Koje su prednosti privatnih vrtića?

Deca u vrtiću igraju fudbal

Vrtić je mesto gde se deca prvi put susreću sa svojim vršnjacima i uče kako da komuniciraju sa njima. U njemu se uče lepom ponašanju,deljenju stvari, disciplini ali i uče osnovne stvari koje će ih pripremiti za dalje školovanje i odrastanje.

Večita dilema je da li upisati dete u privatni ili državni vrtić. Odluke se donose na osnovu raznih kriterijuma. Dok neki smatraju da su privatni vrtići precenjeni i ne pružaju kvalitet kao državni, drugi ipak odlučuju da prepuste brigu o detetu baš njima. Osim očite razlike u ceni, postoje i određene funkcionalne razlike.

U nastavku teksta pročitajte koje su prednosti privatnih vrtića i zašto je možda privatni vrtić pravi izbor za vaše dete.

#1 Privatni vrtići su boje opremljeni 

Iako izgled i opremljenost objekta nije najvažnija stvar pri donošenju odluke o vrtiću ipak bitno je prostorije u kojima deca provode vreme budu uredne, čiste i bezbedne za njihov boravak. 

Sa obzirom da je neophodno održavati higijenu, to podrazimeva da vaspitači i vaspitačice u vrtiću adekvatno obučeni. Ice Uniforme za vaspitače omogućiće im da održavaju čistoću odevnih predmeta zbog stalnog kontakta sa decom.

Što se tiče igračaka, privatni vrtići ih imaju više nego državni, pa svako dete može naći igračku po svojoj želji. U zavisnosti od uzrasta obezbeđene su im plišane igračke, lutke i različite društvene igre koje će ih podstaći na razmišljanje i zaključivanje.

Privatni vrtići uglavnom imaju veće dvorište u kome se deca igraju kada je napolju toplo i sunčano vreme, pa mogu imati i određenu fizičku aktivnost koja će pozitivno uticati na njihovo zdravlje. Pojedini vrtići imaju i sale u kojima deca redovno rade vežbe za kičmu i stopala koje će im pomoći da se pravilno razviju.

#2 Privatni vrtići imaju fleksibilno radno vreme

Prednost privatnih vrtića u odnosu na državne je fleksibilno radno vreme. Roditelji mogu da dovode decu u vrtić kad njima najviše odgovara, u skladu sa svojim obavezama i planovima, dok u državnim vrtićima ova opcija ne postoji. Oni se dogovaraju sa vaspitačima u kom periodu mogu dovesti svoje dete.

Radno vreme vaspitača je takođe duže u privatnim vrtićima, a većina radi i vikendom, što odgovara roditeljima koji rade i subotom. Rad vikendom je često jedan od glavnih razloga i presudna stavka kada roditelji biraju vrtić.

Deca uče da pišu

Velika prednost privatnih vrtića je i ta što je upis u ustanovu otvoren tokom čitave godine, dok se ne popune kapaciteti vrtića. To je olakšavajuća okolnost za roditelje jer ne moraju da čekaju početak sledeće godine kako bi upisali svoje dete, već to mogu učiniti kada im to najviše odgovara, u skladu sa privatnim i poslovnim planovima.

#3 Tim čini pažljivo odabran stručni kadar 

Vaspitači u privatnim vrtićima su u stalnom kontaktu sa roditeljima, imaju bolju i otvoreniju komunikaciju i konstantno se dogovaraju sa roditeljima oko dece. 

Sa obzirom da je konkurencija privatnih vrtića jaka, posao vaspitača mogu dobiti samo najveći i najkvalifikovaniji stručnjaci u radu sa decom. Unutrašnja kontrola je konstantna, pa su greške vaspitača nedopustive.

Program rada prati najnovije svetske trendove, i konstantno se unapređuje i menja da bi zadovoljio najveće svetske standarde. Grupe su znatno manje nego u državnim vrtićima, čini ih najviše desetoro dece, dok je idealan broj dece po grupi 8. Rad u malim grupama daje priliku vaspitaču da posveti više vremena svakom detetu pojedinačno i bolje upozna svakog od njih. 

Zbog veće pažnje koju im posvećuju, deca mogu da nauče više, pokažu svoju kreativnost i način razmišljanja. Roditelji se redovno informišu o svim aktivnostima deteta, kao i o njihovom napretku. Konstantna interakcija vaspitača sa roditeljima, omogućava im slobodu da roditeljima ukažu na probleme i poteškoće deteta ukoliko oni postoje, i zajedno sa njima dođu do najboljeg rešenja. 

#4 Privatni vrtići ne moraju biti luksuz

Iako je cena privatnog vrtića znatno veća nego cena državnog, to ne mora uvek biti slučaj. Mnogi vrtići su svoje cene izjednačili sa državnim da bi bili pristupačniji svima. Za one koji to nisu učinili, postoje subvencije koje dodeljuje grad. To znači da roditelji plaćaju cenu koju bi plaćali za državni vrtić, a ostatak novca plaća grad.

Subvencije su uvedene zbog brze popunjenosti državnih vrtića u zadnjih nekoliko godina. Kako su kapaciteti vrtića brzo popunjeni, veliki broj dece je zbog novčanih prepreka ostao bez vrtića, pa je država morala da nađe rešenje za ovaj problem i mališanima omogući priliku da budu deo ovih ustanova.

Najlepše doba i najranija sećanja deteta su upravo iz vrtića. U njima ono sklapa prva prijateljstva i stiče prva znanja i iskustva neophodna za dalje odrastanje. Zbog toga je veoma važno odabrati pravo okruženje u kojem će razvijati svoje društvene i mentalne sposobnosti. 

Nadamo se da smo vam pomogli pri donošenju najbolje odluke za vaše mališane na kojoj će vam oni biti zahvalni.