimalo lako, ni opušteno.

Šta izaziva najviše briga kada novorođenče stigne u kuću? Dojenje, uspavljivanje i spavanje, odabir adekvatne dohrane ukoliko je potrebno, nega pupka, kupanje bebe, ali i presvlačenje

Povijanje bebe

Gde je beba, tu su i pelene. Od kad se rodi pa do druge, ponekad i do treće godine, pelene su sastavni deo vaših života i značajna stavka u kućnom budžetu.

Jedno od pitanja koje plaši mlade roditelje jeste kako pravilno poviti bebu. Sve je lako kad se vežba na lutkama u školi za trudnice. Ovde je najvažniji savet da se roditelji oslobode straha i da svemu pristupe odlučno. Beba je mala, ali okretna i nećete je povrediti presvlačenjem. Posle nekoliko dana, menjanje pelena će postati rutina, o kojoj više uopšte nećete razmišljati. 

Kako odabrati proizvode za negu?

Na tržištu ima zaista mnogo raznovrsnih proizvoda za negu bebine kože. Uopšte nije lako roditeljima da odaberu one prave, koji će bebi prijati i koji neće izazvati iritaciju bebine kože. Ono što je važno za sve kozmetičke bebi proizvode, uključujući pelene, kupke, šampone, kreme, losione itd, jeste da budu dermatološki testirani.

Pogledajte ph vrednost naznačenu na pakovanju, pogledajte da li proizvodi sadrže paraben i drugu štetnu hemiju, pogledajte detaljan sastav proizvoda. Sada je u ponudi sve više proizvoda organskog porekla, iz kategorije prirodne kozmetike, koja ne sadrži štetne hemikalije koje mogu iritirati bebinu kožu ili izazvati jake alergijske reakcije.

Nežna i osetljiva koža bebe

Koža se kod bebe formira u maminom stomaku, u prvom trimestru trudnoće. Ona predstavlja naš najveći organ i vrši različite uloge: koža štiti telo od povreda i izazivača bolesti, učestvuje u razmeni materija, u koži se nalaze nervni završeci te je koža naše čulo dodira. Naša koža ima tri sloja – epidermis, središnji sloj ili dermis i potkožno tkivo.

Bebina kože je osetljiva. Kada se beba rodi u terminu, njena koža je roze boje, glatka i dovoljno razvijena da obavlja sve funkcije. Kada se beba rodi pre termina, koža je obično tanka, prozirna i nedovoljno zrela da vrši sve funkcije.

Zašto je bebina koža osetljiva? Zato što su sva tri sloja kože kod bebe do četiri puta tanja nego kod odraslih. Osim toga, bebe nemaju adekvatnu sposobnost termoregulacije. Bebina koža burnije reaguje na loše uticaje iz spoljašnje sredine. Koža beba nema dovoljno razvijene lojne žlezde, sklonija je isušivanju i perutanju, te zahteva negu i optimalnu hidrataciju. 

Nega pelenske regije

Pelenska regija kod beba izaziva mnogo briga kod roditelja. Objasnili smo zašto je koža bebe mnogo osetljivija od kože odraslih ljudi, ali pelenska regija, osim toga, ima specifične uslove pod kojima se neprekidno nalazi. To je topla i uvek vlažna sredina koja naročito pogoduje razmožavanju bakterija i gljivica.

Zato higijena pelenske regije mora biti besprekorna. Pelene moraju da se menjaju često, a prilikom svakog presvlačenja kožu treba očistiti, najbolje bi bilo čistom mlakom vodom i tupferima, ili natopljenom pamučnom pelenom. Po potrebi za čišćenje možete koristiti i vlažne maramice za bebe, ali one bez alkohola, na bazi vode, bez parabena, mirisa, losiona i drugih alergena.

Kako izabrati dobru pelenu?

U ponudi je danas zaista mnogo različitih pelena za jednokratnu upotrebu. Većina roditelja se danas odlučuje za jednokratne pelene, iz mnogo praktičnih razloga. Postoje, međutim, tradicionalna shvatanja da je za kožu bebe najbolje povijati ih u klasične pamučne pelene koje se peru (iskuvavaju) i peglaju na visokoj temperaturi, jer je najmanja šansa da iziritiraju bebinu kožu.

Ipak, kako bismo bili i praktični i pažljivi, skrenućemo vam pažnju kako da izaberete kvalitetnu pelenu za jednokratnu upotrebu, koja neće izazvati neželjene reakcije na bebinoj koži.

Pelena koju birate za bebu, naročito ako beba ima izrazito osetljivu kožu, treba da bude napravljena od što finije i mekše celuloze. Treba da bude pod prstima meka i nežna i nikako ne sme da šuška kada se zgužva rukom, jer to znači da sadrži PVC ili neke druge štetne veštačke materijale, koji mogu da izazovu alergijske reakcije. Pelene ne treba da sadrže parfeme, boje niti losione, jer sve to samo može da doprinese iritaciji kože. 

Sve više roditelja danas vodi računa da za bebu bira eco-friendly proizvode, koji su proizvedeni u skladu sa principima zaštite životne okoline. Neki proizvođači pelena strogo kontrolišu u ekološkom smislu svaki segment proizvodnje, što je označeno i na deklaraciji. Pelene koje kupite za bebu obavezno moraju biti dermatološki tesirane. Neke pelene na tržištu imaju i indikator vlažnosti, što će vam pomoći da odredite kada je pravo vreme za presvlačenje.

Uz odabir ovakvih pelena, i uz njihovo redovno menjanje (koje podrazumeva i adekvatno čišćenje kože), smanjićete mogućnost pojave pelenskog osipa na osetljivoj bebinoj koži.