Koje su najbolje igračke za dečake različitog uzrasta?

Igračke za decu se najčešće biraju prema uzrastu, jer se na taj način podstiče psiho-fizički razvoj deteta. Igračka mora pre svega da bude bezbedna. To znači da je napravljena bez oštrih delova, obojena netoksičnom farbom, otporna na razbijanje i da se lako pere. Kada igračka ispuni ove uslove, od njenih dimenzija i složenosti određuje se za koji period u životu deteta je namenjena. 

U nastavku teksta smo hronološki naveli koje su najbolje igračke za dečake od rođenja do prvih školskih dana. 

Najbolje igračke za dečake do godinu dana

Dok dete ne napuni godinu dana, dečacima i devojčicama možete kupovati gotovo iste igračke. U prvim mesecima nakon rođenja, najbolja „igračka“ za bebe su lica njihovih roditelja. One vole da čuju poznate glasove koji će im uliti sigurnost. Kako rastu, tako više upoznaju svet oko sebe i potrebno ih je konstantno animirati. Uz igre za bebe i malu decu poput skrivalica, učenja prvih reči, tapšanja, bebama su zanimljive i zvečke, šuškave knjižice i igračke koje menjaju boje i proizvode zvukove. Ukoliko idete na babine, dobar poklon za bebu mogu biti podna gimnastika ili vrteška za krevetac. 

Već od šestog meseca postaju im interesantne edukativne igračke koje pevaju, mekane plišane igračke koje mogu zagrliti dok spavaju i šarene lopte. Bebe, naročito dečaci, u ovom uzrastu postaju snažniji, mogu samostalno da sede, puze, polako se i podižu. Zato je važno igračkama ih podsticati na sve veću fizičku aktivnost. Kada napune devet meseci možete ih iznenaditi guralicama, opremom za igru u pesku ili knjigama sa slikama životinja. Dečacima već možete kupiti voziće, automobile ili kamiončiće. 

Šta kupiti dečacima uzrasta od godinu dana do polaska u školu?

Nakon prvog rođendana deca sve više uživaju u istraživanju sveta oko sebe kroz različite aktivnosti. To je period kada počinju da hodaju i pokreti ruku im postaju koordinisani. Stoga su najbolje igračke za dečake do dve godine lopte, sunđeraste kocke i muzički instrumenti. U ovom uzrastu deca poseduju sposobnost pamćenja, sećaju se šta su radili ranije i možete ih videti kako traže igračku koju su prethodnog dana koristili.  

Dečacima u periodu od 2. do 4. godine mogu biti zabavne i igrice u kojima imaju neku ulogu. Oprema za lekara, stomatologa ili kuvara uvešće ih u svet ovih zanimanja i probuditi u njima maštu. Kamioni kiperi, tenkovi, bageri, traktori, policijska ili vatrogasna kola, motori, tuneli, šatori, samo su neke od ideja šta možete kupiti dečacima. Oni već mogu da se igraju i igračkama na daljinsko upravljanje kao što je damper igračka. Kada idu napolje, poželeće da voze bicikl ili trotinet. Na taj način pospešuje se njihova motorika i opšti fizički razvoj. 

Do pete godine sve više u svoje igre uključuju papire i bojice. Dozvolite detetu da isprobava boje, meša ih i slika na različitim podlogama. Već kada prođe peti rođendan, počinje lagana priprema za školu. Kod dece predškolskog uzrasta razvijaju se njihova percepcija i zaključivanje, kao i logika. Slagalice su uvek dobar izbor jer formiraju prostorno razmišljanje, utiču na detetovo strpljenje, koncentraciju i sposobnost da dugo sedi na jednom mestu, što je posebno korisno uoči polaska u školu. Dečaci su generalno nemirniji od devojčica pa je takav vid igara izuzetno koristan za njih. 

Kojim igračkama se igraju dečaci koji već greju školske klupe?

Kada dođe 1. septembar i dete se prvi put susretne sa školom, to je za njega ogromna promena u životu. Sigurno će na privikavanje uticati prethodna priprema kroz predškolske aktivnosti i aktivnosti kod kuće. Postoji mnogo igara za budućeg đaka koje će vam pomoći da se dete lakše adaptira na nove uslove rada. Kroz njih će se dete zainteresovati za školu i jedva čekati da radi nešto što dosad nije.

U današnje vreme većina dece ovog uzrasta ima računare i mobilne telefone. Dečaci postaju opčinjeni igricama i nadmetanjem sa svojim drugarima. Kako biste ih odvojili od ekrana, pokušajte da ih animirate kroz društvene igre poput „monopola“, „rizika“ ili „čoveče, ne ljuti se“. Ove igre pospešuju memoriju i utiču na decu da poštuju određena pravila, dok ih na socijalnom planu uče kako da kanališu ljutnju u slučaju poraza. 

Ukoliko kupujete igračku za svoje dete, sigurno znate kakve su njegove sklonosti ka igrama. Kada vas neko pita šta da kupi vašem detetu, vodeći računa o budžetu, budite slobodni i recite šta bi mališana oduševilo. Onome ko kupuje biće drago da istinski usreći dete poklonom.