Koje su najbolje biljke za dečiju sobu?

dete zaliva biljke

Dečija soba prostor je u kojem deca provode značajan deo dana – stoga, ona treba da bude adekvatno i funkcionalno opremljena. Pored nameštaja, koji je glavni deo enterijera, prostor treba oplemeniti i različitim detaljima, a dobar izbor jesu i pojedine vrste saksijskog cveća.

Redovi koji slede informisaće Vas koje vrste sobnih biljaka su idealne da dečiju sobu učine pravom malo oazom za igru i odmor. Ukoliko Vam se neka od biljaka koje ćemo navesti učini kao savršeno uklopiva za sobu Vašeg mališana, imajte u vidu da neka od brojnih online cvećara sigurno sadrži i ono što se Vama sviđa – ne oklevajte da potražite!

Dracena – biljka sa Kanarskih ostrva, poznata i kao ženski zmaj

Ovo cveće potiče sa Kanarskih ostrva, a egzotično poreklo nije jedino što ga izdvaja u moru drugih saksijskih biljaka! Pored toga, dracena je izuzetno praktična biljka – ne zahteva ni previše svetlosti, ni prečesto zalivanje, može da traje dugi niz godina. Elegantna je i zato čest izbor mnogih i za kancelarije ili dnevne sobe.

Važno je da znate da ona ipak ima jednu manu – može biti štetna za kućne ljubimce, pa je treba izbegavati ukoliko ih imate. U tom slučaju, birajte neki bezbedniji primerak sobnih biljaka za kutak vaših najmlađih!

Sanseverija, otporna biljka sa brojnim drugim prednostima

Ukoliko se pitate šta je sanseverija, možda će vam biti poznatiji još neki njeni nazivi: indijsko pero ili svekrvin jezik. Kada je u pitanju njeno održavanje, važno je da je držite na mestu koje je umereno osvetljeno. Pošto nije ljubitelj visoke vlažnosti vazduha, a ne treba ni direktno da bude izložena suncu, pa je najbolje da bude pored radijatora.

Zanimljivo za sanseveriju je to što ima specifičan miris, koji podseća na miris vanile. Dovoljno je da je zalivate jednom nedeljno, i to vodom koja je barem neko vreme odstajala, đubriti je treba svega jednom godišnje, i nema sumnje da ćete u dečjoj sobi imati jednu lepu i zdravu biljku dugo!

Dečje igračke aranžirane

Aloe vera – egzotično sobno bilje koje je idealan izbor za svaku prostoriju

Ova čuvena biljka nije bez razloga čuvena – gotovo da nema osobe koja nije čula za mnoga njena blagotvorna dejstva po ljudsko zdravlje. Kao saksijska biljka, aloe vera je poznata po tome što prečišćava vazduh, otpušta kiseonik i tokom noći, što može doprineti mirnom snu vaših mališana.

Odrasla biljka preferira mnogo svetlosti, dok u ranim stadijumima njenog razvoja to nije slučaj. S obzirom na to da ovu biljku čini čak 95% vode, to znači da joj nije neophodna velika količina vode – dovoljno je zalivati je jednom u sedam dana, a potrebno je da se između dva zalivanja zemlja dobro osuši.

Aloe vera Vam može biti od koristi kada se Vi posečete ili vaše dete to učini, njen gel koji možete napraviti u kućnim uslovima je i te kako koristan za mnoge vidove nege ili čak i saniranje nekih manje ozbiljnih zdravstvenih smetnji. Idealan je za negu kose i kože, a takođe aloe vera se koristi za efikasno izbacivanje toksina i drugih štetnih materija iz organizma.

Fikus bendžamin – da li znate da ga zovu i uplakana smokva?

Porodica fikusa je izuzetno brojna, ali jedan od onih koji privlači najviše pažnje svakako jeste fikus bendžamin. Izuzetno je dekorativan i deci može biti posebno zanimljiv jer ima izgled malog drveta. Pored toga, njegova prednost je i u tome što smanjuje nervnu napetost, pa ima blagotvorno dejstvo na raspoloženje.

S obzirom na to da se drži u zatvorenom prostoru, poželjno je zalivati ga dva puta nedeljno. Ono što treba izbegavati jete da menjate mesto na kom se nalazi – ukoliko to činite često, neka vas ne iznenadi ukoliko listovi krenu da opadaju. Takođe, ne treba da bude izložen promaji, a poželjno je, da bi što bolje napredovao, orezivati ga u jednom godišnje.

Spatifilum – zadiviće vas njegovi beli cvetovi

Spatifilum, poznat i kao mesečev cvet, jedna je od najlepših dekorativnih sobnih biljaka, takođe korisna za prečišćavanje vazduha. Izuzetno se pokazao u borbi protiv duvanskog dima, a takođe i štetnih zračenja koje emituju kućni aparati.

Iako se za njega vezuje verovanje da unosi poželjne promene na planu ljubavi kod ženskog pola (devojke koje bi uselile spatifilum u svoju kuću brzo bi pronašle onog o kome maštaju), ta simbolika nije zaustavila mnoge druge ljubitelje ovog cveća da njime oplemene svoj dom ili radni prostor. 

Idealan prostor za njega je polusenka, najbolje na dva metra udaljenosti od prozora. Voli vodu i zato je potrebno zalivati ga dva puta nedeljno, a da se zemljište pre toga dobro osušilo. Otrovan je za ljubimce i, u slučaju da ih imate, treba se postarati da ne mogu laku da mu pristupe.

Monstera – dašak tropskog u Vašem domu

Sobna biljka velikih listova s prorezima učiniće da dečja soba dobije na egzotičnosti, a veruje se da njeno prisustvo može uneti dozu smirenosti u prostor. Što je najbitnije, nećete morati da ulažete previše napora u njenu negu i održavanje. Dovoljno je samo da obratite pažnju na to da voli više temperature, a da se zaliva dva puta nedeljno.

Ukoliko Vam se bilo koja od navedenih ideja za oplemenjivanje dečje sobe dopala, što pre nabavite cveće koje će prostor vaših mališana učiniti lepšim, a što je i važnije – još prijatnijim mestom za odmor i igru!